Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον ΑΔΜΗΕ- Προς αναβολή η ΓΣ της ΔΕΗ

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον ΑΔΜΗΕ- Για το απόγευμα αναβλήθηκε η  ΓΣ της ΔΕΗ  
Με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης να πιέζει ασφυκτικά συνεχίζεται το θρίλερ με τον ΑΔΜΗΕ του οποίου τη διαδικασία απόσχισης από τη ΔΕΗ, μπλόκαραν την περασμένη εβδομάδα οι συστημικές τράπεζες.
Για τις 6 το απόγευμα αναβλήθηκε η γενική συνέλευση των
μετόχων της ΔΕΗ με αντικείμενο την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε πριν από λίγο το σώμα. Η αναβολή αποφασίστηκε ύστερα από πρόταση του κοινού εκπροσώπου του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχουν από κοινού το 51% των μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τον ΑΔΜΗΕ επρόκειτο να ληφθεί την περασμένη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε ύστερα από ενστάσεις που κατέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών.
Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, που βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από την περασμένη Πέμπτη, όπου αναβλήθηκε η συζήτηση κατά τη ΓΣ της ΔΕΗ, για την απεμπλοκή της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και ιδιωτικοποίησης του, δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην εξεύρεση λύσης.
Η απεμπλοκή της υπόθεσης ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην State Grid απαιτεί μια ασφαλή νομική και τεχνική λύση αποδεκτή τόσο από τον επενδυτή όσο και από τις τράπεζες αλλά και τους μετόχους μειοψηφίας
Συνεχίζει να αποτελεί εκκρεμότητα η μεταφορά δανείων ύψους έως 120 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ στην Εταιρεία Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ. Η μεταφορά των δανείων αποτελεί και μια έμμεση αποζημίωση για τη ΔΕΗ, ενώ παραμένει άγνωστη η στάση των Κινέζων της State Grid, οι οποίοι έχουν μπει στον ΑΔΜΗΕ με 24% καταβάλλοντας 320 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα ενέκρινε τη συγκρότηση της εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εισφερθεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και θα ενέκρινε τις σχετικές διαδικασίες μείωσης μετοχικού κεφαλαίου. Τέλος προβλέπεται ταχεία αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ώστε με τη σειρά της να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων της προς τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου