Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Οικειοθελής αποχώρηση με 15000€ μπόνους ή απόλυση με συμψηφισμό αποζημίωσης-εφάπαξ για τους 200 υπερήλικες της ΔΕΗ.

 
 
Δημήτρης Κοιλάκος - Γιώργος Φιντικάκης
 
Αποχώρηση οικειοθελώς με μπόνους 15.000 ή διαφορετικά απόλυση χωρίς «δώρο». Την απόφαση αυτή έλαβε σήμερα το ΔΣ της ΔΕΗ για τους περίπου 200 προχωρημένης ηλικίας εργαζόμενους της επιχείρησης, οι
οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά επιλέγουν μέχρι σήμερα να παραμένουν στις θέσεις τους.
 Ο ηλικιακός κόφτης αφορά τα 60 έτη για όσους ανήκουν στα υπερβαρέα (δηλαδή εργάζονται σε μονάδες και ορυχεία), τα 62 έτη για όσους εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις (δηλαδή εργάζονται ως διοικητικό προσωπικό) και τα 65 έτη για τους διευθυντές.
Ακριβώς για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, η ΔΕΗ αποφάσισε να χορηγήσει εν είδει μπόνους αποχώρησης 15000 ευρώ σε καθέναν από αυτούς τους περίπου 200 εργαζόμενους που θα δεχτεί να αποχωρήσει οικειοθελώς.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο που ενέκρινε σήμερα το ΔΣ της ΔΕΗ προβλέπει:
-Όποιος υποβάλει αίτηση οικειοθελούς αποχώρησης μέχρι τις 30 Απριλίου θα λάβει 15.000 ως μπόνους αποχώρησης, αλλά μέχρι τις 30 Μαΐου θα πρέπει να έχει φύγει από τη δουλειά
-Όποιος αρνηθεί να αποχωρήσει οικειοθελώς, η ΔΕΗ θα του καταγγείλει τη σύμβαση και αυτός δεν πρόκειται να λάβει το μπόνους Σε αυτή την περίπτωση, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο εργαζόμενος θα πάρει την νόμιμη αποζημίωση, η οποία όμως συμψηφίζεται με το εφάπαξ.
-Σε περίπτωση που η ΔΕΗ κρίνει ότι μεταξύ των υπό αποχώρηση 200 εργαζομένων υπάρχουν κάποιοι που είναι απολύτως απαραίτητοι, διατηρεί το δικαίωμα εξαίρεσης ενός ποσοστού 5-7% από τις προβλέψεις του συγκεκριμένου σχεδίου.  
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο της διοίκησης της ΔΕΗ για οικειοθελή αποχώρηση των 200 περίπου εργαζομένων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. 
Θυμίζουμε ότι το θέμα επρόκειτο να έρθει στο ΔΣ την προηγούμενη βδομάδα, όμως η συζήτηση πήρε αναβολή για σήμερα.
Όπως έχει γράψει το energypress, η ΔΕΗ στοχεύει σε περιστολή κόστους, δίνοντας εφάπαξ αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να απαλλαγεί από το βάρος μιας ετήσιας μισθολογικής δαπάνης 10 εκατ. ευρώ. 
Όμως, πέραν των διάφορων νομικών «αγκαθιών» που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου, το πλάνο δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους αρκετούς από τους ενδιαφερόμενους, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι θα χορηγήσει 15.000 ευρώ σε όσους δεχθούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς.  
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει παρουσιάσει το σχέδιο και στη ΓΕΝΟΠ, η οποία, παρότι τελικά δέχτηκε να μπει στη συγκεκριμένη συζήτηση, ζητά η αποζημίωση αφενός να μην συμψηφίζεται με το εφάπαξ, αφετέρου να αυξηθεί, προκειμένου το κίνητρο αποχώρησης να είναι πιο δελεαστικό για κάποιον που παρ’ ότι θεμελίωσε δικαίωμα, προτιμά να εργάζεται.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για την αποχώρηση ενός σημαντικού κομματιού εργαζομένων, εξ ου και έχει επεξεργαστεί σε λεπτομέρεια τις επιμέρους πτυχές του, έχοντας εξειδικεύσει και τη σχετική λίστα των προς αποχώρηση εργαζομένων σε ειδικότητες.
Εφόσον τελικά το σχέδιο προχωρήσει, θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν στην πράξη οι σχετικές δυνατότητες που δίνει το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που ισχύει πλέον στις ΔΕΚΟ, μετά το δεύτερο  μνημόνιο, που μετέτρεψε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις ΔΕΚΟ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καταργώντας στην ουσία τα όρια συνταξιοδότησης.
Μια ακόμα κρίσιμη παράμετρος αφορά τη στάση της κυβέρνησης, καθώς μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν πίεσε για την αξιοποίηση από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ των δυνατοτήτων που δίνει το νέο πλαίσιο για καταγγελίες συμβάσεων εργαζομένων. Θα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη που θα το κάνει; Όπως όλα δείχνουν, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει λάβει το «πράσινο φως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου