Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Σε χαμηλότερα επίπεδα η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ λόγω των μειωμένων τιμών ρύπων

Σε χαμηλότερα επίπεδα η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ λόγω των μειωμένων τιμών ρύπων 
Σήμερα οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 διαμορφώνονται σε επίπεδα κάτω των 6 ευρώ ανά τόνο και δεν αποκλείεται να μειωθούν περαιτέρω, φτάνοντας μάλιστα κοντά στο μηδέν
Σε περεταίρω μείωση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, οδηγούν τα χαμηλά επίπεδα, κάτω των 6 ευρώ ανά τόνο, στα οποία κινιούνται οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο των ρύπων.
Σύμφωνα με το Platts οι προοπτικές των τιμών των δικαιωμάτων CO2 είναι αμφίρροπες και εξαρτώνται από τις τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναθεώρηση της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ που αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) και την παροχή δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων την περίοδο 2021 - 2030.
Εάν το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ επικυρώσει το πακέτο μέτρων που υπερψήφισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου τον Δεκέμβριο και υποστηρίζει η Κομισιόν, τότε οι τιμές ενδέχεται να ανεβούν.
Ωστόσο πολλές χώρες και συγκεκριμένα η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λιθουανία και η Λετονία, οι οποίες εξαρτώνται από τον άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή, είναι απρόθυμες να στηρίξουν τα νέα μέτρα και ζητούν παράταση της δωρεάν παροχής δικαιωμάτων ρύπων και μετά το 2020.
Οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να ληφθούν το Φεβρουάριο ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση του θέματος σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών.  

Κοντά στο μηδέν η τιμή για το 2017;

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Platts οι προοπτικές για το 2017 δείχνουν περαιτέρω πτώση των τιμών δικαιωμάτων. Όπως αναφέρει ο ενεργειακός οίκος το καθαρό σωρευτικό πλεόνασμα ύψους 1,78 δισ. δικαιωμάτων CO2 του 2015, μπορεί να οδηγήσει την τιμή ανά δικαίωμα, κοντά στο μηδέν.
Οι προοπτικές επιδεινώνονται αν συνυπολογιστεί ότι το 2017 ο όγκος των δικαιωμάτων πρόκειται να αυξηθεί κατά 32% καθώς η ζήτηση έχει αρχίσει να μειώνεται λόγω της απόσυρσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και λιγνίτη, αλλά και λόγω των περιορισμένων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Platts, οι τρέχουσες τιμές, γύρω στα 6 δολάρια ανά τόνο αντανακλούν και την άποψη ότι σταδιακά η αγορά προχωρά σε  ένα νέο σημείο ισορροπίας.
Σε ότι αφορά τα ελληνικά δικαιώματα κατά την τελευταία δημοπρασία που έγινε στις 24 Ιανουαρίου 2017 οι τιμές έκλεισαν στα 5,23 ευρώ/τόνο CO2.
Σημειώνεται ότι από τις τιμές των δικαιωμάτων CO2 εξαρτάται τόσο η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όσο και το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ αφού το 75% των εσόδων από την πώληση των δικαιωμάτων CO2 κατευθύνονται στο συγκεκριμένο λογαριασμό.
Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών που ορίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 37,37 MWh με τιμές δικαιωμάτων CO2 στα 12 ευρώ ανά τόνο, είναι βέβαιο ότι με τα σημερινά δεδομένα θα μειωθεί περεταίρω, γεγονός που προβληματίζει τη ΔΕΗ.
Η επόμενη αναθεώρηση της τιμής αναμένεται να γίνει από τη ΡΑΕ τον Μάρτιο.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου