Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη Μελίτη, η CMEC κατασκευάζει νέα μονάδα και στη Σερβία


 
Δημήτρης Κοιλάκος
Eπεκτείνονται οι δραστηριότητες της κινεζικής CMEC στα Βαλκάνια, αφού, πέρα από τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την διερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής νέας λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη, οι Κινέζοι προχωρούν ήδη στην κατασκευή νέας μονάδας στη Σερβία.
Συγκεκριμένα, η σερβική EPS και η κινεζική CMEC ξεκίνησαν την κατασκευή της νέας σύγχρονης θερμικής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στο Κόστολατς της Σερβίας, για την εκμετάλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος Ντρμνο
(φωτό).
Ο νέος εκσκαφέας, τεχνολογίας VI ECS, αξίας 123 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της λιγνιτικής παραγωγής στο κοίτασμα Ντρμνο. Στόχος είναι η παραγωγή να αυξηθεί από τα 9 εκατ. τόνους τόνους σήμερα στα 12 εκατ. τόνους.
Το έργο εκτελείται από κοινοπραξία υπό την κινεζική CMEC, στην οποία συμμετέχουν η γερμανική Krupp, η αυστριακή Sandvik, καθώς και σερβικές εταιρείες.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης, που εκτός από την ανέγερση της νέας μονάδας περιλαμβάνει και τη διεύρυνση του κοιτάσματος, ανέρχεται στα 715,6 εκατ. δολάρια. Εξ αυτών, τα 608 εκατ. προέρχονται από δάνειο από την κινεζική τράπεζα China Exim Bank και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους της EPS.
Βάσει προγραμματισμού, η κατασκευή της μονάδας θα ολοκληρωθεί το 2020.
Η πρώτη μεγάλη μονάδα στη Σερβία μετά από 30 χρόνια
Στην τελετή για την εκκίνηση των εργασιών εγκατάστασης του νέου εκσκαφέα, που αποτελεί το πρώτο μέρος των εργασιών για την κατασκευή της τρίτης μονάδας του εργοστασίου Κόστολατς Β, ισχύος 350 MW, παρίστατο και ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Σερβίας, Αλ. Άντιτς.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Άντιτς τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική μέρα για το ενεργειακό σύστημα της Σερβίας, καθώς η νέα μονάδα θα είναι η πρώτη μεγάλη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα που κατασκευάζεται στη χώρα μετά από τρεις δεκαετίες.
Ο επικεφαλής της EPS, Μίλοραντ Γκρτσιτς δήλωσε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος  
Ντρμνο, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας.
Εν αναμονή αποφάσεων για τη Μελίτη ΙΙ
Εν τω μεταξύ, τεχνικό κλιμάκιο της CMEC βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στη Μελίτη, με στόχο να αξιολογήσει τις υφιστάμενες υποδομές (μονάδα, ορυχεία κ.λπ.) και να συντάξει έκθεση προς τη διοίκηση της κινεζικής εταιρείας προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη.
Το προηγούμενο διάστημα ΔΕΗ και CMEC είχαν ανταλλάξει πληροφορίες σχετικά με πτυχές του έργου, με τη ΔΕΗ να απαντά σε συγκεκριμένα τεχνικά και οικονομικά ερωτήματα που έχουν θέσει οι Κινέζοι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί την ερχόμενη Άνοιξη.
Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή μονάδας ισχύος 450MW, κόστους 750 εκατ. ευρώ, που μαζί με τις απαραίτητες εργασίες στα ορυχεία θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Η νέα μονάδα θα έχει υψηλό βαθμό απόδοσης (41,5%) και για την κατασκευή της εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 4-5 χρόνια.
Στον απόηχο, πάντως, της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιδίωξη της διοίκησης της ΔΕΗ να "σπάσει" στην ουσία τους περιορισμούς που επιβάλλει η απόφαση αξιοποιώντας συνεργασίες όπως αυτή με την CMEC.
Βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές, θα δημιουργηθεί μια εταιρεία η οποία θα κατασκευάσει τη δεύτερη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας, στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει τα δικά της ορυχεία (40% της Βεύης και το ορυχείο στο «Κλειδί») καθώς και τη μονάδα Μελίτη Ι, η οποία ήδη βρίσκεται σε λειτουργία. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής και των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν συμμετοχή σε άλλα ορυχεία της περιοχής, δηλαδή στο υπόλοιπο 60% της Βεύης και στο ορυχείο της «Αχλάδας».
Τα μερίδια συμμετοχής στη νέα εταιρεία θα προκύψουν με βάση την αποτίμηση από ανεξάρτητο οίκο των στοιχείων που θα εισφέρει στο κοινό σχήμα η κάθε πλευρά.
Η εταιρεία προβλέπεται να μπορεί να συσταθεί ακόμα και εντός του 2017, με το ενδιαφέρον σημείο να είναι ότι η ΔΕΗ είναι ανοιχτή στο να έχει μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου