Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Νέες κυβερνητικές ακροβασίες για απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ



Σε νέες εμβαλωματικές λύσεις καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει με κάθε τρόπο το επισφαλές για τη ΔΕΗ σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και παράλληλα την υπόστασή της από τον πολιτικό κόλαφο που θα προκαλούσε ένα ναυάγιο μετά την αντίδραση των τραπεζών. Οπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, «συζητήθηκαν θέματα τα οποία άπτονται της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας ιδιοκτησιακού
διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ. Κατόπιν εποικοδομητικής συζήτησης συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες μετά την απαραίτητη τεχνική και νομική επεξεργασία τους διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του πλαισίου της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης».

Με την ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να κρατήσει όρθιο το προβληματικό σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που δύο ημέρες πριν κινδύνευσε με κατάρρευση μετά την αιφνίδια παρέμβαση των τραπεζών εν όψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για τη σύσταση της εταιρείας συμμετοχών και της μεταβίβασης σε αυτή του 51% του ΑΔΜΗΕ. Η επιστολή που συνυπογράφουν οι 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha, Eurobank), οι οποίες έχουν από τον Απρίλιο του 2014 χορηγήσει κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς τη ΔΕΗ ύψους 2,2 δισ. ευρώ και λήγει το 2019 και αποκάλυψε χθες η «Καθημερινή», αποδομεί πλήρως το σχέδιο Σκουρλέτη και θέτουν σοβαρά ζητήματα για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Οι τράπεζες αξιολογούν ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης που προωθείται απομειώνει σημαντικά την αξία της Επιχείρησης, καθώς μεταβιβάζει το 51% ενός σημαντικού περιουσιακού της στοιχείου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα και θίγει ευθέως υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα των τραπεζών που καλύπτονται από το Σύνταγμα και εμμέσως πλην σαφώς απειλούν ότι θα καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια των 2,2 δισ. ευρώ και θα κλείσουν τη στρόφιγγα χρηματοδότησης προς τη ΔΕΗ. Της αιφνίδιας παρέμβασης των τραπεζών ακολούθησαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις για την ικανοποίηση αιτημάτων τους, προκειμένου να προχωρήσει το project.

H συμφωνία στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν, προβλέπει εκχώρηση προς τις τράπεζες συμβάσεων της ΔΕΗ που θα δημιουργήσουν μελλοντικές χρηματορροές, μεταφορά δανείων της ΔΕΗ στο SPV του ΑΔΜΗΕ και ταχεία αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ώστε με τη σειρά της να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων της προς τις τράπεζες. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Τη συμφωνία έχουν αναλάβει να εξειδικεύσουν τεχνικά κλιμάκια των εμπλεκόμενων μερών, με σκοπό να ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου που έχει προγραμματιστεί η νέα έκτακτη γενική συνέλευση. Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας εξέφραζαν χθες τη βεβαιότητα ότι με τη ρύθμιση αυτή το θέμα διευθετείται και βαίνει προς ολοκλήρωση το όλο σχέδιο. Ωστόσο, πολλά είναι τα θέματα που ανακύπτουν όχι μόνο με την εν λόγω συμφωνία αλλά και με σειρά ρυθμίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι τώρα ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και έχουν προκαλέσει τις ενστάσεις των θεσμών που παρακολουθούν την εφαρμογή του σχεδίου και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα στη λεπτομέρειά τους.

Η συμφωνία που προωθείται μπορεί να καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες, όχι όμως και τις ξένες που έχουν χρηματοδοτήσει τη ΔΕΗ με ένα συνολικό ποσό που προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ με μεγαλύτερο πιστωτή την ΕΤΕπ, αλλά και τους ομολογιούχους της Επιχείρησης. Μπορεί να καθησυχάζει τις ελληνικές τράπεζες, όχι όμως και τους ιδιώτες μετόχους - θεσμικούς επενδυτές της ΔΕΗ, κάποιοι εκ των οποίων έχουν εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις τους. Στο μεταξύ, στο στόχαστρο των θεσμών έχει βρεθεί η τροπολογία Σταθάκη, βάσει της οποίας προχώρησε η δεύτερη αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να οριστεί το τίμημα που θα καταβάλει το Δημόσιο για την εξαγορά του 25%. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν θέσει θέμα πιθανής κρατικής ενίσχυσης της ΔΕΗ στο ύψος του ποσού της διαφοράς που προκύπτει από τη δεύτερη χαμηλότερη αποτίμηση σε σχέση με το τίμημα που προσφέρει o στρατηγικός επενδυτής (State Grid) για την εξαγορά του 24%, ενώ έχουν διατυπώσει και ενστάσεις για το γεγονός ότι η τροπολογία προχώρησε χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος πώλησης του 100% που προβλέπει το μνημόνιο παραμένει υπαρκτός.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου