Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Σε Οριακό Σημείο Εκ Νέου το Ενεργειακό Σύστημα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ενεργειακό Σύστημα 
του Γιώργου Κωστούλα

Σε ένα τεντωμένο σκοινί δείχνει να στηρίζεται το εγχώριο ενεργειακό σύστημα, καθώς η νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενισχύει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ την ίδια ώρα τα αποθέματα LNG στη Ρεβυθούσα υποχωρούν σε οριακά επίπεδα.
Ειδικότερα, τα αποθέματα στη Ρεβυθούσα εξαντλούνται στο τέλος του μήνα και παραμένει ακόμα άγνωστη η ημερομηνία κατά την οποία θα παραδοθεί το νέο φορτίο LNG από την Αλγερία. Η προγραμματισμένη ημερομηνία παράδοσης είναι
η 6η Φεβρουαρίου και γίνονται προσπάθειες ώστε να έρθει δύο ημέρες νωρίτερα, ωστόσο λόγω των προβλημάτων στα αλγερινά λιμάνια σημειώνονται καθυστερήσεις. 
Χθες το απόγευμα συνεδρίασε στα γραφεία της ΡΑΕ η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων και αποφασίστηκε  να «γυρίσουν» σε πετρέλαιο οι μονάδες Λαυρίου και Κομοτηνής της ΔΕΗ, όπως και η μικρή μονάδα του Ήρωνα, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου.
Επίσης, σήμερα ο ΑΔΜΗΕ θα κρίνει αν χρειαστεί να εφαρμοστεί το μέτρο της διακοψιμότητας ή/και της απαγόρευσης εξαγωγών Η/Ε.  Το σύστημα θα στηρίζει και η επαναλειτουργία του καλωδίου με την Ιταλία, όπου -θεωρητικά- υπάρχει η δυνατότητα για εισαγωγές 500 MW (στο 100% της μεταφορικής ικανότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης).
Χθες, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου όλες οι προγραμματισμένες συντηρήσεις ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων (αφορά ουσιαστικά τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου), προκειμένου όλες οι θερμικές μονάδες να είναι διαθέσιμες στο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου