Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: Στις ράγες έργα για νέο ηλεκτρικό «χώρο» 800 Μεγαβάτ για ΑΠΕ – Ισχύς 2,5 Γιγαβάτ για αυτοπαραγωγή και φωτοβολταϊκά στη στέγη με τροποποίηση του Κώδικα


Ένα πρόγραμμα σημαντικών αναβαθμίσεων του δικτύου διανομής έχει δρομολογήσει ο ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ, με σκοπό τα αμέσως επόμενα χρόνια να απελευθερωθεί νέος ηλεκτρικός «χώρος» συνολικής ισχύος 800 Μεγαβάτ για την υποδοχή καινούριων «πράσινων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. 

Μεγάλο μέρος των αναβαθμίσεων που βρίσκονται ήδη στα σκαριά

αποτελούν μέρος των επενδύσεων που θα συγχρηματοδοτηθούν με κεφάλαια του «Ελλάδα 2.0». Όπως έχει γράψει το energypress, στο Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης Ταμείου Ανάκαμψης έχει ενταχθεί χρηματοδότηση του Διαχειριστή με 30 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των περιθωρίων ισχύος σε επιλεγμένους υφιστάμενους υποσταθμούς Μέσης – Χαμηλής Τάσης ανά την επικράτεια, είτε με την προσθήκη μετασχηματιστών είτε με την πλήρη αντικατάστασή τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ένας σημαντικός αριθμός των έργων αναβάθμισης αναμένεται εκτός απροόπτου να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ώστε ένα μεγάλο ποσοστό του νέου ηλεκτρικού «χώρου» να διατεθεί στη συνέχεια στους επενδυτές. Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα κάποιες αναβαθμίσεις να γίνουν μέσα στο 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του RRF, προβλέπεται συνολική αύξηση ισχύος 800MVA στους επιλεγμένους υποσταθμούς. Όσον αφορά τον γεωγραφικό επιμερισμό των αναβαθμίσεων, προβλέπεται η αύξηση της ισχύος κατά 250MVA υποσταθμών σε Πελοπόννησο και Ήπειρο, ενώ κατά 100MVA στην Αττική. Στην Κεντρική Ελλάδα σχεδιάζεται αύξηση της ισχύος κατά 200 MVA, και κατά 250MVA σε Μακεδονία και Θράκη. Όλες οι αναβαθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο RRF θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο 4ο τρίμηνο του 2025. 

Τροποποιήσεις του Κώδικα του ΕΔΔΗΕ

Την ίδια στιγμή, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει άμεσα σε τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), ώστε να αυξήσει τα περιθώρια ισχύος των υφιστάμενων υποσταθμών. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στο «κάδρο» αυτών των τροποποιήσεων θα μπει κυρίως η αύξηση της δυνατότητας υποδοχής εφαρμογών ΑΠΕ στις οποίες εμπλέκεται και η κατανάλωση – δηλαδή συστήματα net-metering καθώς και έργα του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στη στέγη». 

Το γεγονός ότι τα συστήματα αυτά συνδυάζονται και με κατανάλωση θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ελάχιστων φορτίων από τον Διαχειριστή, ώστε να διευρύνει τις «ανοχές» του δικτύου διανομής. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερώσει «χώρο» 10 Μεγαβάτ σε κάθε έναν από τους 250 υφιστάμενους υποσταθμούς, ώστε σε όλη την επικράτεια να μπορούν πλέον να εγκατασταθούν καινούρια συστήματα net-metering  και virtual net-metering, καθώς και φωτοβολταϊκά στη στέγη, συνολικής ισχύος 2,5 Γιγαβάτ. 

Οι απαραίτητες μελέτες για τις τροποποιήσεις του Κώδικα θεωρούνται σχετικά απλές, επομένως εκτιμάται ότι θα τηρηθεί η διορία του τριμήνου, που δίνει η ρύθμιση του νομοσχεδίου για τη δημοσίευση των νέων περιθωρίων ισχύος. Μέσα στο ίδιο τρίμηνο, ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει και σε ξεσκαρτάρισμα έργων που έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης και τα οποία οι επενδυτές δεν πρόκειται τελικά να υλοποιήσουν – χαρακτηριστικό παράδειγμα μονάδες ΣΗΘΥΑ, η υλοποίηση των οποίων έχει «ναυαγήσει» με την εκτίναξη των τιμών αερίου. Έτσι, εκτιμάται ότι σε αρκετούς υποσταθμούς θα αποδεσμευθεί επιπλέον «χώρος», και για έργα επενδυτών. 


Κώστας Δεληγιάννης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου