Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Η νέα γενιά των ανήσυχων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας – Αυξήθηκαν κατά 190% σε δύο χρόνια οι μετακινήσεις από προμηθευτή σε προμηθευτή



Χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των καταναλωτών της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας αποκτούν σταδιακά και οι πελάτες των προμηθευτών ηλεκτρισμού.

Όπως και στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών έτσι και στις επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρισμού νοικοκυριά κι επιχειρήσεις αλλάζουν προμηθευτές όταν εντοπίζουν καλύτερες προσφορές και τιμές στον ανταγωνισμό αλλά και όταν δεν μένουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες.


Αν και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώθηκε πιο πρόσφατα σε σχέση με εκείνη των τηλεπικοινωνιών, εντούτοις η αύξηση των πελατών που μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς και εκτιμήσεις της αγοράς από το 2016 έως και το 2018 οι καταναλωτές της χαμηλής και μέσης τάσης του διασυνδεδεμένου συστήματος που μετακινήθηκαν από εταιρία σε εταιρία παροχής ρεύματος αυξήθηκαν κατά 190%. Το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, είχαν καταγραφεί 104.775 και το 2018 σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αυτοί ξεπέρασαν τους 304.500. Για το 2017, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ στους 186.446 ανήλθαν εκείνοι που έφυγαν από τον έναν προμηθευτή για να πάνε σε άλλον.

Τα μεγέθη ανεβαίνουν με εντυπωσιακό ρυθμό αν κάποιος κάνει την αντιπαραβολή με εκείνα του πρώτου εξαμήνου του 2019. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της ΡΑΕ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, οι πελάτες που μετακινήθηκαν μετρήθηκαν σε 226.779. Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς υψηλότερος σε σχέση με τις χρονιές 2016 και 2017 και αν οι εναλλαγές ανάμεσα σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας συνεχιστούν με τους ρυθμούς του προηγούμενου εξαμήνου τότε στο τέλος του 2019 θα μιλάμε για περίπου 500.000, ή μισό εκατομμύριο καταναλωτές που δεν δίστασαν να αλλάξουν προμηθευτή.

Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες η αγορά ηλεκτρισμού είναι ιδιαίτερα σύνθετη και ακόμη δυσνόητη για τα εκατομμύρια των καταναλωτών. Και συγκεκριμένα στο θέμα της τιμολόγησης. Επιπλέον, τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να αφήσουν τον δεσπόζοντα παίκτη, τη ΔΕΗ, με την οποία έχουν χτίσει μία ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης, παρά το ό,τι πρόκειται για μία δημόσια επιχείρηση, με όλες τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις.

Εντούτοις, φαίνεται ότι και στην αγορά ηλεκτρισμού οι καταναλωτές αρχίζουν και εξοικειώνονται με τις δυνατότητες και την ελευθερία των κινήσεων που τους παρέχει η απελευθέρωση του ανταγωνισμού. Όλο και πιο πολλοί δεν θα διστάσουν να αλλάξουν προμηθευτή. Και οι μετακινήσεις δεν αφορούν μόνο από τη ΔΕΗ σε ιδιωτική εταιρία αλλά και από ανεξάρτητο προμηθευτή σε πάροχο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου