Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Παρελθόν πλέον η μονιμότητα για τους νέους εργαζόμενους στη ΔΕΗ - Ο μετασχηματισμός της επιχείρησης με 10 μέτρα

 
Η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ συνιστά ένα από τα 10 μέτρα αιχμής για την ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου ενεργειακού νομοσχεδίου και το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο με την συμμετοχή του Υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά και της κ. Σδούκου. 
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα το
υπουργικό συμβούλιο και το οποίο την επόμενη Τρίτη θα δοθεί σε διαβούλευση, περιλαμβάνονται 10 μέτρα για τον πλήρη μετασχηματισμό της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα:
1.Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ (περιλαμβάνει και τον ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και γίνονται πιο ευέλικτες οι διαδικασίες προσλήψεων αφού το ΑΣΕΠ θα κάνει μόνο έλεγχο νομιμότητας. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα ήταν δίκαιο να επιβαρυνθούν οι ήδη εργαζόμενοι, ενώ από την άλλη η ΔΕΗ έχει ανάγκη να μπεί στο πνεύμα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
2.Καταργείται η μονιμότητα γενικών διευθυντών και διευθυντών. Στο εξής θα υπογράφουν 3ετείς συμβάσεις και θα επιλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες πρόσκλησης που θα απευθύνονται στο προσωπικό της ΔΕΗ αλλά και εκτός εταιρείας.
3.Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών σε ΔΕΗ , ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες (περίπου 80 άτομα) θα καθορίζονται από το ΔΕΣ της επιχείρησης, μετά από πρόταση της Επτροπής Αμοιβών που θα συσταθεί.
4.Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα στελεχών αφού σε ποσοστό 20% θα μπορούν να προέρχονται από την ελεύθερη αγορά, αλλά με μισθούς ΔΕΗ.
5.Τίθενται προϋποθέσεις για εθελούσια έξοδο κατά το πρότυπο της εθελούσιας του 2012 στον ΟΤΕ χωρίς επιβάρυνση για το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνον της ΔΕΗ. Από την όλη διαδικασία θα μειωθεί το εργασιακό κόστος της ΔΕΗ και συνεπώς μπορεί να χρηματοδοτήσει την εθελουσία. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, με βάση τους υπολογισμούς, σε 2 με 3 χρόνια η ΔΕΗ θα αποσβέσει τη δαπάνη της εθελουσίας. Παρόλα αυτά δεν θέλησε να δώσει στοιχεία ούτε για το πλήθος των εργαζομένων που θα αφορά η διαδικασία, ούτε για τις επιμέρους παραμέτρους. Αυτονόητο όμως είναι, όπως είπε, ότι συνολικά οι αποχωρήσεις θα είναι περισσότερες από τις προσλήψεις που θα γίνουν.
6.Με άρση των σχετικών περιορισμών, διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων ώστε να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών και της μητρικής ΔΕΗ
7.Επιτρέπονται εθελοντικές μετακινήσεις εργαζομένων από τη ΔΕΗ στο δημόσιο, ρύθμιση που αφορά εργαζόμενους που θα πρέπει να μετακινηθούν, για παράδειγμα, λόγω απολιγνιτοποίησης. Εκείνοι που θα θέλουν να μετακινηθούν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας του δημοσίου.
8.Εισάγεται ευέλικτο σχέδιο για τις προμήθειεςτης ΔΕΗ  και η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας θα γίνεται με τον προσυμβατικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου αλλά και από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας και ελέγχου προμηθειών
9.Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση της ΔΕΗ: μεταξύ άλλων για να λειτουργεί ως σύγχρονη εταιρεία εισάγεται επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων  και επιτροπή ελέγχου και εποπτείας προμηθειών.
10.Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ. "Μένουμε σε αυτό που είπαμε τον Αύγουστο: ενώ υπάρχει έκπτωση 75% που καταλαμβάνει όχι μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ, καταργείται πλήρως για τα ρυθμιζόμενα και θα για τους εργαζόμενους θα υπάρχει έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος" είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Η ΔΕΗ με τα μέτρα που πήραμε το καλοκαίρι έβγαλε τη μύτη από το νερό ωστόσο δεν έχει λύσει ακόμη τα προβλήματά της", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΕΠΑ και ΑΠΕ
Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν στην πώληση της ΔΕΠΑ (βλέπε εδώ), καθώς επίσης ρυθμίσεις για τον τομέα των ΑΠΕ (βλέπε εδώ)

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου