Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Δήμαρχος Μεγαλόπολης: Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ

Η κραταιά Γερμανία θα κλείσει τις μονάδες άνθρακα το 2038 και όχι το 2028. Γιατί, λοιπόν, βιάζεται η κυβέρνηση;
 
Παρουσία του δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Χριστογιαννόπουλου, μελών του ΔΣ Μεγαλόπολης και πρώην δημάρχων, παρουσία του διεθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μεγαλόπολης κ. Κώστα Γίδη, του κ. Αδαμίδη, προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, και του κ. Φωτόπουλου, του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, αλλά και του κ. Μπρουμά, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, ξεκίνησε η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου η οποία συνεκλήθη ύστερα από
πρωτοβουλία της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοπονήσου και πέντε ακόμα παρατάξεων του ΠεΣυ. Το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ, με ορίζοντα κατ’ αρχάς το 2020 για τη μία μονάδα και το 2028 για την άλλη μονάδα, περίπου 20 χρόνια νωρίτερα από τη δέσμευση της ΕΕ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον λιγνίτη ως καύσιμο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στους εργαζομένους της Επιχείρησης όσο και στην τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης. Ο κίνδυνος ερημοποίησης, αλλά και η αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση που θα έχει η χώρα μας από άλλες χώρες όταν «σβήσουν» οι μονάδες τόσο στη Μεγαλόπολη όσο και σε Φλώρινα και Κοζάνη, προβληματίζει. Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αν και προτεραιότητα της κυβέρνησης, προς το παρόν και επειδή δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποθηκεύεται ενέργεια των ΑΠΕ, δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς την ενεργειακή επάρκεια.

Ο κ. Πετράκος, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, προχώρησε, μετά την έναρξη της συνεδρίασης, στην εισήγησή του, λέγοντας ότι η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 70%, και επεσήμανε ότι η παράταξή του είναι υπέρ του 100% άντλησης ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά πρέπει να βρεθεί πρώτα τρόπος αποθήκευσης αυτής της ενέργειας. «Η εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό έγινε χωρίς να έχει αναφερθεί προεκλογικά. Αυτή η απαξίωση, δηλαδή να καταργηθεί ένα εγχώριο ορυκτό καύσιμο από ένα άλλο ορυκτό καύσιμο που θα το εισάγουμε, δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Το ερώτημα είναι: κυβέρνηση ή μεγαλοπαραγωγοί και εισαγωγείς φυσικού αερίου;».

«Ο λιγνίτης είναι φορτίο βάσης και πουθενά στον πλανήτη δεν έχει αντικατασταθεί φορτίο βάσης από ΑΠΕ. Το φυσικό αέριο δεν είναι αθώο περιβαλλοντικά. Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον λιγνίτη, απλώς δεν επιβαρύνονται με το κόστος εκπομπών ρύπων.»


Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου