Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Γ. Στάσσης: Εάν δεν είχε εξυγιανθεί, η ΔΕΗ δεν θα άντεχε την κρίση

Γ. Στάσσης: Εάν δεν είχε εξυγιανθεί, η ΔΕΗ δεν θα άντεχε την κρίση

Έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στο τιμόνι της ΔΕΗ έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης, απευθυνόμενος στην ετήσια τακτική ΓΣ της επιχείρησης. Όπως είπε στο τέλος της τρέχουσας θητείας η ΔΕΗ κατάφερε να σταθεί σταθερά στα πόδια της και από μια δύσκολη κατάσταση το 2019 σήμερα η εταιρεία είναι ισχυρή και με καλή ρευστότητα. 

Εάν δεν είχε κάνει η εταιρεία την προηγούμενη τριετία βήματα

εξυγίανσης δε θα μπορούσε να αντέξει το βάρος της ενεργειακής κρίσης ούτε να υποστηρίξει τους πελάτες της ανέφερε ο κ. Στάσσης. 

Για το 2021 τόνισε ότι παρά το δύσκολο περιβάλλον επετεύχθησαν οι στόχοι κερδοφορίας και ταυτόχρονα υποστηρίχθηκαν οι πελάτες απορροφώντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων. Όπως είπε αυξήθηκαν οι επενδύσεις στη διανομή και τις ΑΠΕ, ενώ η εταιρεία αντιμετωπίζει την κρίση με ανθεκτικότητα. Για το 2022 στόχος είναι να συνεχιστούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και τα δίκτυα και η κερδοφορία EBITDA να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2021. Ταυτόχρονα η εταιρεία συνεχίζει το μετασχηματισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων. 

Συνεχίζουμε το πλάνο απανθρακοποίησης και ψηφιοποίησης, ανέφερε ο κ. Στάσσης, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η συνεχής ανάπτυξη στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κλείνει ένας πρώτος κύκλος αποκατάστασης της ΔΕΗ και ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης ανέφερε ο κ. Στάσσης. 

Μέρισμα

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι η διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι από το 2023 θα ξεκινήσει η διανομή μερίσματος και αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί. 

Με αφορμή τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που ξεκινούν να ισχύουν από τον Ιούλιο ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι θα υπάρξει επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, ωστόσο σε επίπεδο EBITDA η ΔΕΗ θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα με πέρυσι. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών θα έχει επίπτωση σε επίπεδο τελικού αποτελέσματος και σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες περιορισμού είτε με μειώσεις από άλλες δραστηριότητες είτε βελτιώνοντας άλλες ή ανακτώντας έσοδα από εφεδρείες του παρελθόντος όπως συνέβη με τα νησιά, ώστε να εξισορροπήσει την έκτακτη φορολόγηση. Ωστόσο σε επαναλαμβανόμενο επίπεδο η απόφαση για την έκτακτη εισφορά δε θα επηρεάσει τα αποτελέσματα. 

Ο κ. Στάσσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον περυσινό. Περνάμε σίγουρα μια ενεργειακή κρίση όμως είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους για να βγούμε στα πόδια μας και πολύ πιο ισχυροί υπογράμμισε.  

Για τη ρευστότητα, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι πιέστηκε για συγκεκριμένους μη επαναλαμβανόμενους λόγους στο α τρίμηνο και θα βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα. 

Ισχυρή ΔΕΗ

Ερωτηθείς σχετικά από μέτοχο, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η ΔΕΗ είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή όχι μόνο στα αποτελέσματα αλλά και στον τρόπο την αντιμετωπίζει η αγορά. Βλέπουμε βελτίωση στην εικόνα της επιχείρησης, ένας λόγος των επιθέσεων που δεχόμαστε είναι ακριβώς γιατί έχουμε καλύτερο αντίκτυπο τόνισε ο κ. Στάσσης. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εταιρεία προσπαθεί να ισορροπήσει στην κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχει δείξει σημαντικές αντοχές ενώ παράλληλα με τις εκπτώσεις διευκολύνει τους πελάτες της για να την ξεπεράσουν. Ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι τα χρήματα της αύξησης δεν έχουν "πειραχθεί" και θα αξιοποιηθούν για το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης. 

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι φθηνή και "θέλει υπομονή καθώς σε 6 με 9 μήνες η κατάσταση θα είναι διαφορετική". Συνεχίζω να πιστεύω ότι η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τέλος ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι υπάρχει προετοιμασία της ΔΕΗ ακόμη και για το χειρότερο σενάριο της διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γεμίσει οι αυλές των μονάδων με λιγνίτη και γίνεται συντηρητική χρήση των υδροηλεκτρικών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητά τους. Σε περίπτωση διακοπής των αγωγών της Ρωσίας θα μιλάμε για εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες και είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις όπως η τρομερή άνοδος των τιμών. 

Έγκριση θεμάτων Ημερήσιας Διάταξης

Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων η απόφαση για μη διανομή μερίσματος καθώς και η επανεκλογή του διευθύνοντος συμβούλου (Γ. Στάσσης) καθώς και πέντε ακόμη μελών του ΔΣ (Α. Πατεράκης, Π. Παπαδημητρίου Δ. Δοξάκη, Σ. Καρδαμάκης, Σ. Θεοδωρίδης) καθώς και την εκλογή δύο νέων μελών του ΔΣ (Α. Φωτακίδης, Γ. Δημητριάδης). 


Του Χάρη Φλουδόπουλου

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου