Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Ανοιχτή επιστολή προς τον Κώστα Βλάση για τα όσα συμβαίνουν στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης


Έχουν περάσει σχεδόν 2 εβδομάδες που υπάρχει το θέμα με την αναστολή λειτουργίας των μονάδων 3-4 της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Για όσους διαβάζουν αυτή την ανοιχτή επιστολή και δεν γνωρίζουν πως προέκυψε το θέμα δείτε το σχετικό μας άρθρο ΕΔΩ

Με αφορμή τις παρεμβάσεις του κ. Κώστα Βλάση , δημοσιεύω σήμερα αυτή την ανοιχτή επιστολή.


Κ. Βλάση

Κάθε ημέρα που περνάει και οι μονάδες είναι σβηστές , γράφουν μεγάλες ζημιές αφού έχουν έξοδα χωρίς να παράγουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού οι μονάδες ανήκουν στην Λιγνιτική Μεγαλόπολης και όχι στην μητρική εταιρία ΔΕΗ , οπότε οι οικονομικές ζημιές πνίγουν στην ουσία την θυγατρική και την καθιστούν προβληματική.

Κάθε ημέρα που περνάει λαμβάνουμε όλοι διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα , οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν ότι θα είχε ξεκινήσει ήδη η 4 μονάδα από προχθές. Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και χθες είδαμε ότι ο Βουλευτής Αρκαδίας ανακοίνωσε ότι έκανε παρέμβαση στον πρόεδρο της ΔΕΗ και στο υπουργείο για την λύση του προβλήματος.

Επειδή λοιπόν βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και οι καιροί είναι πολύ πονηροί θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες απορίες.

Τι ακριβώς παρέμβαση κάνατε κ. Βλάση; Μας είπατε ότι είχατε συναντήσεις σε ΔΕΗ και Υπουργείο, τι ακριβώς κάνατε; Τους είπατε κάποιο τρόπο να λυθεί το πρόβλημα πιο γρήγορα; Τους λύσατε κάποιο πρόβλημα που είχαν και αργούσαν; Έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε τι λέμε, ποιο είναι το αντικείμενο και το νόημα της παρέμβασης και βγαίνετε και δηλώνετε ότι : Η αδιαφορία και η ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν στο κλείσιμο των μονάδων 3 και 4 στη Μεγαλόπολη…εμείς τις ξανανοίγουμε!

Είναι όντως αλήθεια ότι η βασική και μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σταθάκη που δεν έκαναν τίποτα για να μην φτάσουμε στο κλείσιμο των μονάδων. Ο κ. Σταθάκης έδρασε πολύ αργά, μόνο όταν καιγόταν να πουλήσει τις μονάδες. Και ο τρόπος που το έκανε μας οδήγησε σήμερα να έχουμε τις μονάδες κλειστές. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Όμως γνωρίζετε ότι οι ΑΕΠΟ είχαν λήξει από τον Δεκέμβριο του 2010 και η ΔΕΗ ζήτησε ανανέωση που από ότι καταλαβαίνουμε οι Κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά πριν τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν και αυτές την δική τους αδιαφορία.
Θέλω λοιπόν να σας μεταφέρω κ. Βλάση τις αγωνίες όλων για το θέμα. Και ταυτόχρονα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω να λυθεί το θέμα σωστά και όχι πρόχειρα.

Δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο ενεργούν οι αρμόδιοι και πόσο γρήγορα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Πρέπει όμως η λύση που θα δοθεί να είναι σωστή και μόνιμη , αλλιώς θα ξαναφτάσουμε σε σβήσιμο μονάδων πολύ σύντομα. Θα σας αναφέρω τώρα και κάποια ακόμη στοιχεία για το θέμα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρει: «Εν προκειμένω, η ισχύς των αρχικώς εγκριθέντων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α έληξε την 31η.12.2010 και η ΔΕΗ υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2010 αίτημα ανανέωσης, η δε προσβαλλόμενη ανανέωση-τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων εξεδόθη στις 8.9.2017. Η ισχύς της αρχικής ΑΕΠΟ είχε λήξει το αργότερο με την πάροδο δεκαετίας από την έκδοσή της (δηλ. είχε λήξει το Σεπτέμβριο του 2016 πρβ. ΣτΕ 2722/2017), και για την ανανέωση ή τροποποίησή της, μετά την κατά τα ανωτέρω λήξη της, έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία εξ αρχής περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κατόπιν εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

«Πολύ απλά το ΣτΕ λέει ότι χρειάζεται να γίνει η διαδικασία εξ αρχής με την εκπόνηση νέων μελετών.
Το ίδιο βέβαια αναφέρουν και 48 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2018 σε ερώτηση τους στην Βουλή. Ανάμεσα τους και ο τωρινός Υπουργός κ. Χατζηδάκης. Οι 48 Βουλευτές λοιπόν λένε τα εξής:

«Από τον Δεκέμβριο του 2017 αποφάσεις του ΣΤΕ (2721 και 2722/2017) θεωρούν ότι οι ΑΕΠΟ 158734/19.09.06 και 161692/29.05.06 των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Μεγαλόπολης Α και Β αντιστοίχως έχουν λήξει ακυρώνοντας επί της ουσίας τις ΑΕΠΟ 25666/08.09.17 και 34393/08.09.2017 των ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α και Β

Μια επιπρόσθετη πιθανή διάταξη τυπικού νόμου, που θα παρέτεινε ενιαία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 2 έτη), με έναρξη την ημέρα ψήφισης του νόμου, τους περιβαλλοντικούς όρους, θα ήταν αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στο δίκαιο της Ε.Ε. αφού παρατείνει χωρίς κρίση και χωρίς ειδική εξατομικευμένη αξιολόγηση όρους που είχαν εγκριθεί με βάση μελέτες και δεδομένα που δεν είναι πλέον επίκαιρα.

Συνέπεια των αποφάσεων του ΣτΕ είναι ότι, οι εν λόγω μονάδες στερούνται επί της ουσίας περιβαλλοντικών όρων και θα εξακολουθήσουν να στερούνται έως ότου συνταχθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο των εγκαταστάσεων, αυτή αξιολογηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4014/2011 και εκδοθεί εκ νέου ΑΕΠΟ.»

Κύριε Βουλευτά

Επειδή όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί. Επειδή η αγωνία των εργαζομένων είναι πολύ μεγάλη που βλέπουν τις μονάδες κλειστές. Επειδή η εξαγγελία και πρόθεση του κ. Χατζηδάκη και της Κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η απολιγνιτοποίηση με τη μονάδα 3 τον Ιούνιο του 2020. Επειδή περνάει ο χρόνος και κανείς δεν μας ενημερώνει , ούτε μας δίνει απαντήσεις, θέλω να μπείτε στον κόπο και να μας πείτε:

Έχετε διασφαλίσει ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι η σωστή σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα είναι μόνιμη; ότι η λύση αυτή δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα στο άμεσο μέλλον;

Έχετε ενημερωθεί από τον κ. Χατζηδάκη για το κλείσιμο των μονάδων αλλά δεν μας έχετε μεταφέρει τίποτα. Ποια είναι η δική σας γνώμη για την απόφαση ; Ποια είναι η θέση σας στο να κλείσει η 3 μονάδα της Μεγαλόπολης τον Ιούνιο του 2020; Συμφωνείτε; Πιστεύετε ότι αυτή η απόφαση δεν θα βλάψει την περιοχή μας;

Γιατί επιλέγει η Κυβέρνηση σας να κλείσει πρώτα από όλες την μονάδα 3 της Μεγαλόπολης; Γνωρίζετε πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα που παράγει η 3 μονάδα και πόσο οι υπόλοιπες που θα κλείσουν αργότερα; Γνωρίζετε ότι η μονάδα 3 έχει αποθείωση; Πόσες μονάδες από τις υπόλοιπες που κλείνουν αργότερα έχουν αποθειώσεις;

Γνωρίζατε εσείς πριν τις εκλογές ότι υπήρχε αυτή η σκέψη και πρόθεση στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί δεν είχε γίνει καμία αναφορά προεκλογικά; Η ψήφος που λάβατε σαν Βουλευτής και σαν κόμμα έγινε χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν αυτά που αποφασίζετε τώρα.

Θα επιστρέψει η Θυγατρική Μεγαλόπολης στην μητρική ΔΕΗ; Σύμφωνα με την δήλωση του κ. Γεράσιμου Θωμά αυτό θα γινόταν άμεσα. Γνωρίζετε ότι οι 2 θυγατρικές δημιουργήθηκαν με ειδικό σκοπό την πώληση τους; Τώρα που εσείς ακυρώσατε την πώληση τι πρέπει να γίνει; Γνωρίζετε ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση τώρα θέτει σε μεγάλο κίνδυνο βιωσιμότητας τις εγκαταστάσεις στην Μεγαλόπολη; Τι γνωρίζετε για το θέμα;

Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι θέλουν πλήρη και σωστή ενημέρωση κ. Βλάση και είστε από τους λίγους που μπορούν να μας την δώσουν. Γνωρίζοντας λοιπόν την ευαισθησία σας και την ευθύνη που έχετε σαν κυβερνητικός βουλευτής , σας θέτω τις συγκεκριμένες απορίες και ερωτήματα και θα αναμένω συγκεκριμένες απαντήσεις όποτε είστε σε θέση να το κάνετε. Να γνωρίζετε ότι δεν είναι μόνο προσωπικές μου ερωτήσεις, είναι η αγωνία και ο προβληματισμός εκατοντάδων πολιτών και εργαζομένων που λαμβάνω καθημερινά.

Αλεβίζος Παναγιώτης

1 σχόλιο:

  1. Είμαστε μια οικονομική ομάδα υποστήριξης που χειρίζεται τα διεθνή οικονομικά για οποιουσδήποτε
    ποσό τραπεζικών μέσων. Χρησιμοποιούμε τη δική μας
    προσδιορισμένη τεχνολογία κινδύνου για να σας παρέχει το σωστό επιχειρηματικό δάνειο έτσι
    μπορείτε να ξεκινήσετε ή να αναπτύξετε μια επιχείρηση. Οι υπηρεσίες μας είναι γρήγορες και αξιόπιστες. τα δάνεια είναι
    έγκριση εντός 24 ωρών από την επιτυχή εφαρμογή. Προσφέρουμε δάνεια από ένα
    ελάχιστο εύρος 2.000 έως μέγιστο ποσό 50 εκατομμυρίων δολαρίων. ΔΑΝΕΙΟ AVANT
    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Θα σας δώσει ένα δάνειο με προσιτό επιτόκιο 3% και δάνειο
    διάρκεια 1 έως 25 ετών για την αποπληρωμή του εξασφαλισμένου δανείου. Ο στόχος της Avant Group είναι να σας παρέχει εξαιρετικές επαγγελματικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

    Οι Διαμεσολαβητές / Σύμβουλοι / Μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και τους
    προστατεύονται 100% Θα είναι μεγάλη μας χαρά όταν είστε οικονομικά σταθεροί. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο για να επικοινωνήσετε μαζί μας.

    Στείλτε μας email μέσω: av_ant@outlook.com
    Στείλτε μας email μέσω avants.loan@gmail.com
    Whatsapp +1 (409) 2062954

    Χαιρετισμοί

    Avant Group

    ΑπάντησηΔιαγραφή