Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Χαμός στο Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με έφοδο Σκουρλέτη



Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τη διοίκηση της ΔΕΗ περνάει πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργείται, είναι το σοβαρό επεισόδιο που έγινε χτες βράδυ στη συνεδρίασης του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστή τον Πάνο Σκουρλέτη.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταίο διάστημα η διοίκηση της ΔΕΗ έχει έρθει σε σύγκρουση με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας. Ο διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, καθώς και η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας στο 50% αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.
 Ο διοικητής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης έχει εκφράσει την αντίθεση τόσο
στη διατήρηση πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, όσο και στο μηχανισμό δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ. Ιδιωτικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ και ΝΟΜΕ αποτελούν τα οχήματα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να συμμορφωθεί με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της.

Ο κ. Παναγιωτάκης θεωρεί επιζήμια για τα οικονομικά της ΔΕΗ την πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χάραξε ο κ. Σκουρλέτης και συνεχίζει ο κ. Σταθάκης. Πέρα από τις συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Παναγιωτάκης έφτασε στο σημείο να προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον των ΝΟΜΕ.

Η οργή Σκουρλέτη

Όταν τα μέλη του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ είδαν τον Πάνο Σκουρλέτη να μπαίνει στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν, κατάλαβαν ότι δεν είχαν μπροστά τους μια συνηθισμένη κομματική διαδικασία ρουτίνας. Να σημειωθεί ότι απουσίαζε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σκουρλέτης για να δικαιολογήσει την παρουσία του αφού είναι υπουργός Εσωτερικών πλέον, δήλωσε ότι παρευρίσκεται «ως απλό μέλος του Τμήματος Ενέργειας». Αν και διατήρησε την κοσμιότητα των εκφράσεων του, ο υπουργός φαινόταν εξοργισμένος. «Ο Πάνος είχε κόψει αλυσίδα», είπε χαρακτηριστικά μέλος του Τμήματος που ήταν στη συνεδρίαση

Απουσία του κ. Παναγιωτάκη, τα βέλη του κ. Σκουρλέτη στράφηκαν εναντίον της Μαρίας Τολάκη. Η κ. Τολάκη είναι διευθύντρια Υγιεινής και Ασφάλειας της ΔΕΗ, καθώς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, την ενώνουν τα δεσμά του γάμου με τον κ. Παναγιωτάκη. Τον περασμένο Ιούλιο η κ. Τολάκη είχε έρθει σε σύγκρουση με το WWF για τη ρύπανση που προκαλεί ην ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Συριζαίοι εναντίον κυβέρνησης

Σε πολύ υψηλούς τόνους ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κ. Τολάκη ότι αν και μέλος της ΚΕ διαδίδει ψεύδη εναντίον του, προκειμένου «να περάσει η γραμμή Παναγιωτάκη». Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Παναναγιωτάκης υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική, ενώ έχει διοριστεί από την κυβέρνηση. Την προσφυγή της ΔΕΗ στο ΣτΕ εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Σκουρλέτης τη χαρακτήρισε «πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά».

Ο υπουργός Εσωτερικών ολοκλήρωσε τον φιλιππικό του, καταγγέλλοντας ότι ο κ. Παναγωτάκης επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, παρά τις ειλημμένες αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι είχε ενορχηστρώσει την επιστολή των πιστωτριών τραπεζών της ΔΕΗ όπου διατύπωναν επιφυλάξεις για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ.

Ένας ενοχλητικός διορισμός

Τον εκνευρισμό των κυβερνητικών στελεχών που αντιτίθενται στον κ. Παναγιωτάκη, ενέτεινε ο διορισμός της κ. Ράνιας Αικατερινάρη ως επικεφαλής του Υπερταμείου (Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας). Στο Υπερταμείο έχει περάσει ήδη το 34% της ΔΕΗ και θα περάσει άλλο ένα 17%, αν αυτό δεν ιδιωτικοποιηθεί τελικά. Η κ. Αικατερινάρη έχει διατελέσει αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015. Εναντίον της εκκρεμούν δύο ποινικές διώξεις για τα πεπραγμένα της θητείας της. Στη συνέχεια, εργάστηκε στον οίκο Ernst & Young ο οποίος συνεργάζεται με τη ΔΕΗ.

Στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν την κ. Αικατερινάρη φίλα προσκείμενη στον κ. Παναγιωτάκη. Υποστηρίζουν ότι με την ιδιότητα του στελέχους της Ernst & Young συνέδραμε τον κ. Παναγιωτάκη στην τεκμηρίωση της αντίθεσης του με την κυβερνητική πολιτική.

Ωστόσο, κύκλοι του Υπερταμείου δηλώνουν πλήρη άγνοια για το ζήτημα. Διαψεύδουν οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα στους διορισμούς του Υπερταμείου. «Οι διορισμοί γίνονται με αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες, στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση», λένε χαρακτηριστικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου