Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Σύρος: Επάγγελμα «εναερίτης» – Οι αφανείς ήρωες της Ηλεκτροδότησης!

Σύρος, εναερίτης, Ηλεκτροδότησης, ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ 
Χιλιάδες εργαζόμενοι όλες αυτές τις μέρες μάχονται ενάντια στα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την χώρα μας, αφήνοντας πίσω την προσωπική και οικογενειακή θαλπωρή και προσπαθώντας με τον βέλτιστο τρόπο για να διευκολύνουν τους πολίτες.

Όλοι σύσσωμοι παλεύουν με τα καιρικά φαινόμενα
μέρα και νύχτα, έχοντας ένα σκοπό, το κοινό καλό.
Ανάμεσα σε αυτούς εργαζόμενους βρίσκονται και οι αυτοί του δικτύου ηλεκτροδότησης της ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι αποκαθιστούν τις βλάβες που δημιουργούν κυρίως οι καιρικές συνθήκες.
Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, αρκετές γειτονιές της πόλης μας και του νομού των Κυκλάδων βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω πτώσης κεραυνών, των δυνατών ανέμων ή απλών βλαβών στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Πόσες φορές τους έχουμε επικαλεστεί να επαναφέρουν το πολύτιμο αγαθό στα σπίτια μας;
Εκεί αρχίζει η δουλειά για τους εναερίτες, οι οποίοι είναι ανεβασμένοι σε ύψος ακόμη και 15 μέτρων, και εργάζονται υπό τάση 220 έως 20.000 βολτ και αρκετές φορές κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες υπό την πίεση του ανυπόμονου κόσμου, καθώς οφείλουν να παρέχουν ρεύμα στον καταναλωτή.
Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ να έρθει αντιμέτωπο με πολλές βλάβες.
Το έργο αποκατάστασης των βλαβών κατέστη ακόμη πιο δύσκολο κάτω από τις συνθήκες πολύ υψηλής ζήτησης που επικράτησαν λόγω των εορτών, αλλά και της αυξημένης χρήσης ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Στο πλαίσιο της πρωτοφανούς συγκυρίας, οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ, αψηφώντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα και με κύριο γνώμονα την όσο το δυνατόν πιο άμεση αποκατάσταση της ομαλής ηλεκτροδότησης όλων των καταναλωτών, επέδειξαν την αφοσίωση και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης που τους διέπει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Σύρο, τα τελευταία χρόνια  το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετώπισε συχνά οριακές καταστάσεις  λόγω της έλλειψης προσωπικού, ωστόσο τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα μπορούμε να πούμε ότι εξομαλύνθηκε αρκετά με τις προσλήψεις τεσσάρων μόνιμων τεχνικών που πλαισίωσαν το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό.
Το Cyclades24.gr επισκέφτηκε το Διευθυντή της Περιοχής της Σύρου του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Κωβαίο Μιχάλη, ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με την λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, τους εναερίτες και τα προβλήματα που συναντάει επί καθημερινής βάσης, ενώ ειδική αναφορά έγινε για την κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας.
«Η Σύρος αυτές τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν αντιμετώπισε το τετραήμερο της Πρωτοχρονιάς 115 βλάβες στα δίκτυα και το τριήμερο των Θεοφανίων άλλες 50 βλάβες, Αν ληφθούν υπόψη τα μεγέθη των καλωδίων και των αγωγών που υπάρχουν στο νησί (2.000 χιλιόμετρα) σε συνδυασμό με τους 20.000 πελάτες και 50 χιλιόμετρα δικτύων  που υπάρχουν μέσα στην γη, μπορούμε να πούμε ότι είναι μάλλον αναμενόμενος αριθμός βλαβών. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει αρκετά σοβαρή δουλειά, σε προγενέστερο χρόνο και μπορούμε και τα κρατάμε σε μια καλή ποιοτικά συμπεριφορά. Τα μεγέθη όπως διαπιστώνετε είναι μεγάλα , όμως το προσωπικό δεν είναι το ανάλογο. Ευτυχώς  τελευταία, ενισχυθήκαμε με μόνιμο προσωπικό. Μέχρι πέρσι διαθέταμε μόνο έναν έως δύο μόνιμους τεχνικούς ανά 8ωρο για ένα ολόκληρο νησί και με μέσο όρο ηλικίας  τα 50 έτη. Πρόσφατα  όμως ενισχυθήκαμε με 4 άτομα και αυτό δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις, για να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά και με τις λιγότερες κατά το δυνατόν βλάβες στην ηλεκτροδότηση της Σύρου».
«Ο χειμώνας στο νησί είναι απαιτητικός με τις καιρικές συνθήκες να δυσκολεύουν τα πράγματα, αλλά το προσωπικό είναι πάντα ευαισθητοποιημένο, δίνεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των βλαβών και στην υπηρεσία μας κάθε φορά χτυπάει συναγερμός όταν μας ανακοινώνεται κάποιο πρόβλημα».
Θα πρέπει λοιπόν να σεβαστούμε ότι ο επαγγελματισμός και η ανιδιοτέλεια αυτών των εργαζόμενων αποτελεί μονό μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά τους. Το λιγότερο το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε σε αυτούς τους εργαζόμενους είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ.

«Οι πυροβολισμοί των κυνηγών προκαλούν βλάβες»
Επί ευκαιρία της συνομιλίας μας ο κ. Κωβαίος μας επεσήμανε το πρόβλημα που υπάρχει στα καλώδια από πυροβολισμούς κυνηγών.
«Είναι αρκετά εκτεταμένο το φαινόμενο, με μεγαλύτερο πρόβλημα τον εντοπισμό της βλάβης και όχι την αποκατάσταση της. Θα πρέπει λοιπόν οι φίλοι του κυνηγιού να είναι πιο προσεκτικοί και να αποφεύγουν τη στόχευση κάθε είδους δικτύων. Αναφορικά με την επικείμενη τροφοδότηση από το Λαύριο περί το τέλος του 2017 μέσω υποβρυχίων καλωδίων, το σύστημα ηλεκτροδότησης της Σύρου θα έχει σίγουρα μια περαιτέρω βελτίωση , αφού η κεντρική της ηλεκτροδότηση θα είναι επιπέδου Αττικής».
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει και το φαινόμενο των ρευματοκλοπών και στην Σύρο
Σε έξαρση βρίσκονται και οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με το Διευθυντή της Περιοχής της Σύρου του ΔΕΔΔΗΕ, Κωβαίο Μιχάλη. «Όσοι κλέβουν ρεύμα να αντιληφθούν ότι δεν κλέβουν απλά την ΔΕΗ αλλά επιβαρύνουν τελικά όλους τους άλλους καταναλωτές αφού σε αυτούς επιμερίζεται η οικονομική ζημιά. Εμείς ακολουθούμε όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποκαλυφθούν στο μέλλον όλες οι ρευματοκλοπές, καθώς στην διαδικασία της επικείμενης αντικατάστασης όλων των μετρητών,  όποιος έχει πειράξει τα ρολόγια θα βρεθεί αναγκαστικά και θα πληρώσει τα σπασμένα… και με το παραπάνω»
Ο κ. Κωβαίος μας παρέπεμψε και στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο στην επόμενη πενταετία θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα κύρια έργα είναι η τοποθέτηση των «έξυπνων» μετρητών στους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές. Η πρώτη ομάδα στρατηγικών έργων εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια δημιουργίας «έξυπνων δικτύων» (smart grids) και περιλαμβάνει τα ακόλουθα τέσσερα έργα τηλεχειρισμών και αυτοματισμών.
Αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της διαχείρισης και αξιοποίησης των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών, με αντίστοιχη εξοικονόμηση των δαπανών τους. Επίσης θα βοηθήσει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων και διαδικασιών της εταιρείας.
Αμφότερα τα έργα θα βοηθήσουν πολύ την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά, περιορίζοντας έτσι μακροπρόθεσμα το κόστος και την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα για ηλεκτροδότησή τους.

http://cyclades24.gr/2017/01/enaerites-afieroma-kovaios-sinenteuksh/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου