Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Από το μηδέν το σχέδιο για Μόνιμο Μηχανισμό ΑΔΙ – Αιτήματα για παράταση του Μεταβατικού Μηχανισμού Ευελιξίας και της διακοψιμότηταςΑνυπόστατο θεωρείται πλέον το σχέδιο που είχε στείλει στην Κομισιόν η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ και φυσικά ο Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος που είχε νομοθετηθεί για να μπορέσει, υπο προϋποθέσεις, να διεκδικήσει ΑΔΙ η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας.
Ο βασικός λόγος είναι ότι αλλάζει ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και συνεπώς τα δεδομένα πάνω στα οποία στηριζόταν το σχέδιο Σταθάκη δεν υφίστανται πλέον.
Το νέο σχέδιο Μόνιμου Μηχανισμού θα εκπονηθεί στις αρχές της νέας χρονιάς και αφού πρώτα έχει οριστικοποιηθεί, αφενός μεν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια
και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αφετέρου δε το business plan της ΔΕΗ και το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.
Με βάση τις αποφάσεις αυτές θα γίνει η λεγόμενη «μεγάλη» μελέτη του ΑΔΜΗΕ για τις ανάγκες του συστήματος, μελέτη που θα αποτελέσει τη βάση για το νέο σχέδιο Μόνιμου Μηχανισμού ΑΔΙ που θα σταλεί στην Κομισιόν για να ξεκινήσει η διαδικασία του διαλόγου με τις υπηρεσίες των Βρυξελλών.
Τούτων δοθέντων, οι πληροφορίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι θα υποβληθούν τις επόμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες δύο αιτήματα. Το ένα για παράταση του υφιστάμενου Μεταβατικού Μηχανισμού Ευελιξίας και το άλλο για παράταση του υφιστάμενου μέτρου της Διακοψιμότητας.
ΑΔΙ ευελιξίας
Ο Μεταβατικός Μηχανισμός Ευελιξίας έχει «μπλοκαριστεί» από την Κομισιόν στις 20 Μαρτίου του 2019 (και αφού είχε λειτουργήσει για λίγους μήνες), όταν δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δημοπρασία, λόγω μη συμμόρφωσης της ελληνικής πλευράς με τους όρους που περιλαμβάνονταν  στην εγκριτική απόφαση του μηχανισμού για τα προσωρινά ΑΔΙ.
Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τροποποίηση του μηχανισμού ώστε να περιλαμβάνει τη ζήτηση (demand response operators) και επανυποβολή μαζί με το αίτημα για παράταση για ένα ή και για ενάμιση χρόνο επιπλέον. Ούτως ή άλλως τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από την Κομισιόν το 2018 υπάρχουν ακόμα, αφού ο μηχανισμός δεν λειτούργησε παρά ελάχιστα.
Στο ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι με την ενσωμάτωση της ζήτησης στο Μηχανισμό, θα ξεπεράσουν την προϋπόθεση που θέτει η Κομισόν, σύμφωνα με την οποία, για να εγκριθεί ένας Μηχανισμός πρέπει να έχει ξεκινήσει η λειτουργία του target model στη χώρα. Το βέβαιον είναι ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι, εάν βρίσκεται σε ισχύ ο Μηχανισμός όταν ξεκινήσει η λειτουργία των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, εκείνο που προβλέπεται είναι ότι τα χρήματα που θα βγάζουν οι μονάδες από την αγορά εξισορρόπησης θα αφαιρούνται από τα χρήματα των ΑΔΙ που έχουν λαμβάνειν από το Μηχανισμό.
Διακοψιμότητα
Σε ότι αφορά το μέτρο της διακοψιμότητας, είναι γνωστό ότι η βιομηχανία ζητάει την παράτασή του για τρία χρόνια. Το μέτρο βρίσκεται σε ισχύ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου (η εγκριτική απόφαση είχε εκδοθεί στις 6 Φεβρουαρίου).
Όπως μεταφέρουν στο energypress πηγές του υπουργείου ενέργειας, έχει ληφθεί η απόφαση και εξετάζεται να υποβληθεί αίτημα για παράταση του μέτρου, το οποίο στα χρόνια τα οποία βρίσκεται σε ισχύ «μετατρέπει» τους βιομηχανικούς καταναλωτές σε παρόχους υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου ώστε να αποφεύγονται κίνδυνοι που αφορούν στην ευστάθεια του συστήματος.
Ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει λάβει εντολή για να ξεκινήσει μελέτη για την επάρκεια του συστήματος προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία τεκμηρίωση για την σκοπιμότητα του μέτρου της διακοψιμότητας.
Ταυτόχρονη υποβολή
Στο ΥΠΕΝ προσανατολίζονται για ταυτόχρονη υποβολή και των δύο προτάσεων, καθώς στην ευελιξία περιλαμβάνεται η συμμετοχή της ζήτησης, πλην όμως η υπηρεσία αυτή απαιτεί ramp up και ramp down από 18.00- 21.00, κάτι το οποίο τεχνικά δεν είναι δυνατό για τις βιομηχανίες. 'Ετσι η διακοψιμότητα σποτελεί το μοναδοκό τρόπο συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά έως το target model.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η ταυτόχρονη υποβολή των προτάσεων για Μηχανισμό Ευελιξίας και για διακοψιμότητα, απαιτεί τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς θα πρέπει να τελειώσει η μελέτη του ΑΔΜΗΕ κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου