Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Βίλες κλέβουν ρεύμα από τη ΔΕΗ

 
Ο ΔΕΔΔΗΕ προσλαμβάνει δικηγόρους καθώς εκτιμάται ότι τα κρούσματα ρευματοκλοπής εφέτος θα ξεπεράσουν τις 9.300
Δικηγόρους προσλαμβάνει η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) προκειμένου να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερα εκτεταμένο φαινόμενο της ρευματοκλοπής, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που
φέρνει στη δημοσιότητα το Documento έχει ενταθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων του ΔΕΔΔΗΕ, οι εντοπισμένες ρευματοκλοπές σε όλη τη χώρα ανήλθαν σε 6.605 το 2014, ενώ το 2015 αυξήθηκαν σε 8.409. Το 2016 ο αριθμός των εντοπισμένων ρευματοκλοπών ανήλθε σε 7.000 μέχρι και τον Σεπτέμβριο, με τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους να ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα του 2015. Mια πρόχειρη προβολή στο έτος τούς τοποθετεί σε άνω των 9.300-9.400 για το σύνολο του 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, τα αρμόδια κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούν περί τις 800.000 ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα κάθε χρόνο. Οι έλεγχοι αφορούν τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις. Η ρευματοκλοπή εντοπίζεται από την απότομη πτώση της χρησιμοποιούμενης ηλεκτρικής ενέργειας. 
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που λειτουργεί για αρκετά χρόνια με κατανάλωση ρεύματος στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ξαφνικά εμφανίζεται να καταναλώνει πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις πραγματοποιούνται έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ και διαπιστώνονται περιπτώσεις ρευματοκλοπής.
Από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα κρούσματα ρευματοκλοπής πραγματοποιούνται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επιχείρησης που λειτουργούσε στο Σύνταγμα επί της οδού Ερμού η οποία διαπιστώθηκε ότι προχωρούσε συστηματικά σε ρευματοκλοπή.
Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί ανάλογα φαινόμενα και σε κατοικίες πολυτελείας των βορείων προαστίων, όπως για παράδειγμα στην Εκάλη και στον Διόνυσο. Ο λόγος είναι ότι τα σπίτια αυτά έχουν μεγάλους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και οι ιδιοκτήτες τους καταφεύγουν στην κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντίθετα, στα νοικοκυριά μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων συνήθως παρατηρείται το φαινόμενο της παράνομης επανασύνδεσης και όχι της ρευματοκλοπής. Δηλαδή οι αρμόδιες υπηρεσίες κόβουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι ιδιοκτήτες προχωρούν στην παράνομη επανασύνδεσή του. Η διαφορά ωστόσο μεταξύ ρευματοκλοπής και παράνομης επανασύνδεσης έχει να κάνει και με τις χρεώσεις. Στην περίπτωση της ρευματοκλοπής αποφεύγεται η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας με παράνομο τρόπο. Στην περίπτωση της παράνομης επανασύνδεσης, οι χρεώσεις πραγματοποιούνται κανονικά.
Πλημμέλημα ή και κακούργημα
Η ρευματοκλοπή είναι αδίκημα το οποίο διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος και επισείει ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως και πέντε χρόνια. Η ποινή εξαρτάται από το μέγεθος της υποκλαπείσας ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν η τελευταία είναι πολύ μεγάλη, τότε η ρευματοκλοπή μετατρέπεται σε κακούργημα και επισείει ποινή φυλάκισης από πέντε έως και δέκα χρόνια. Οταν τα κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ εντοπίσουν πειραγμένο μετρητή ακολουθείται συγκεκριμένη νομική διαδικασία. Αρχικά υποβάλλεται μήνυση σε βάρος του παραβάτη και στη συνέχεια η υπόθεση φτάνει στο ακροατήριο.
Ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων έχει ως αποτέλεσμα οι δικηγόροι που ήδη απασχολούνται στον ΔΕΔΔΗΕ να μην επαρκούν πλέον, με αποτέλεσμα να ζητούνται επιπλέον δικηγόροι. Οι τελευταίοι θα προχωρούν στη σύνταξη των μηνύσεων, την προετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων και θα παρίστανται στο ακροατήριο για τις υποθέσεις των ρευματοκλοπών. Η συνεργασία θα είναι εξωτερική, ενώ η επιλογή θα γίνει από επιτροπή στελεχών της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο «έξυπνος μετρητής»
Το αντίδοτο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ρευματοκλοπής είναι η τοποθέτηση του «έξυπνου μετρητή». Ομως η διαδικασία έχει καθυστερήσει στη χώρα μας. Πρόσφατος νόμος έλεγε ότι μέχρι 31.12.2016 έπρεπε να τοποθετηθούν πιλοτικά 180.000 μετρητές. Οι μετρητές αυτοί είναι τηλεμετρούμενοι και δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να έχουν εικόνα για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν σε πραγματικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η ρευματοκλοπή θα καθίσταται αδύνατη. Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πάνω σε αυτό θα στηριχτεί η επικαιροποίηση της μελέτης κόστους – οφέλους προκειμένου να αντικατασταθούν όλοι οι μετρητές της ΔΕΗ πανελλαδικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο σχεδιασμός αφορά 7,5 εκατ. καταναλωτές και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τριετίας ή τετραετίας.
Δυο δίκες για το Mega
Ανάμεσα σε αυτούς που πιάστηκαν να κάνουν ρευματοκλοπή ήταν και το Mega Channel. Σύμφωνα με έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, στις 12 Δεκεμβρίου 2012, έπειτα από έκτακτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον μετρητή της εταιρείας Τηλέτυπος/Mega που ηλεκτροδοτεί κεραίες στο πάρκο του Υμηττού, διαπιστώθηκε ότι ήταν κομμένο το καλώδιο έντασης προς τον μετρητή, ο οποίος κατέγραφε κατανάλωση 12KW ενώ η πραγματική έφθανε τα 58KW. Για το ζήτημα είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή διάφοροι βουλευτές (Ραχήλ Μακρή, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος), η οποία διαβιβάστηκε στις 23.7.2014 από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως ποινική δικογραφία.

 http://www.documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου