Του Γιώργου Φιντικάκη
Δεύτερες σκέψεις και προβληματισμό τόσο σε κυβερνητικά στελέχη όσο και στους δανειστές, προκαλεί η υπόθεση Αικατερινάρη.
Η δικαστική εμπλοκή της νέας διευθύνουσας συμβούλου του υπερ-Ταμείου στην υπόθεση του δανείου της ΓΕΝΟΠ, έγινε αφορμή χθες για ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα σε στελέχη
των δύο πλευρών, δείγμα ότι κάποιοι έχουν θορυβηθεί.
Σε αυτή την φάση, η υπόθεση βρίσκεται στο επίπεδο της διαχείρισης, με πηγές τόσο της μίας όσο και της άλλης πλευράς να αναγνωρίζουν αφενός ότι η Αικατερινάρη είναι απλώς υπόδικη, αφετέρου όμως ότι πολιτικά αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.
Η δικαστική εμπλοκή της νέας μάνατζερ του υπερ-Ταμείου ανάγεται στο 2012, όταν όντας αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ και μέλος του ΔΣ της εταιρείας, είχε συνυπογράψει την απόφαση χορήγησης δανείου ύψους 500.000 ευρώ στη ΓΕΝΟΠ. Το δάνειο όμως δεν συνοδευόταν από σοβαρές εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να παρέμβει η δικαιοσύνη και να ασκηθούν διώξεις κατά πέντε πρώην στελεχών του Δ.Σ. της εταιρείας (ανάμεσα στα οποία και η Αικατερινάρη) για τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης σε βάρος της επιχείρησης.
Στο δια ταύτα, το τι θα συμβεί στην συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ότι θα είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν ζητήσει ενημέρωση τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο από τον πρόεδρο του Εποπτικού Ταμείου του υπερ-Ταμείου, προκειμένου να ζυγίσουν την υπόθεση.
Κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο liberal.gr, προτάσσουν το γεγονός ότι η Ουρανία Αικατερινάρη δεν έχει καταδικασθεί για την υπόθεση ΓΕΝΟΠ-Tours, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί και να αθωωθεί, αφού η δίκη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Δεν κρύβουν ωστόσο ότι συμμερίζονται τον προβληματισμό για το αν και κατά πόσο το Εποπτικό Συμβούλιο (υπό τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ) που την επέλεξε, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, έλαβαν υπόψιν τους τη δικαστική της εμπλοκή.
Αναγνωρίζουν μάλιστα ότι είναι εύλογο το ερώτημα που διατυπώνεται, ως προς τι θα συμβεί αν για παράδειγμα η νέα διευθύνουσα σύμβουλος καταδικασθεί, αλλά στο μεταξύ έχει τοποθετηθεί στο υπερ-Ταμείο.
Στο δια ταύτα, η υπόθεση δίνει πάτημα σε όσους θέλουν να υποστηρίξουν ότι η επιλογή Αικατερινάρη δεν οφείλεται στο καλύτερο βιογραφικό της από τους άλλους υποψηφίους, παρά ήταν κατευθυνόμενη. Έπειτα αρκετοί μιλούν για φάουλ της κυβέρνησης στο βαθμό που δεν συνάδει με όσα η ίδια παλαιότερα διακήρυσσε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν σε δημόσια αξιώματα πρόσωπα με δικαστικές περιπέτειες.
Κάποιοι μάλιστα θυμίζουν ότι τον Μάιο του 2015 η κυβέρνηση είχε ζητήσει και πετύχει την παραίτηση της τότε επικεφαλής του ΤΧΣ Χριστίνας Σακελλαρίου, εξαιτίας της εμπλοκής της στην υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αν και δεν υπήρχε τυπικό κώλυμα, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης είχε υποστηρίξει ότι "από τη στιγμή που τίθεται θέμα με πρόσωπα του ΤΧΣ που εμπλέκονται σε ζητήματα ανοιχτά με τη δικαιοσύνη, τότε προφανώς υπάρχει θέμα και από την πλευρά της κυβέρνησης".
Σε επίπεδο δανειστών τώρα, η γενική εικόνα που έχουν για την Αικατερινάρη είναι ότι πρόκειται για πρόσωπο με αξιόλογο βιογραφικό και καριέρα που πληροί τις προϋποθέσεις της θέσης, αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι η δικαστική της περιπέτεια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Σύμφωνα πάντως με όσα υποστηρίζει μια άλλη γραμμή ενημέρωσης, η επιλογή Αικατερινάρη έγινε από τον επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου, τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, δίχως παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου