Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Έπιασε δουλειά η Επιτροπή για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ - Την Πέμπτη η πρώτη επίσημη συνεδρίαση.

Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της διευρυμένης Επιτροπής που συστήθηκε με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στις 30 Σεπτεμβρίου με σκοπό να εκπονήσει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 του μηνός.
Η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα τη δουλειά της ώστε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο να υποβληθεί στην
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού πρώτα λάβει δεσμευτικό χαρακτήρα μετά την έγκρισή του από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), μέχρι το τέλος του έτους.

Στην υπό τον Υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά Επιτροπή συμμετέχουν πλέον, πέραν των κυβερνητικών στελεχών (κατά κανόνα σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων Υπουργείων), ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπως και εκπρόσωποι των φορέων, της κοινωνίας των πολιτών, επιμελητηρίων και εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της ενέργειας και του κλίματος, αναδεικνύοντας τη διεύρυνση της Επιτροπής.
Το νέο ΕΣΕΚ θα αποτυπώνει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ενεργειακή πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ιουνίου 2019 στο αρχικό σχέδιο -που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους- καθώς και το “European Green Deal”.
Το στρατηγικό πλαίσιο του ΕΣΕΚ θα λειτουργήσει ως πυξίδα για τον σχεδιασμό των δράσεων στην ενέργεια και το κλίμα τόσο του κράτους, όσο και των ιδιωτών, ενώ θα ενσωματώνει –μεταξύ άλλων- και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη πρόσφατη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
Όπως τόνισε πρόσφατα ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, η εκπόνηση του ΕΣΕΚ είναι πρωτίστως εργαλείο χάραξης εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία. Είναι  οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικοποιημένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων, με χρονικό ορίζοντα το 2030. Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο επίκεντρο των εξελίξεων του Green Deal και της Ενεργειακής Ένωσης τόσο για το 2030 όσο και μακροπρόθεσμα για το 2050.
«Η  δίκαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η αύξηση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων CO2, η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ουσιαστική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας θα αποτελέσουν τους κύριους ενεργειακούς πυλώνες του ΕΣΕΚ. Παράλληλα, νέες τεχνολογίες και ολοκληρωμένοι μηχανισμοί της αγοράς ενέργειας θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα ενδυναμώσουν τον ρόλο του καταναλωτή και θα διασφαλίσουν συνολικά τη λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών ενέργειας προς όφελος της κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Θωμάς.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου