Μια στρατηγική συνεργασία με μεγάλο διεθνή όμιλο για από κοινού ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες συγκαταλέγεται στους επόμενους σχεδιασμούς της ΔΕΗ όσον αφορά τις ΑΠΕ μετά την συμφωνία με την Volterra.
Τα χαρακτηριστικά του εταίρου που αναζητά η επιχείρηση πληρούν
ονόματα όπως η νορβηγική Aker, οι γαλλικές Total και EDF, αλλά και η γερμανική RWE, όμιλοι με κάποιους από τους οποίους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ήδη κάνει σχετικές συζητήσεις. Το σχήμα θα μπορούσε να απαρτίζεται από δύο μετόχους, με τη ΔΕΗ να διατηρεί ισχυρό ποσοστό, αλλά ακόμη και από τρεις μετόχους με ισόποση συμμετοχή, δηλαδή έκαστος να κατέχει από 33,33%.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιχείρηση έχει βάλει ως στόχο να έχει καταλήξει σε συμφωνία ει δυνατόν εντός του καλοκαιριού, προκειμένου οι εξελίξεις να συμβαδίσουν με το θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για την ανάπτυξη offshore αιολικών στις ελληνικές θάλασσες, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία, και πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. Αυτός είναι και ο λόγος που επιχειρείται να δοθεί προτεραιότητα στο project offshore της ΔΕΗ, έναντι των εξαγορών αιολικών και φωτοβολταϊκών στα Βαλκάνια, τα οποία και «σκανάρει» τουλάχιστον από τα τέλη του 2021.
Η αλλαγή στο πλαίσιο
Σημειωτέον ότι η τελική εκδοχή του θεσμικού πλαισίου για τα offshore περιλαμβάνει μία σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις αρχικές πληροφορίες ως προς τον τρόπο παραχώρησης των θαλασσο-τεμαχίων. Αυτή δεν θα γίνεται με δύο ανταγωνιστικές φάσεις, όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά μέσα από έναν και μόνο διαγωνισμό, με τον οποίο ο μειοδότης θα κατακυρώνει τόσο το «οικόπεδο», όσο και την ταρίφα για το έργο που πρόκειται να αναπτύξει.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα «βγάλει» αρχικά κάποια οικόπεδα προς παραχώρηση και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μελετήσουν περισσότερα από ένα από αυτά τα θαλασσο-τεμάχια, ακόμη και όλα που πρόκειται να παραχωρηθούν. Κάτι που σημαίνει, αντίστροφα, ότι για το ίδιο «οικόπεδο» θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ανεμολογικές μετρήσεις περισσότεροι από ένας επενδυτές.
Την όλη διαδικασία θα «τρέξει» η ΕΔΕΥ, προς την οποία οι ενδιαφερόμενοι πρόκειται να υποβάλουν σχετική αίτηση για την μελέτη των θαλάσσιων περιοχών προς παραχώρηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εφόσον μία εταιρεία πληροί τα κριτήρια οικονομικής φερεγγυότητας, τότε η ΕΔΕΥ θα ανάβει και το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση ανεμολογικών μετρήσεων στις περιοχές που αυτή ενδιαφέρεται.
Οι χρόνοι
Η εξέταση των θαλασσο-τεμαχίων από τους υποψήφιους «μνηστήρες» εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 1-2 χρόνια, ώστε στη συνέχεια να διεξαχθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός, για την υποβολή προσφορών. Τούτο σημαίνει ότι από όσους επενδυτές θα συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία, το αντίστοιχο «οικόπεδο» θα κατακυρώνεται σε εκείνον που θα ζητήσει τη μικρότερη προσφορά για την ανάπτυξη υπεράκτιου πάρκου στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Με βάση την τεχνική μελέτη που έχει ήδη πραγματοποιηθεί για τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών που θα παραχωρηθούν, όσον αφορά τα πάρκα σταθερής βάσης, δηλαδή τα πακτωμένα στο βυθό, το μέγιστο δυνητικό αιολικό δυναμικό είναι κάτι λιγότερο από 10 GW. Εντοπίζεται κυρίως στον γεωγραφικό άξονα που ξεκινά από τη Βόρεια Εύβοια και φτάνει (μέσω Σκύρου και Λήμνου), στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
122 πάρκα στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη σήμερα λειτουργούν πάνω από 122 offshore αιολικά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 28 GW. Αθροίζουν συνολικά 5.785 τουρμπίνες και βρίσκονται συνολικά σε 12 χώρες, με πρώτη την Μ.Βρετανία (12,7 GW), δεύτερη τη Γερμανία (7,7 GW), τρίτη την Ολλανδία (2,98 GW) και ακολουθούν η Δανία (2,3 GW), το Βέλγιο (2,26 GW), η Σουηδία (192 MW) και η Φινλανδία (71 MW).
Στην Ελλάδα, στρατηγικές συμφωνίες για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων έχουν μέχρι τώρα υπογράψει η ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ με την OCEAN WINDS, καθώς και η Mytilineos με την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με έδρα την Δανία (CIP 60% / Mytilineos 40%). Συμμαχία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα έχουν συνάψει και οι όμιλοι Κοπελούζου - RF Energy, με στόχο την ανάπτυξη offshore πάρκων ισχύος 850 MW, σε Λήμνο και Αλεξανδρούπολη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου