Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΗ: Με νόμο οι μεγάλες αλλαγές σε μισθούς, προσλήψεις και προμήθειες

deh577hbhb 

Χατζηδάκης: Ο νέος νόμος θα βγάλει την Επιχείρηση από τον «ζουρλομανδύα του Δημοσίου» και θα τις προσδώσει χαρακτηριστικά επιχείρησης του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να είναι ανταγωνιστική

Τη λειτουργία της ΔΕΗ χωρίς τα δεσμά του δημοσίου επιδιώκει να «κλειδώσει» η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Το νέο θεσμικό πλαίσιο φέρνει μεγάλες αλλαγές στις μισθολογικές κλίμακες και τις αμοιβές των στελεχών της εταιρείας, στον τρόπο πρόσληψης στελεχών από την αγορά αλλά και στις προμήθειες.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο νέος νόμος θα βγάλει την Επιχείρηση από τον ζουρλομανδύα του Δημοσίου και θα τις προσδώσει χαρακτηριστικά επιχείρησης του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να είναι ανταγωνιστική και να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικά για το θέμα των αμοιβών, η ρύθμιση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των μισθολογικών περιορισμών της Επιχείρησης. Το βασικό επιχείρημα της ΔΕΗ είναι ότι η πολιτική των μνημονίων και το πλαφόν έχουν ισοπεδώσει τις αμοιβές των εργαζομένων δημιουργώντας μεγάλες αντιφάσεις.

Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, σήμερα το μέσο προσωπικό της ΔΕΗ αμείβεται με μισθούς πάνω από την αγορά ενώ τα διευθυντικά και ανώτατα στελέχη υποαμείβονται. Οι αλλαγές στους μισθούς θα δώσουν και μεγαλύτερα κίνητρα στην αγορά ώστε η ΔΕΗ να μπορέσει να διεκδικήσει ικανά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα που σήμερα πέρα από τα οικονομικά προβλήματα της Επιχείρησης και οι αμοιβές αποτελούσαν αντικίνητρο για να εργαστεί κάποιος στην ΔΕΗ.

Με εξαίρεση τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε όλη την άλλη διοικητική ιεραρχία της εταιρείας υπάρχει πλαφόν στους μισθούς (μικτές απολαβές 4.630 ευρώ).
Την αλλαγή σελίδας στον τομέα αυτό σηματοδότησε και η πρόσληψη του νέου διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιώργου Στάσση, ο οποίος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και φέρνει την φρεσκάδα και την αλλαγή εταιρικής κουλτούρας στο άλλοτε ισχυρό κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ.

Πληροφορίες ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα ότι ένα από τα θέματα που έχουν επεξεργαστεί στην κυβέρνηση είναι οι προσλήψεις να γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, το οποίο θα καλείται εκ των υστέρων να ελέγξει. Ωστόσο σε αυτό το σημείο υπάρχει ο κίνδυνος η ΔΕΗ να μετατραπεί και πάλι σε ένα εργαλείο κομματικών προσλήψεων και ρουσφετολογικών συμφερόντων που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και το βέλτιστο τρόπο λειτουργίας της.


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου