Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

H αγορά ζητά από τη ΡΑΕ ισότιμη αντιμετώπιση όλων των προμηθευτών

H αγορά ζητά από τη ΡΑΕ ισότιμη αντιμετώπιση όλων των προμηθευτών
Το σύστημα πρέπει να εξυγιάνει συνολικά τα ελλείμματα που έχουν προκύψει από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς
Πυρά εναντίον της ΡΑΕ εκτοξεύουν άνθρωποι της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για το γεγονός ότι η Αρχή χρησιμοποιεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη μη καταβολή από τον δεσπόζοντα προμηθευτή
του συνόλου των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, συγκριτικά με τη στάση που τηρεί έναντι των υπόλοιπων παρόχων.
Όπως είναι γνωστό, ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει το σκέλος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου και Συστήματος).
Τις χρεώσεις αυτές οι προμηθευτές τις χρεώνουν στους πελάτες τους και είναι υποχρεωμένοι τα αντίστοιχα ποσά να τα αποδώσουν, ανεξάρτητα από το αν τα εισπράξουν ή όχι, στους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
Έτσι, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, λόγω κυρίως της οικονομικής συμπεριφοράς του δεσπόζοντα «παίκτη» και της μη καταβολής των ποσών που οφείλει στους Διαχειριστές -ούτε εμπρόθεσμα ούτε συνολικά- έχει δημιουργηθεί στην αγορά ένα τεράστιο έλλειμμα, το οποίο μετακυλίεται στους υπόλοιπους προμηθευτές, αφού και αυτοί με τη σειρά τους δεν πληρώνονται ούτε εμπρόθεσμα ούτε συνολικά με τα ποσά που τους οφείλουν οι Διαχειριστές.
Η παραπάνω συμπεριφορά φαίνεται να έχει τις ευλογίες των Διαχειριστών και της ΡΑΕ, αλλά και την ανοχή του υπουργείου, που όλοι τους δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν.

Η ΔΕΗ χρειάζεται να ενισχυθεί, υπάρχουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές

«Με την ελπίδα ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ θα βελτιώσουν τη ρευστότητα της ΔΕΗ, θα ξεκινήσει άραγε αυτή να εξοφλεί και τις υποχρεώσεις της προς τρίτους;», αναρωτιούνται οι ίδιοι παράγοντες.
Όπως συμπληρώνουν, τα παρατεταμένα χρέη της εταιρείας, ειδικά προς τους Διαχειριστές, δημιουργούν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις και καταλήγουν να καλύπτονται από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, καθώς δεν τους αποδίδονται τα ποσά που τους αναλογούν κατά την εκκαθάριση της αγοράς.
«Η επιλογή από τη ΡΑΕ της επιβολής προστίμων ειδικά στους υπόλοιπους προμηθευτές, στους οποίους οφείλονται εκατομμύρια ευρώ από την υφιστάμενη κατάσταση, είναι η σωστή λύση;», διερωτώνται.
Θεωρούν λοιπόν και εκτιμούν, ότι όπως το ΥΠΕΝ αποφάσισε γενναία τη σωτηρία της ΔΕΗ με τη συνεισφορά όλων -όπως τονίστηκε- ας αποφασίσει με θεσμικές και νομοθετικές του παρεμβάσεις την εξυγίανση και της υπόλοιπης αγοράς.
«Εκεί ακριβώς έρχεται να προστεθεί ο ρόλος της ΡΑΕ, που συνεχίζει να μην παρεμβαίνει με μέτρα επίλυσης. Γιατί από ανούσιες “ρυθμιστικές” παρεμβάσεις χορτάσαμε...», προσθέτουν.

Πρόστιμα αντί για άρση των στρεβλώσεων

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ θα μπορούσε η ΡΑΕ να προτείνει στο υπουργείο και από κοινού να λάβουν μέτρα και κανόνες προκειμένου οι πολλοί να μη χρηματοδοτούν ουσιαστικά τον έναν (για παράδειγμα να επιτραπεί η έννοια του συμψηφισμού ή να υποχρεούνται οι προμηθευτές να καταβάλλουν τα ποσά εφόσον τα εισπράττουν από τους πελάτες), οι δύο βασικοί θεσμοί της ενεργειακής αγοράς παρακολουθούν την κατάσταση αδιάφορα.
Μάλιστα, η ΡΑΕ έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών με κλήσεις σε ακροάσεις, με επιβολή προστίμων κλπ., λες και με αυτόν τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα ή θα καλυφθεί το έλλειμμα που σέρνεται.
«Πρέπει επιτέλους η ΡΑΕ να αντιληφθεί ότι δεν κλείνεις μια τρύπα ανοίγοντας δεκάδες άλλες. Δεν φορτώνεις με πρόστιμα μια αγορά που λειτουργεί στρεβλά, αλλά προσπαθείς να διορθώσεις τις στρεβλώσεις», καταλήγουν οι ίδιοι παράγοντες.

 www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου