Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Τέλος στη ρευματοκλοπή θα επιχειρήσει να βάλει εφέτος η ΡAE – Θα διακόπτεται άμεσα την ηλεκτροδότηση

Τέλος στη ρευματοκλοπή θα επιχειρήσει να βάλει εφέτος η ΡAE – Θα διακόπτεται άμεσα την ηλεκτροδότηση Στο εννεάμηνο του 2016 διαπιστώθηκαν 8.660 περιπτώσεις κλοπής ηλεκτρικού από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έναντι 8.409 περιπτώσεων ολόκληρο το 2015
Τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και δεσμεύεται ότι εντός του πρώτου διμήνου του 2017 θα έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση Εγχειριδίου Ρευματοκλοπών, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό, οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Οι διατάξεις του νέου Κώδικα είναι εξαιρετικά αυστηρές και προβλέπουν μεταξύ άλλων, ότι ο Διαχειριστής εφόσον διαπιστώσει τη ρευματοκλοπή προχωρεί σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Καταλογίζει το οφειλόμενο ποσό στο χρήστη, ο οποίος υποχρεούται εντός 20 ημερών είτε να το εξοφλήσει είτε να ρυθμίσει την οφειλή σε δόσεις.
Η καταλογιζόμενη οφειλή μπορεί να αφορά χρονική περίοδο μέχρι και πέντε έτη πριν τη διαπίστωση της ρευματοκλοπής και το ποσό που θα καλείται να πληρώσει ο οφειλέτης θα προσδιορίζεται με βάση υπολογισμούς που θα συμπεριληφθούν από τη ΡΑΕ στο Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών.
Όπως προβλέπει ο Κώδικας, ο Διαχειριστής του Δικτύου δικαιούται να λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για την τακτοποίηση και την είσπραξη της οφειλής που καταλογίζει και μάλιστα έχει το δικαίωμα να επιβάλει περιορισμούς στη δυνατότητα του χρήστη να αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο μέσω άλλης παροχής.
Επίσης έχει τη δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς ως προς τη διαδοχή χρηστών στην παροχή που διαπιστώθηκε η ρευματοκλοπή τόσο από τον ίδιο όσο και από διαφορετικό προμηθευτή, ζητώντας από το νέο χρήστη να αποδείξει ή να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον οφειλέτη χρήστη.

Η κρίση ευνόησε τις ρευματοκλοπές
Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών δεν είναι καινούργιο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.  
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες μόνο το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2016 εντοπίστηκαν 8.660 ρευματοκλοπές, ενώ όλο το 2015 είχαν συλληφθεί 8.409 περιπτώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών που με διάφορες μεθόδους παρενέβησαν στους μετρητές  ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποφεύγει να δημοσιοποιεί στοιχεία για το θέμα και πολύ περισσότερο οι εμπλεκόμενοι αποφεύγουν να ανακοινώσουν τις οικονομικές απώλειες για τη ΔΕΗ από τις ρευματοκλοπές.
Έτσι, τα μόνα επισήμως διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες του συστήματος το 2014.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή το ποσοστό των τεχνικών απωλειών ρεύματος ανέρχεται σε 5,29%, το ποσοστό της μη καταγραφείσας ενέργειας (μη τεχνικές απώλειες) σε 2,31%,  ενώ το ποσοστό της συνολικής απολεσθείσας ενέργειας ανέρχεται σε 7,6 % επί της συνολικά εγχεόμενης ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο.
Πάντως η ΡΑΕ κατά την πρόσφατη ανακοίνωση του νέου Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σημείωσε ότι οι ρευματοκλοπές παρουσιάζουν έξαρση, η οποία όπως αναφέρει, αποτυπώνεται και στις σχετικές μελέτες απωλειών του Διαχειριστή του Δικτύου.

Κατεπείγουσα η αντιμετώπιση του προβλήματος
Έτσι η ΡΑΕ, παρά το γεγονός ότι η έκδοση του Εγχειριδίου Ρευματοκλοπών προβλέπεται εντός 12 μηνών από τη θέση σε ισχύ του νέου Κώδικα, θα εκδώσει πολύ σύντομα και συγκεκριμένα εντός του πρώτου διμήνου του 2017, μια πρώτη έκδοση του συγκεκριμένου Εγχειριδίου ώστε να ενεργοποιηθούν οι βασικές διατάξεις του νέου Κώδικα για τις ρευματοκλοπές.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΡΑΕ, στόχος είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου που αποβαίνει σε βάρος των συνεπών καταναλωτών, οι οποίοι επωμίζονται το κόστος της ρευματοκλοπής.
Στο εγχειρίδιο που θα εκδώσει η ΡΑΕ θα λαμβάνει υπ’ όψιν την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών και ειδικής αντιμετώπισης συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών, βάσει κοινωνικοοικομικών κριτηρίων.

Οι πέντε περιπτώσεις κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος
Ο νέος Κώδικας Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής που εξέδωσε η ΡΑΕ ορίζει ως ρευματοκλοπή την αυθαίρετη και με δόλο επέμβαση σε εξοπλισμό του Δικτύου, με συνέπεια την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς αυτή να καταγράφεται με συνέπεια να μην τιμολογείται.
Επεμβάσεις που αποσκοπούν σε ρευματοκλοπή είναι:
•    Επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης, άμεσα ή έμμεσα (π.χ. με ηλεκτρομαγνητικά μέσα), που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας, δηλαδή σε καταγραφή μικρότερων ποσοτήτων έναντι της πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης.
•    Απευθείας σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το καλώδιο παροχής ή το Δίκτυο, παρακάμπτοντας την μετρητική διάταξη ή απουσία αυτής, οπότε και το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας δεν καταγράφεται.
•    Απευθείας σύνδεση με αγκίστρωση στους αγωγούς του εναερίου δικτύου, απουσία μετρητικής διάταξης ή/και παροχής ή/και νομίμως υφιστάμενου κτίσματος.
•    Αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί αλλά υπάρχει σύμβαση προμήθειας σε ισχύ, με ή χωρίς αλλοίωση της μέτρησης.
•    Αυθαίρετη επανασύνδεση παροχών που έχουν διακοπεί κατόπιν αίτησης οικειοθελούς διακοπής από τον τελευταίο χρήστη ή κατόπιν υποβολής δήλωσης παύσης εκπροσώπησης από τον τελευταίο προμηθευτή, με ή χωρίς παράκαμψη του μετρητή, οπότε και η καταναλισκόμενη ενέργεια δεν τιμολογείται, είτε αυτή καταγράφεται είτε όχι.
Σύμφωνα με τον Κώδικα την ευθύνη για τον αποτελεσματικό εντοπισμό και την κατά το δυνατόν αποτροπή των περιπτώσεων ρευματοκλοπής έχει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΔΕΔΔΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Διαχειριστής του Δικτύου διασφαλίζει τα ακόλουθα:
•    Τον οπτικό έλεγχο των μετρητικών διατάξεων και των παροχών για ίχνη επέμβασης, στο πλαίσιο της λήψης ενδείξεων καταμέτρησης καθώς και κατά την εκτέλεση λοιπών εργασιών.
•    Τη διενέργεια στοχευμένων αυτοψιών για έλεγχο ρευματοκλοπής δειγματοληπτικά, όταν υπάρχουν πιθανές υπόνοιες, όπως, ενδεικτικά, στην περίπτωση σημαντικών και αιφνίδιων μεταβολών στην κατανάλωση χωρίς μεταβολή του χρήστη.
•    Τη διενέργεια τεχνικών ελέγχων για ρευματοκλοπή κατά τη διαδοχή χρηστών καθώς και στο πλαίσιο προγραμματισμένων δειγματοληπτικών ελέγχων μετρητών.
•    Τη διενέργεια στοχευμένων αυτοψιών για ρευματοκλοπή μετά από καταγγελίες καθώς και βάσει ειδοποιήσεων παραβίασης τηλεμετρούμενων μετρητικών διατάξεων.
Επίσης οι προμηθευτές οφείλουν να διερευνούν ασυνήθιστες ή αδικαιολόγητες μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών τους και, εφόσον έχουν βάσιμες υποψίες για ρευματοκλοπή, να ενημερώνουν άμεσα τον Διαχειριστή του Δικτύου.
Ο Διαχειριστής του Δικτύου φέρει το βάρος της απόδειξης της ρευματοκλοπής, με βάση τα ευρήματα των αυτοψιών και των τεχνικών ελέγχων, σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με τα ευρήματα από τον έλεγχο του ιστορικού κατανάλωσης του Χρήστη.

Διακοπή παροχής και καταλογισμός οφειλών
Στην περίπτωση διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, η παροχή διακόπτεται άμεσα εφόσον συντρέχει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
•    Η εγκατάσταση ηλεκτροδοτείται από το Δίκτυο χωρίς να υπάρχει σύμβαση προμήθειας, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι μετρητή, ή η παροχή έχει απενεργοποιηθεί ή διακοπεί λόγω χρέους ή για άλλο λόγο σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα Κώδικα και διαπιστώνεται αυθαίρετη επανενεργοποίηση, επανασύνδεση ή/και ρευματοκλοπή.
•    Στην περίπτωση που ο τρόπος διενέργειας της ρευματοκλοπής ενέχει κινδύνους είτε για τον διαπράττοντα αυτήν, είτε και για παρακείμενους καταναλωτές.
Στις περιπτώσεις διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, ο Διαχειριστής του Δικτύου εκτιμά τη μη καταγραφείσα ενέργεια βάσει μεθοδολογίας που καθορίζεται στο Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών που θα εκδώσει η ΡΑΕ.  
Οι χρήστες στους οποίους καταλογίζονται ποσότητες μη καταγραφείσας ενέργειας λόγω διαπιστωμένης ρευματοκλοπής είναι υπόχρεοι για την καταβολή τιμήματος που αναλογεί στην ενέργεια αυτή.
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης τακτοποίησης της οφειλής κατά τα ανωτέρω, καθώς και σε περίπτωση αθέτησης διακανονισμού, ο Διαχειριστής του Δικτύου προβαίνει αμελλητί και σε απενεργοποίηση της παροχής του χρήστη, ενημερώνοντας σχετικά τον προμηθευτή του.
Η σύνδεση επανενεργοποιείται μόνο εφόσον τακτοποιηθεί η οφειλή, ανεξαρτήτως τυχόν αλλαγής εκπροσώπησης της παροχής υπό τον ίδιο χρήστη.
Σε περίπτωση αθέτησης διακανονισμού μετά από διαδοχή χρήστη στην παροχή όπου είχε διαπιστωθεί η ρευματοκλοπή, δεν απενεργοποιείται η εν λόγω παροχή αλλά οποιαδήποτε άλλη παροχή μέσω της οποίας ο χρήστης στον οποίο καταλογίσθηκε οφειλή λόγω ρευματοκλοπής έχει αποκτήσει πρόσβαση στο Δίκτυο.
Τα ποσά που συγκεντρώνονται από την καταβολή οφειλών λόγω διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, εξαιρούμενων των ποσών που αφορούν στην κάλυψη του διαχειριστικού κόστους που υφίσταται ο Διαχειριστής Δικτύου σε σχέση με τις ρευματοκλοπές, αξιοποιούνται για δύο σκοπούς.
Πρώτον, για την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι καταναλωτές λόγω ρευματοκλοπών στο Δίκτυο, μέσω πίστωσης του  Ειδικού Λογαριασμού που τηρεί ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά το άρθρο 143 του ν.4001/2011, του Ειδικού Λογαριασμού που τηρεί ο Διαχειριστής του Συστήματος για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κατά το άρθρο 55 του ν. 4001/2011, του λογαριασμού που τηρεί ο Διαχειριστής του Συστήματος για το κόστος χρήσης του Συστήματος και του λογαριασμού που τηρεί ο Διαχειριστής του Δικτύου για το κόστος χρήσης του Δικτύου.
Δεύτερον, για τη δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση, κατ’ αρχάς, δράσεων και ενεργειών, καθώς και την παροχή κινήτρων προς τον Διαχειριστή του Δικτύου ή/και τους Προμηθευτές, με στόχο τον εντοπισμό ρευματοκλοπών και γενικότερα τον περιορισμό και την αποτροπή του φαινομένου.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου