Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Λύση, ίσως και σήμερα, στο... μυστήριο της αναβολής για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ – Φουντώνουν τα σενάρια

 
Θοδωρής Παναγούλης
Αποκαλύφθηκε τελικά σήμερα ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η αναβολή της απόφασης για τη μεταφορά του 51% του ΑΔΜΗΕ στην Εταιρεία Συμμετοχών, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινης, οι συστημικές τράπεζες, έστειλαν επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ με την οποία χαρακτηρίζουν τη διαδικασία αντισυνταγματική και προειδοποιούν για την διακοπή των
πιστοδοτήσεων προς την Επιχείρηση.
Οι τράπεζες τονίζουν ότι μέσω της διαδικασίας που έχει προκριθεί, η ΔΕΗ πρόκειται να παραχωρήσει το 51% ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την αξία της εταιρίας με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. 
Από την επιστολή προκύπτει ότι με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση καταργούσε το δικαίωμα των τραπεζών για καταγγελία των συμβάσεων, όπως προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις με τη ΔΕΗ σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.
Ως εκ τούτου, αναμένονται πλέον με ενδιαφέρον οι χειρισμοί της ΔΕΗ και της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα του ΑΔΜΗΕ, ενώ η λήψη της απόφασης έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου μετά τη χθεσινή αναβολή.
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Εκείνο που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον, είναι ότι οι τυπικοί λόγοι που επικαλέστηκε το ΤΑΙΠΕΔ για να ζητήσει, χθες, την αναβολή της απόφασης για τη δημιουργία της Εταιρείας Συμμετοχών στην οποία θα μεταφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ, αποτελούν μια… τυπική δικαιολογία.
Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι υπάρχει μια σοβαρή εμπλοκή στην όλη διαδικασία, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, δεν είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.
Το θέμα απασχόλησε χθες σε επανειλημμένες συσκέψεις, τα στελέχη της ΔΕΗ, του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης, που σε συνεργασία με τους συμβούλους προσπαθούσαν να βρουν λύση. Οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι δεν θα χρειαστεί να κυλήσει ολόκληρος ο διαθέσιμος χρόνος, δηλαδή να φτάσει η Τρίτη 17 Ιανουαρίου ημέρα για την οποία ορίστηκε ότι θα ληφθεί η απόφαση στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ και ότι, αντίθετα, πιθανόν και σήμερα, θα οριστικοποιηθεί η λύση.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η αναβολή που δόθηκε στη χθεσινή Συνέλευση της ΔΕΗ πυροδότησε πολλά σενάρια, στη βάση των οποίων υπήρχε ένα δεδομένο: Το περίπλοκο μοντέλο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, παρότι έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και έχει επιλεγεί ο στρατηγικός εταίρος του 24% (η Κινεζική State Grid) και βέβαια έχει συμφωνηθεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με τους δανειστές, αμφισβητείται από την ίδια τη ΔΕΗ. Δημόσια η αμφισβήτηση αυτή διατυπώνεται με έμμεσο τρόπο, ωστόσο έχει διατυπωθεί ρητά και με συγκεκριμένη αντιπρόταση στις επαφές του κ. Παναγιωτάκη με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι ο λόγος της χθεσινής αναβολής δεν σχετίζεται με την αντιπρόταση Παναγιωτάκη σχετικά με το μοντέλο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε Εταιρία Συμμετοχών, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας διαμορφώνεται συνεπώς (με βάση την αποτίμηση της εταιρίας) σε 491,8 εκατ. ευρώ. Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ πρόκειται να αποφασίσει την ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με διανομή στους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ των μετοχών της εταιρίας συμμετοχών. Δεδομένου ότι το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχουν συνολικά το 51% των μετοχών της ΔΕΗ (34% το Δημόσιο και 17% το ΤΑΙΠΕΔ), αντίστοιχο είναι το ποσοστό που θα ελέγχουν και στον ΑΔΜΗΕ μέσω της εταιρίας συμμετοχών.
Το γεγονός πάντως ότι το ΤΑΙΠΕΔ ως κάτοχος του 17% της ΔΕΗ θα βρεθεί με το 8,5% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, έχει εποτελέσει στοιχείο ανησυχίας από τους συνδικαλιστές και τη διοίκηση της ΔΕΗ με το εξής σκεπτικό: Μπορεί αυτή τη στιγμή η βούληση της κυβέρνησης να είναι να παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ στον έλεγχο του Δημοσίου, ωστόσο στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει και με ταχύτατες διαδικασίες, οι μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στον ΑΔΜΗΕ (για την ακρίβεια στην εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών) μπορούν να πουληθούν σε ενδιαφερόμενους (πχ στη State Grid) και έτσι να απωλεστεί το 51% από το Δημόσιο.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου