Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Καταγγελία στον ENTSO-E κατά ΑΔΜΗΕ και ESO (Βουλγαρία) από τους ευρωπαίους traders για χειραγώγηση της αγοράς

Χρήστος Στεφάνου
Καταγγελία  σε βάρος των διαχειριστών των συστημάτων ηλεκτρισμού της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, πραγματοποίησε με επιστολή της την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση Ενεργειακών Traders EFET.
Συγκεκριμένα η European Federation of Energy Traders με επιστολή που απέστειλε στον Ευρωπαίο Διαχειριστή ENTSO – E και  κοινοποίησε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορεί τον ΑΔΜΗΕ και τον
ESO (Βουλγαρία) ότι θέτουν σοβαρά εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Σύμφωνα με την EFET η συμπεριφορά των δύο διαχειριστών συνιστά κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους ως φυσικά μονοπώλια.
Η καταγγελία αφορά στην απαγόρευση των εξαγωγών που έθεσε σε εφαρμογή ο ΑΔΜΗΕ από τις 11 έως τις 12 Ιανουαρίου αλλά και στην αντίστοιχη απαγόρευση του ESO από τις 13 Ιανουαρίου και η οποία δεν είχε αρθεί μέχρι τις 20 του μήνα.
Στην επιστολή – καταγγελία η EFET θεωρεί ότι η θέση σε εφαρμογή των περιορισμών στο διασυνοριακό εμπόριο οδήγησε στην παραβίαση των εγγυημένων δικαιωμάτων  πρόσβασης στις διασυνδέσεις. Επίσης η απαγόρευση είχε επηρέασε συγκεκριμένα τους συμμετέχοντες της αγοράς που δεν έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές ηλεκτρισμού και στις δύο πλευρές των συνόρων, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά σε συγκεκριμένους παραγωγούς και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στις δύο αγορές.
Η καταγγελία της EFET είναι η πρώτη που έρχεται ως αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας και Βουλγαρίας να μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου