Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΗ ενεργειακή και διεθνής, όχι ηλεκτρική και εγχώρια - Τα στοιχήματα των εσόδων και οι στρατηγικές προκλήσεις

 
Με στόχο να μεταβληθεί η ΔΕΗ από επιχείρηση ηλεκτρική και εγχώρια σε ενεργειακή και διεθνή πρέπει να εργαστούν διοίκηση, εργαζόμενοι και κυβέρνηση, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Εμμ. Παναγιωτάκης. Διασφαλισμένη η ρευστότητα του 2017, διαβεβαίωσε ο ίδιος. Αύξηση της εισπραξιμότητας οφειλών σε συνεργασία με
εξειδικευμένους οίκους.

Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο ΑΜΠΕ, «οι προκλήσεις της ΔΕΗ είναι στρατηγικού χαρακτήρα» και δήλωσε αισιόδοξος για τις «δυνατότητες της ίδιας της Επιχείρησης όσο και
στη βούληση του βασικού μετόχου, δηλαδή της Κυβέρνησης να παράσχει την αναγκαία στήριξη».

Η κυριότερη αφορά την σωστή υλοποίηση της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά που επιβάλλουν οι θεσμοί και ιδιαίτερα το «να μην συνυπολογίζονται στο μερίδιο της ΔΕΗ οι πελάτες Υψηλής Τάσης και κατηγορίες όπως οι χρήστες Κοινωνικού Τιμολογίου».

Μια ΔΕΗ με μικρότερο μερίδιο στην ελληνική αγορά «αλλά θεσμικά απελευθερωμένη και λειτουργούσα πραγματικά ως εταιρεία, μπορεί να είναι ισχυρότερη και μεγαλύτερη από τη σημερινή», όπως εκτίμησε, καθώς θα μπορεί να αναπτύσσει «πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα» εντός συνόρων και να έχει ισχυρή παρουσία στις ξένες αγορές.

Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι «είναι υπόθεση του βασικού μετόχου, δηλαδή της κυβέρνησης» και διευκρίνισε ότι ο ίδιος στηρίζει τη θέση Σταθάκη για μεταφορά αυτού του ποσοστού «πρώτα στο «Υπερταμείο» και στη συνέχεια εξέταση της αξιοποίησης του με το βέλτιστο για τη ΔΕΗ αποτέλεσμα», ενώ διαφωνεί με «πώληση του 17% για την αποπληρωμή του χρέους, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κεφαλαιαγοράς, και την αποτίμηση της ΔΕΗ».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανακουφιστικό το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς «το τίμημα των 320 εκατ. ευρώ για το 24% του ΑΔΜΗΕ αντιστοιχεί σε αποτίμηση 1,33 δισ. ευρώ δηλαδή 40% πάνω από τη λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ, και σε αξία της εταιρείας 1,7 δις ευρώ». Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τον βέλτιστο για τη ΔΕΗ τρόπο, όπως είπε.

Κανένας κίνδυνος, διασφαλισμένη η ρευστότητα

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «για το 2017, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καμία προοπτική κατάρρευσης. Υπάρχουν, και έχουν διασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας».

Οσον αφορά την επίδραση της συρρίκνωσης του μεριδίου αγοράς στα έσοδα της ΔΕΗ, ο κ.Παναγιωτάκης διευκρίνισε ότι «μείωση των εσόδων από μείωση πωλήσεων συνεπάγεται και μείωση των δαπανών από μείωση των αγορών προϊόντος. 'Αρα, το ζήτημα είναι η μείωση των κερδών σε απόλυτα μεγέθη».

Παρέθεσε παράλληλα δύο «στοιχήματα» για τη ΔΕΗ στο συγκεκριμένο πεδίο:

  • τη διατήρηση των επιτευχθέντων διακανονισμών οφειλών, που έχουν σήμερα ικανοποιητικά αποτελέσματα και δημιουργούν «προσδοκία ικανοποιητικών επιπλέον εσόδων τα επόμενα 2-3 χρόνια». Έχουν ενταχθεί 600.000 πελάτες και έχουν διακανονίσει οφειλές 1,2 δισ. ευρώ, ή το 70% αυτών που μπορούν να ρυθμιστούν.
  • την εισπραξιμότητα των τρεχόντων λογαριασμών, όπου «υπάρχει πρόβλημα, το οποίο σε ένα βαθμό οφείλεται στην κρίση και στην οικονομική κατάσταση των πελατών».
Η κατάσταση θα βελτιωθεί με την αντίστοιχη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης στη χώρα μας, όπως εκτίμησε.

Η ίδια η ΔΕΗ ωστόσο δεν ευησυχάζει και ήδη σχεδιάζονται «προϊόντα και δράσεις καθώς και προσφυγή σε εξειδικευμένους οίκους, μέσω των οποίων θα έχουμε σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας», προσέθεσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Σημείωσε επίσης ότι στο 1,21 δισ. ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που έφυγαν από τη ΔΕΗ γιατι έκλεισαν τις επιχειρήσεις ή διέκοψαν τις ηλεκτροδοτήσεις κατοικιών και εξοχικών. Από αυτά, 360 εκατ. ευρώ αφορούν μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες και κυρίως τη ΛΑΡΚΟ, 320 εκατ. ευρώ το Δημόσιο (κεντρική κυβέρνηση, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ κ.λπ.) και 533 εκατ. ευρώ άλλες μη διακανονισθείσες οφειλές πελατών.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ εκτίμησε εξάλλου ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για τις επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ. Την ίδια ώρα, από το Δημόσιο τα οφειλόμενα στην Επιχείρηση φτάνουν σήμερα τα 100 εκατ. ευρώ περίπου, κατά τον ίδιο.

Στο μέτωπο του διοξειδίου του άνθρακα, από την άλλη, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι στόχοι μείωσης των εκπομπών θα επιτευχθούν νωρίτερα από το 2030, καθώς «από 34 εκατ. τόνους εκπομπών των Σταθμών της ΔΕΗ το 2014, οι εκπομπές θα μειωθούν σε κάτω των 20 εκατ. τόνων το 2025. Αυτό θα επιτευχθεί με την απόσυρση παλαιών, χαμηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικών μονάδων όπως ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ο ΑΗΣ Καρδιάς, και την κατασκευή νέων υπερσύγχρονων με υψηλό βαθμό απόδοσης όπως η Πτολεμαΐδα V και η Μελίτη ΙΙ (αυτή σε συνεργασία με την κινεζική εταιρεία CMEC)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου