Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Απόσχιση ΑΔΜΗΕ: Προς αναβολή οδηγείται η αυριανή Γ. Σ. της ΔΕΗ "για τυπικούς λόγους" – Άγνωστη η στάση των ξένων τραπεζών

Προς αναβολή οδηγείται, εκτός απροόπτου και σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η αυριανή επαναληπτική Γενική Συνέλευση της επιχείρησης με θέμα την διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Όπως αφήνεται να διαρρεύσει, ο λόγος δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης αλλά ότι εκκρεμούν διαδικαστικές λεπτομέρειες.


Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν πράγματι συμφωνήσει στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση λύση.

Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι οι ξένες τράπεζες που έχουν δανείσει τη ΔΕΗ εγείρουν αντιδράσεις, οι ίδιες πηγές αρνούνται να σχολιάσουν.

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες λένε ότι θα ζητηθεί νέα αναβολή, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, καθώς η τελική απόφαση θα πρέπει να είναι πλήρης και σαφής, ώστε να μην περιέλθει η υπόθεση εκ νέου σε αδιέξοδο.

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Λερναία Ύδρα τα προβλήματα για τον ΑΔΜΗΕ – Κινέζοι και ξένες τράπεζες τα νέα ερωτηματικά

Η πυρκαγιά που πήγε να «κάψει» την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, με την επιστολή των 4 συστημικών τραπεζών (βλέπε το πλήρες κείμενο στα συνοδευτικά αρχεία), φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο, τα ερωτήματα ωστόσο συνεχίζουν να υφίστανται ως προς την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:
Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θεωρούν ότι εφόσον προχωρήσουν οι τρεις λύσεις που συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη της Παρασκευής, τότε θα έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις ώστε αφενός να μην μπλοκάρουν την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ αφετέρου να συνεχίσουν να δανείζουν τη ΔΕΗ

Υπάρχουν όμως ακόμη άλλοι δανειστές της ΔΕΗ, που δεν είναι σαφές εάν ικανοποιούνται από τη συμφωνία με τις 4 συστημικές τράπεζες. Οι δανειστές αυτοί περιλαμβάνουν ξένες τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και διάφορους θεσμικούς επενδυτές ή funds που έχουν συμμετάσχει στα δύο ομόλογα της ΔΕΗ.

Οι λύσεις που συμφωνήθηκαν είναι επώδυνες για τη ΔΕΗ ενώ σε ορισμένες πτυχές τους ακουμπούν ακόμη και το άλλο σκέλος της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, αυτό της εισόδου της China State Grid ως στρατηγικού επενδυτή με μερίδιο 24%. Θυμίζουμε ότι ένα από τα 3 προαπαιτούμενα που βάζουν στο τραπέζι οι τέσσερις τράπεζες είναι να μεταφερθούν εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τη ΔΕΗ, στη νέα εταιρεία συμμετοχών. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η μεταφορά αυτών των εγγυήσεων επηρεάζει το status του ΑΔΜΗΕ και την αποτίμηση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η προσφορά των 320 εκατ. ευρώ της State Grid.

Επίσης υπάρχει μία ακόμη πτυχή που αφορά στην εκχώρηση συμβάσεων που δημιουργούν χρηματορορές για τη ΔΕΗ στις τράπεζες. Εδώ έχουμε ισχυρά μεγάλα συμβόλαια με σημαντικούς πελάτες της ΔΕΗ, από όπου η εταιρεία καλείται να μην υπολογίζει πλέον στα έσοδά της, αφού οι όποιες εισροές θα πηγαίνουν στις τράπεζες. Εκτός όμως από τις συμβάσεις αυτές, οι τράπεζες «βάζουν χέρι» και στα χρήματα που περιμένει ως μάνα εξ ουρανού η ΔΕΗ, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Θυμίζουμε ότι οι τρεις αυτές πηγές εσόδων (δηλαδή τα έσοδα από μεγάλες συμβάσεις όπως της Αλουμίνιον, η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου και τα έσοδα από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ) αποτελούν το οξυγόνο που περιμένει η ΔΕΗ προκειμένου να βελτιώσει την ταμειακή και εν γένει την οικονομική της κατάσταση.

Τώρα το τι μέλλει γενέσθαι απομένει να φανεί στην πράξη, με τις πληροφορίες να διίστανται. Κάποιες πηγές ανέφεραν ότι η αυριανή ΓΣ θα γίνει κανονικά, κάποιες άλλες ότι θα υπάρξει νέα αναβολή προκειμένου να προετοιμαστεί η συμφωνία με τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη στενά για την ολοκλήρωση της απόσχισης, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη πιο περίπλοκη και δαιδαλώδης από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι χθες, προς αποφυγή παρερμηνειών ενόψει της έκτακτης Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ το πλήρες κείμενο της επιστολής των τραπεζών αναφορικά με την διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ. Την επιστολή μπορείτε να τη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου