Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Οι «σημαίες» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης Τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας -η συνολική ισχύς των οποίων θα φθάσει τα επόμενα χρόνια τα 2,8 GW- έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης.

 Οι «σημαίες» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης

Οι επενδύσεις του Ομίλου ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα είναι, δίχως άλλο,  οι σημαίες του κυβερνητικού προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο των λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη Αρκαδίας).

Το masterplan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

(https://www.sdam.gr/el/at-a-glance) των λιγνιτικών περιοχών παρουσιάστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας .Κωστή Χατζηδάκη, με την ιδιότητα του προέδρου της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση.

Το masterplan αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την προάσπιση της απασχόλησης και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης καθώς «σβήνουν» οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Οι επενδύσεις αυτές πέραν του project της απολιγνιτοποίησης εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στροφής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που επιχειρεί ο Όμιλος ΔΕΗ. Όχημα αυτής της στροφής η ΔΕΗ Ανανεώσιμες που έχει ήδη ξεκινήσει και υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία, ενώ αναμένεται η έναρξη έργων και στη Μεγαλόπολη. Συγκεκριμένα, κατασκευάζονται ήδη έργα φωτοβολταϊκών πάρκων 30MW στη Δυτική Μακεδονία, ενώ αναμένεται να εκκινήσουν τα έργα για άλλα φωτοβολταϊκά πάρκα 200MW.

Τα πρώτα 30MW, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς της εταιρείας, αναμένεται να λειτουργήσουν στα μέσα του ερχόμενου έτους ενώ τα 200MW εντός του 2022.

Και στην Πελοπόννησο

Και από την Δυτική Μακεδονία στη Πελοπόννησο. Στην Αρκαδία και πιο συγκεκριμένα, στη Μεγαλόπολη. Εκεί, «τρέχει» ήδη η διαγωνιστική διαδικασία και αναμένεται ανάδοχος για έργα 50MW εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των 280MW που αναφέρθηκαν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος άνω των 2GW στις εν λόγω περιοχές. Τα εν λόγω έργα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται σταδιακά από το τέλος του 2021.

Η υλοποίηση του masterplan θα γίνει εν πολλοίς μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο θα αποτελεί ξεχωριστό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ήδη σχεδιάζεται ώστε να ακολουθεί τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την ΕΕ.

Το κυβερνητικό σχέδιο στηρίζεται σε πέντε πυλώνες μεταξύ των οποίων είναι και η καθαρή «πράσινη» ενέργεια.

Στους πυλώνες αυτούς, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα θεμελιωθούν οι επενδύσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο των λιγνιτικών περιοχών. Από τα πρώτα 80 ιδιωτικά σχέδια που έχουν παρουσιαστεί και βρίσκονται υπό αξιολόγηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  ξεχωρίζουν 16 εμβληματικές επενδύσεις, προϋπολογισμού άνω των 3,5 δις. ευρώ. Μεταξύ αυτών οι μοναδικές που φιγουράρουν στο πάνω ράφι είναι και οι επενδύσεις του Ομίλου ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τα φωτοβολταϊκά πάρκα  συνολικής ισχύος 2,8 GW στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας (2,3 GW και 0,5 GW αντίστοιχα).

 

www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου