Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Στα όρια των δυνατοτήτων του το ενεργειακό σύστημα – Κίνδυνος για περικοπές ρεύματος σε περίπτωση «ατυχήματος»

 
Χρήστος Στεφάνου
Με νέα του ανακοίνωση, ο ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι δε θα γίνουν ούτε την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, εξαγωγές από τις διασυνδέσεις της χώρας με Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συγκάλεσε σήμερα στο ΥΠΕΝ σύσκεψη για το συντονισμό της αδιάλειπτης τροφοδοσίας των καταναλωτών
με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, λόγω της αιχμής των καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αρμόδιοι για τη διαχείριση του ομαλού εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος.
Μετά τη σύσκεψη, το ΥΠΕΝ κάλεσε με ανακοίνωσή του τους καταναλωτές να αποφεύγουν κάθε άσκοπη κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής σήμερα, από τις ώρες, 18.00 έως τα μεσάνυχτα.
Το ΥΠΕΝ υπογράμμισε, πάντως, ότι η σύσταση για τη μειωμένη κατανάλωση γίνεται μόνον για προληπτικούς λόγους. Πρόσθεσε, δε, ότι όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς συνεχίζουν τις σύντονες ενέργειες για να μη διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας.
(upd: 09:16) Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι, για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια του δικτύου, δε θα γίνουν αύριο, 11 Ιανουαρίου, εξαγωγές από τις διασυνδέσεις της χώρας με Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία.
Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραψε:
Σε εφαρμογή τέθηκαν από χθες μετά το πέρας της διευρυμένης σύσκεψης της ομάδας διαχείρισης κρίσης που συγκάλεσε η ΡΑΕ, έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα ενεργειακής επάρκειας που έκαναν την εμφάνισή τους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σε όλη τη χώρα, συνθηκών που οδήγησαν σε έκρηξη της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ρεκόρ κατανάλωσης αερίου, με την αιχμή να φτάνει τις 279 χιλ.MWh όταν η προηγούμενη αιχμή ήταν στις 220 χιλ. MWh.
Αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια είχαμε εκτίναξη της αιχμής πάνω από τα 9000MW, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 9400MW, κάτι που έχει να συμβεί αρκετά χρόνια.
Η κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι το σύστημα φυσικού αερίου και εκείνο του ηλεκτρισμού έχουν φτάσει στα όριά τους.
Στο μεν αέριο οι εισαγωγές από αγωγούς γίνονται τόσο από τη Βουλγαρία όσο και την Τουρκία στα επίπεδα των συμβάσεων με τους προμηθευτές, χωρίς λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των παραδόσεων. Στη Ρεβυθούσα λόγω της υπερκατανάλωσης, το φορτίο που ήρθε το περασμένο Σάββατο (75 χιλ κυβικά μέτρα) βαίνει προς εξάντληση νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, δηλαδή την Τετάρτη. Το επόμενο φορτίου (επίσης 120 χιλ. κυβικά μέτρα) είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την εκφόρτωση το μεσημέρι στη μία της Τετάρτης, οδηγώντας σε οριακό έλλειμμα της τάξης των 34,6 χιλιάδων MWh. Ούτως ή άλλως όμως, έχουμε "πιάσει" τα τεχνικά μέγιστα του συστήματος: Στη Ρεβυθούσα όσον αφορά τη δυνατότητα αεριοποίησης, στα Βόρεια σύνορα αερίου όσον αφορά τη χωρητικότητα του αγωγού. Στον αγωγό από Τουρκία υπάρχει κάποια ακόμα δυνατότητα, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο αέριο για να εισαχθεί.
Στο δε ηλεκτρικό σύστημα βρίσκονται εκτός λειτουργίας 4 μονάδες της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες για την αποθείωση, μία μονάδα της Καρδιάς τέθηκε εκτός την Κυριακή, ενώ μία ακόμη μονάδα του Αμύνταιου βγήκε χθες νοκ άουτ. Επίσης λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και των υψηλών στη Βουλγαρία δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές, ενώ και οι ΑΠΕ είχαν - και προβλέπεται να έχουν - μειωμένη παραγωγή. Τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε μηδενική παραγωγή, ενώ τα αιολικά σε πολύ μικρή.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό επρόκειτο να δουλέψουν σήμερα όλες οι μονάδες αερίου και να υπάρξει σημαντική υδροηλεκτρική παραγωγή της τάξης των 22 χιλιάδων MWh.
Ωστόσο μετά τη χθεσινή σύσκεψη της ΟΔΚ αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:
  1. Να λειτουργήσουν τρεις μονάδες αερίου περίπου 1000MW (Κομοτηνή, Λαύριο και Ήρων) με πετρέλαιο
  2. Να υπάρξει περιορισμός της λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου και για όποιες υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να σβήσουν εντελώς τις νυχτερινές ώρες, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση αερίου από τα τεχνικά ελάχιστα (Protergia)
  3. Να εφαρμοστεί για δύο ημέρες, σήμερα και αύριο η διακοψιμότητα για τους βιομηχανικούς πελάτες. Αναμένεται να συνεισφέρουν κυρίως τα τσιμέντα και οι χάλυβες με περίπου 300MW εξοικονόμηση
  4. Να επιδιωχθεί να γίνουν εισαγωγές ενέργειας έκτακτης ανάγκης από τα βόρεια σύνορα, καθώς αυτή τη στιγμή οι τιμές στη Βουλγαρία είναι πάνω από τα 100 ευρώ ενώ στην Ελλάδα στα 77 ευρώ η μεγαβατώρα
  5. Να περιοριστεί η κατανάλωση φυσικού αερίου από βιομηχανίες
Με αυτά τα δεδομένα το κύριο βάρος για να κρατήσει το σύστημα πέφτει στα υδροηλεκτρικά τα οποία πιθανόν στην πράξη να ξεπεράσουν ακόμη και τις 35 χιλ MWh. Και βέβαια προϋπόθεση για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού είναι να μην υπάρξει άλλη αδυναμία σε λιγνιτική μονάδα, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά πιθανό σε συνθήκες ψύχους, ιδιαίτερα για τις μονάδες που δεν έχουν γεμάτες "αυλές" και χρειάζεται να γίνει απόληψη λιγνίτη. Υπό αυτά τα δεδομένα σε περίπτωση που διαπιστωθεί σήμερα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί ο συναγερμός σε επίπεδο 3. Πρακτικά ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να υπάρξει έλλειψη ενέργειας και να χρειαστεί να γίνουν περικοπές από το δίκτυο.  Το θετικό σενάριο πάντως προβλέπει ότι ακριβώς εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας (κλειστά σχολεία, κλπ) είναι πιθανόν η ζήτηση να είναι μικρότερη και να αποφευχθούν τα χειρότερα. 

 http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου