Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

DG Comp : Καλεί την Ελλάδα στις Βρυξέλλες για εξηγήσεις σχετικά με τα εκρεμμή θέματα της αγοράς ανταγωνισμού.

Στις Βρυξέλλες πρόκειται να βρεθεί μέσα στην εβδομάδα, αντιπροσωπεία του ΥΠΕΝ, προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη της DG Comp, με αντικείμενο την παλαιά υπόθεση της κατάχρησης από την ΔΕΗ δεσπόζουσας θέσης, αλλά και ποια θα είναι η θέση της επιχείρησης στην αυριανή δομή της αγοράς ηλεκτρισμού. 
Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν πηγές της Κομισιόν στο energypress, η υπόθεση παραμένει ανοικτή μετά και το ναυάγιο τον περασμένο
Ιούλιο του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, γι' αυτό και η ελληνική πλευρά έχει κληθεί να μεταφέρει τις απόψεις της για την επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα κοινοτικές πηγές, ενόψει και της επόμενης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (Enhanced Surveillance Report) που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, οι Βρυξέλλες, αναμένουν τις εφ' όλης της ύλης πολιτικές του ΥΠΕΝ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, την ισότιμη πρόσβαση όλων των παικτών σε αυτήν, και την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ανταγωνισμού.
Στην πράξη, όλ’ αυτά σημαίνουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταφέρει στα κοινοτικά στελέχη τις θέσεις του ΥΠΕΝ για θέματα, πολλά από τα οποία αποτελούν εκ των πραγμάτων αγκάθια, όπως για παράδειγμα :
  • Τι μέλλει γενέσθαι με το μερίδιο της ΔΕΗ. Το άτυπο ελληνικό αίτημα είναι να μειωθεί το ποσοστό λιανικής της ΔΕΗ στο 65% και όχι στο ανέφικτο 50% που προέβλεπε η συμφωνία του 3ο Μνημονίου. Σύμφωνα με μια ερμηνεία, δύσκολα η DG Comp θα δεχτεί μια τέτοια μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, χωρίς η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει στο τραπέζι κάποιο ισοδύναμο μέτρο.
  • Το νέο μοντέλο της αγοράς. Ποια θα είναι η αυριανή δομή της αγοράς ηλεκτρισμού (target model) και ποια η θέση της επιχείρησης σε αυτήν.
  • Τι θα ισχύσει με την forward αγορά. Ποια θα είναι η διάρκεια και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προθεσμιακών συμβολαίων χωρίς φυσική παράδοση που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2020, και με τα οποία το ΥΠΕΝ επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες των προμηθευτών από την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Ενδιαφέρον έχει και κατά πόσο η DG Comp θα θέσει στην ελληνική πλευρά, την υπόθεση που έχει ανοίξει από τις αρχές του 2017 για τα υδροηλεκτρικά. Τριαντα δύο μήνες μετά από τον Φεβρουάριο του 2017, οπότε και έλαβε χώρα η αιφνιδιαστική έφοδος στελεχών της DG Comp στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, και το επίμαχο πόρισμα ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η αποστολή ερωτηματολογίων από τις Βρυξέλλες σε κρατικούς φορείς αλλά και σε εταιρείες, συνεχίζεται, και όλα πλέον δείχνουν ότι η DG Comp θα ανοίξει το θέμα, μόνο όταν εκείνη κρίνει ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της EDF, όπου παρ’ ότι η έρευνα για τα υδροηλεκτρικά ξεκίνησε το 2015, εντούτοις μόλις την περασμένη Πέμπτη, η DG Comp κάλεσε το Παρίσι να ανοίξει προς τον ανταγωνισμό την υδροηλεκτρική παραγωγή του κρατικά ελεγχόμενου ενεργειακού κολοσσού, που τελεί υπό αναδιάρθρωση, και διχοτόμηση.
Οπως και να έχει η ατζέντα του ΥΠΕΝ είναι γνωστή. Τώρα αυτό που μένει να κερδηθεί σε κοινοτικό επίπεδο, είναι η ατζέντα να εξειδικευθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και η έκθεση της Κομισιόν, να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και να πειστούν οι θεσμοί, για παράδειγμα, στο θέμα μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ.
Άνθρωποι που έχουν εικόνα για τον τρόπο που προσεγγίζει η DG Comp τα πράγματα, θεωρούν ότι οι κοινοτικοί θα εκφράσουν επιφυλάξεις. Πολλώ δε μάλλον, όταν η νέα επιθετική εμπορική πολιτική που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ΔΕΗ στις αρχές του 2020, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου της (71,77% τον Σεπτέμβριο), προκαλώντας παράπονα από τον ανταγωνισμό ότι "κλείνει" την αγορά.
Το ταξίδι πάντως της αντιπροσωπείας του ΥΠΕΝ στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί και ότι πλησιάζει η ώρα της "μεγάλης" διαπραγμάτευσης, όπως την έχει περιγράψει ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, αυτής δηλαδή που θα διεξαχθεί σε υψηλότερο επίπεδο, πιθανώς με τους νέους Επιτρόπους, και μάλλον στο πλαίσιο μιας συνολικότερης διευθέτησης θεμάτων που αφορούν στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε αυτό το υψηλότερο επίπεδο, θα αναζητηθούν και οι όποιες τελικές λύσεις γύρω από το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ένας φάκελος που μετρά πάνω από δεκαετία στα συρτάρια της DG Comp.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου