Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Συμβάσεις "tailor made" ζητούν από τη ΔΕΗ και οι επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης

Συμβάσεις "tailor made" ζητούν από τη ΔΕΗ και οι επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης 
Πιέσεις από τους επαγγελματικούς καταναλωτές για συμβάσεις προμήθειας ρεύματος ανάλογες με αυτές των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών.
"Βιομήχανοι, μην αποφασίσετε δια την κίνησιν του εργοστασίου σας πριν αποταθήτε εις την Ηλεκτρικήν Εταιρίαν.
Ζητήσατε από τους ειδικούς μηχανικούς την αμερόληπτον και ειλικρινή ανάλυσιν του κόστους της ηλεκτροκινήσεως επί τη βάσει των ειδικών τιμολογίων μας δια την βιομηχανίαν."
Αυτά έλεγε διαφημιστική καταχώριση της Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών - Πειραιώς το 1934.
Το 2017, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, όχι μόνο της Υψηλής αλλά και της Μέσης Τάσης ζητούν από τη ΔΕΗ συμβάσεις "tailor made" για την προμήθεια ρεύματος.   Η υποχρέωση που επιβλήθηκε στη ΔΕΗ στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου  Μνημονίου αλλά και της πορείας προς την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς λιανικής, για τη σύναψη απευθείας συμβάσεων προμήθειας με τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η δραστηριοποίηση των ιδιωτικών εταιριών παροχής ηλεκτρισμού έχει δημιουργήσει έντονη κινητικότητα στην αγορά.
Η ΔΕΗ  πρέπει να διεκδικήσει και να κερδίσει τους βιομηχανικούς καταναλωτές όπως έκανε η Ηλεκτρική Εταιρία το 1934. 
Έτσι, συζητά και συνάπτει με επαγγελματικούς πελάτες εξατομικευμένες συμβάσεις προμήθειας με σημαντικές εκπτώσεις βάση του προφίλ κατανάλωσης τους, ενώ ήδη έχει προχωρήσει στη σύναψη απευθείας συμβάσεων με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. 
Σήμερα πλέον το αίτημα των μεγάλων επιχειρηματικών καταναλωτών είναι οι νέες συμβάσεις που συνάπτουν με τη ΔΕΗ να κινούνται στο επίπεδο τιμής με αυτές των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών. 
Μάλιστα πιέζουν χρησιμοποιώντας νομικά μέσα όπως για παράδειγμα η αποστολή εξωδίκων προς τη ΔΕΗ, ενώ παράλληλα είτε δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους είτε καταβάλουν μέρος της οφειλής τους, απαιτώντας τιμές ανάλογες με αυτές της βαριάς βιομηχανίας.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ μεταξύ των μεγάλων επαγγελματικών καταναλωτών που διεκδικούν καλύτερα τιμολόγια συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που με το πρόσχημα της διαπραγμάτευσης για καλύτερες τιμές στο σκέλος του τιμολογίου τους που αφορά την ενέργεια, δεν καταβάλουν τι οφειλές τους ούτε καν για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από τη ΔΕΗ. 
Πάντως η ΔΕΗ βρίσκεται σε επαφές με τους μεγάλους επιχειρηματικούς πελάτες της προσφέροντας καλύτερα τιμολόγια και συνάπτοντας συμβάσεις, που συναρτώνται με τον όγκο της κατανάλωσης και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους .
Εξάλλου προς το τέλος του 2017, οπότε λήγουν πολλές από τις τρέχουσες διμερείς συμβάσεις προμήθειας που έχει συνάψει η ΔΕΗ με βιομηχανικούς καταναλωτές στην Υψηλή Τάση αναμένεται να ασκηθούν και οι μεγαλύτερες πιέσεις για την υιοθέτηση μοντέλων τιμολόγησης τύπου ΛΑΡΚΟ.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου