Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Γ. Αμανατίδης: Η Ελλάδα δεν μειώνει, αυξάνει τις εκπομπές CO2

 
Την ελπίδα ότι θα ληφθούν, από την ελληνική πλευρά, μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρ Γιώργος Αμανατίδης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, αντί να μειώσει, αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και
το προσωρινό πρόγραμμα πλαισίου, που υποβλήθηκε στα τέλη του 2018, όταν αναλύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, φάνηκε ότι οδηγεί το 2030 στη μη επίτευξη των στόχων.
Ωστόσο, τόνισε ότι η σχετική υποχρέωση αναλογεί πλέον στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα υποβάλλει επίσημα το νέο πρόγραμμα πλαισίου, όπως και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. «Από όσα παρακολουθώ και εγώ από τον Τύπο, είδα ότι ανακοινώθηκε η απολιγνιτοποίηση το 2028, γεγονός που σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί η παραγωγή λιγνίτη στην Ελλάδα. Αυτό είναι αρκετά φιλόδοξο. Φαντάζομαι και ελπίζω ότι θα συμπεριληφθεί, μαζί και με άλλα μέτρα, ώστε και η Ελλάδα να κάνει ό,τι της αναλογεί, προκειμένου αυτοί οι στόχοι, που έχουν τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να επιτευχθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.
Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή συστήματος πρόγνωσης της αστικής θερμικής νησίδας με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών αστικής προσαρμογής. Παρουσιάζοντας την παρούσα κατάσταση ανέφερε ότι, σήμερα, λίγο πριν το 2020, μπορούμε να πούμε ότι η Ευρώπη επιτυγχάνει το στόχο που τέθηκε το 2007 για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% καθώς από το 2017 βρίσκεται ήδη στο 22% ενώ πλησιάζει το στόχο για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 20%. Επίσης παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας, βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη και του τρίτου στόχου της αποτελεσματικότητας στη χρήση της ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι στόχοι για το 2030 είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 32% και η αύξηση του ποσοστού αποτελεσματικότητας της ενέργειας κατά 32,5%. Παρά, ωστόσο, τα προβλήματα που εκδηλώνονται στους τομείς της παραγωγής ενέργειας, των μετακινήσεων, της γεωργίας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, θετικό στοιχείο είναι το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει για την Ελλάδα σημαντικό κονδύλιο για την εγκατάλειψη της χρήσης άνθρακα. Επιπλέον, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε αισιόδοξος για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε γενικότερο επίπεδο, λόγω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και της εισαγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Το πιο θερμό του καλοκαίρι βίωσε το 2019 το βόρειο ημισφαίριο

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Ζάνης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας επισημαίνοντας ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό που έχει βιώσει το βόρειο ημιασφαίριο από τότε που υπάρχουν καταγεγραμμένες ενόργανες παρατηρήσεις. Η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,2 βαθμούς σε παγκόσμια κλίμακα ενώ δυσμενή σενάρια για το μέλλον προβλέπουν αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Ζάνης τόνισε ότι θα υπάρξει στην περιοχή έλλειψη νερού για ανθρώπινη χρήση και ανέφερε ότι παράκτιες πόλεις της Μεσογείου θα υποστούν συνέπειες και καταστροφές από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Υπογράμμισε, άλλωστε, την ανάγκη διεπιστημονικής αξιοποίησης των δεδομένων που υπάρχουν ήδη διαθέσιμα και αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργεί στην αγορά εργασίας η κλιματική αλλαγή.

Μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν με δύο βαθμούς Κελσίου σε χώρους πρασίνου

Προς την κατεύθυνση αυτή, η καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θέκλα Τσιτσώνη, αναφέρθηκε στη δυνατότητα των χώρων πρασίνου εντός του αστικού περιβάλλοντος να μειώσουν τη θερμοκρασία κατά έναν με δύο βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτριος Μελάς, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα LIFE ASTI, μέσω του οποίου θα εφαρμοστούν συστήματα πρόγνωσης της αστικής θερμικής νησίδας, του φαινομένου δηλαδή κατά το οποίο οι θερμοκρασίες μέσα στις πόλεις είναι υψηλότερες από ό,τι στις γειτονικές μη αστικές αγροτικές περιοχές.

Υψηλότερη θνησιμότητα, επιπτώσεις στην υγεία και κακή ποιόητα ζωής λόγω της θερμικής νησίδας

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστική θερμική νησίδα οφείλεται στη συσσώρευση δραστηριοτήτων και κατοίκων μέσα στην πόλη, τη θέρμανση των κτιρίων, τα αυτοκίνητα, τον κλιματισμό και τη χρήση υλικών που ευνοούν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Το γεγονός αυτό υποβαθμίζει το περιβάλλον διαβίωσης μέσα στις πόλεις, αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα μέσα στις πόλεις, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας και του όζοντος επιφέρει αύξηση του θερμικού στρες με επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο κέντρο της πόλης και σε έναν σταθμό αναφοράς εκτός πόλεως και γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας η διαφορά είναι σταθερή κοντά στους δύο βαθμούς. Η διαφορά αυτή κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνεται τις πρωινές ώρες, κορυφώνεται λίγο πριν το μεσημέρι και μετά μειώνεται δραστικά.
Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ASTI, που συγχρηματοδοτείται απο το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, θα αναπτυχθούν εργαλεία για την έγκαιρη προειδοποίηση φαινομένων αστικής θερμικής νησίδας ώστε ο πληθυσμός να κατευθύνεται σε λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, ενώ θα προσαρμοστεί για τα δεδομένα της πόλης σύστημα προειδοποίησης της υγείας που δημιουργήθηκε και εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια στην Ιταλία. Παράλληλα, συγκεκριμένα εργαλεία θα αξιολογούν επεμβάσεις μετριασμού του φαινομένου ώστε να προσδιορίζονται κάθε φορά οι βέλτιστες πρακτικές.

 energypress.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου