Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

 

Συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των ξένων αλλά και ντόπιων συμφερόντων που την στηρίζουν, προχωρεί ακάθεκτη στην εκποίηση του εναπομείναντος εθνικού πλούτου.

Στη χώρα μας δυστυχώς επικρατεί ακόμη η ιδεοληπτική εμμονή για ιδιωτικοποιήσεις. Την ώρα που τα νέα δεδομένα λόγω και της πανδημίας αναγκάζουν όλες τις χώρες, ακόμα και τα προπύργια άκρατου καπιταλισμού που αγιοποιούσαν την ιδιωτική πρωτοβουλία και δαιμονοποιούσαν τον δημόσιο χαρακτήρα, τώρα κατανοούν την

ανάγκη για κρατικές δομές, προς όφελος της κοινωνίας, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις κρίσεις.

Τρανό παράδειγμα την περίοδο που διανύουμε τώρα με την πανδημία, όπου το κράτος στηρίχθηκε στις δημόσιες δομές (ΕΣΥ), που έχει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που σηκώνει τα χέρια ψηλά σε επίπεδο ετοιμότητας αλλά και τρομοκρατίας μήπως χάσει τα κέρδη του, έχοντας τον καιροσκοπισμό ως αρχή.

Το είδαμε ξεκάθαρα από την πρόσφατη κυβερνητική ήττα στην πρόθεση να επιβάλλει τιμή πλαφόν για τα μοριακά τεστ, που επικράτησε η άποψη των ιδιωτών.

Έτσι και τώρα δωρίζουμε μια βασική δομή για τη χώρα, ένα δίκτυο μονοπωλιακού χαρακτήρα, με εγγυημένο ετήσιο έσοδο (wacc)7%για το 2020 και 6,7%για την επόμενη τετραετία, όταν σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν ξεπερνά το 3% και πανωπροίκι έργα όπως αυτό των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, ύψους 850 εκατ. ευρώ, το οποίο, αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης, με ένα αξιοζήλευτο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον μελλοντικό τυχερό.

Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν πουλιέται. Χαρίζεται, θυσιάζεται στον βωμό του εφήμερου, τυχοδιωκτικού, πολιτικού κέρδους και αφανών προεκλογικών δεσμεύσεων.

Ο τελικός  λογαριασμός θα σταλεί για μια ακόμα φορά μέσω χρεώσεων στην τσέπη του οικονομικά αδύναμου καταναλωτή.

Γεννά  εύλογα ερωτήματα η επιλογή αυτή της κυβέρνησης, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ το επενδυτικό του σχέδιο μπορεί να το χρηματοδοτήσει σταδιακά μόνος του, από τα κέρδη του.

Εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί την ποιο κερδοφόρα θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΔΕΗ, μιας ΔΕΗ που προσφάτως ως δια μαγείας σώθηκε από την χρεωκοπία!!!

Πάντως είναι βέβαιο ότι η μεταβίβαση 112.622 χιλιομέτρων μέσης Τάσης  και 127.564 χιλιομέτρων Χαμηλής Τάσης, 163.672υποσταθμοι και 7,6 εκατομμύρια πελάτες   περνώντας στην ιδιοκτησία αλλά και εκμετάλλευση ξένων ιδιωτικών συμφερόντων μόνο προς όφελος της οποίας μελλοντικής κερδοφορίας της μητρικής ΔΕΗ δεν θα είναι, γιατί:

1)      Η ΔΕΗ εισπράττει περίπου 300εκ ευρώ κερδών του ΔΕΔΔΗΕ κάθε χρόνο.

2)      Θα στερηθεί πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία (πάγιες εγκαταστάσεις δικτύου) έχοντας  ένα πρόσκαιρο έσοδο από την μετοχοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως συνέβη με τον ΑΔΜΗΕ,  αλλά θα χάσει πολλαπλάσια οφέλη από την υπεραξία που αποκτούν τα δίκτυα λόγω της εγκατάστασης του 5G σε αυτά.

Κύριε Υπουργέ ΥΠΕΝ και επιτελική κυβέρνηση των Αρίστων

Δεν μας πείσατε στο ελάχιστο για τις αγνές σας προθέσεις, παρά μόνο για τις έως τώρα λανθασμένες πρακτικές, γιατί έχετε βεβαρυμμένο παρελθόν από την πώληση του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, της Αγροτικής, του ΟΠΑΠ και της ΤΕLLAS.

Έχουμε ένα καθημερινό κυβερνητικό προπαγανδιστικό παράδειγμα τις τηλεπικοινωνίες, προκειμένου να πειστεί η κοινωνία και να αποδεχτεί αυτό το μοντέλο, αποκρύπτοντας επιμελώς την αλήθεια για το κόστος στην χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τις  εργασιακές σχέσεις με αμοιβές γαλέρας κ.τ.λ., σιγή ιχθύος όμως για τον πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ με την σοσιαλιστικού τύπου, από φιλελεύθερη κυβέρνηση, διάσωση της AEGEAN.

Σοσιαλιστική πολιτική απέναντι στο κεφάλαιο, νεοφιλελεύθερη απέναντι στους πολίτες!!!

Μετά τα νοσοκομεία που κτίσατε με τα χρήματα που γλυτώσατε από την προβληματική Ολυμπιακή, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε βάσει της πολιτικής που ακολουθείτε, πως η ΔΕΗ θα διατηρήσει σημαντικό ρόλο όταν ουσιαστικά περιθωριοποιείται και μπαίνει σε πορεία διάλυσης; Επιτυγχάνεται η κοινωνική συνοχή, όταν εκτινάσσονται οι τιμές ρεύματος σε ένα τόσο σημαντικό αγαθό, αλλά και η οικονομία συνολικότερα; Ποιος προέβη σε πώληση της TELLAS; Που βασίστηκε αυτή η απόφαση και κυρίως με ποιο τίμημα; Τώρα ξαναθυμηθήκατε τις δυνατότητες των δικτύων; Υπάρχει κάποια μνημονιακή ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση που να επιβάλλει την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ; Τα εγκλήματα είναι διαχρονικά με μόνες υπεύθυνες τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις.

Νομοθετήσατε την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ ως μνημονιακή υποχρέωση, υπόσχεση που εσείς δεν υλοποιήσατε λόγω εκλογών και  δεσμεύσατε την επόμενη κυβέρνηση, θέλοντας ή μη, να εξυπηρετήσει τα ξένα συμφέροντα που υπηρετείτε και τελικά εκχωρήθηκε το 25% του ΑΔΜΗΕ, βρίσκοντας την παράταξη μας κάθετα αντίθετη, με σφοδρότητα, παρότι παρέμεινε υπό δημόσιο έλεγχο.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας οι ημέρες και τα έργα σας αποδεικνύουν περίτρανα, ότι ούτε σέβεστε την Δημοκρατία, ούτε εκπροσωπείτε τα συμφέροντα της χώρας, ούτε των εργαζομένων, ούτε της κοινωνίας.

Σας θυμίζουμε την στάση σας, ως αντιπολίτευση και τη θέση σας στο Ελληνικό κοινοβούλιο μέσω ερώτησης, για την αύξηση  των μηνιαίων αποδοχών για δύο ανώτατα στελέχη  του ΑΔΜΗΕ, που έκαναν χρήση του νόμου της κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και καταργούσε το ανώτατο πλαφόν που είχε θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκτοξεύοντας τις μηνιαίες αποδοχές τους, στα 20.000 ευρώ. Στελέχη που αποπέμφθηκαν με τη μομφή ως ‘’αριστεροί του χαβιαριού’’.

Τότε η κυβέρνηση είχε φέρει στο λαό, τη ρεμούλα, τη λαμογιά και την κακοδιαχείριση μιας δημόσιας εταιρείας, την   αδιαφορία για τη φτώχεια, τη δυστυχία, την απόγνωση και τους φόρους. Τότε υπήρχε άποψη και θέση, τώρα όλα άψογα, περασμένα ξεχασμένα και κομματική πειθαρχεία.

Θα τα αντιπαραθέσουμε με τη σημερινή κατάσταση, με άγνωστο αριθμό στελεχών σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ,  ύψους δαπάνης εκατομμυρίων ευρώ, μόνο και μόνο για  την κομματική έλευση ‘’φίλων’’, μέσω των τοποθετήσεων σε θέσεις ιεραρχίας, σε ένα ανομολόγητο και απύθμενο οργανόγραμμα με αμοιβές που καταδίκαζε στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκλητικές και ανήκουστες, ως αντιπολίτευση.

Τώρα, αυτά  εξαφανίστηκαν, κυβέρνηση με μνήμη, συνέπεια και αρχές!!!

Ας θυμηθούμε και την αυταρχική, μονομερή ενέργεια καταστρατήγησης της ΣΣΕ και την περικοπή του τιμολογίου ΓΠ, που αποτελεί πρώτης τάξης δείγμα για τα δικαιώματα και τον σεβασμό που τρέφεται για το προσωπικό της επιχείρησης.

Ας θυμηθούμε τη διαφάνεια των προμηθειών που με την αφαίρεση του ’’ζουρλομανδύα’’ πέρασε σε ’’μεσαιωνικής εποχής αδιαφάνεια’’ μεταφέροντας την αλόγιστη σπατάλη στην τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών, προς όφελος ποιων άραγε;

Ακόμη και οι εξαγγελίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού θυσιάστηκαν στο βωμό των εργολαβιών. Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ρόλος της νεοσύστατης επιτροπής ελέγχου και προμηθειών;

Με κορωνίδα την άσκηση εξουσίας και το διευθυντικό δικαίωμα να έχουν περιέλθει σε πολύ παλαιότερες εποχές, που η κοινωνία έχει καταδικάσει, με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία να κυριαρχεί, αποτέλεσμα αυτού να επικρατεί στο προσωπικό ο φόβος και ο τρόμος, σπέρνοντας διχασμό, και τιμωρία χωρίς έγκλημα!!

Στοιχεία που έχουμε επισημάνει έγκαιρα στην Διοίκηση, ζητώντας να μεριμνήσει επαναφέροντας την τάξη,  την ασφάλεια και την εργασιακή ειρήνη στο πλαίσιο δικαίου που αρμόζει στους συνάδελφους, αποδομώντας τον ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, αλλά δυστυχώς στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν μιλάει!!

Αντίθετα συμβάλουν στον διαμελισμό των ιματίων της επιχείρησης και στην ιδεοληπτική  εμμονή για ιδιωτικοποιήσεις και τα προεκλογικά deals της κυβέρνησης για  την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, κάνοντας σπατάλες οι οποίες βαφτίζονται επενδύσεις, στερώντας το δικαίωμα της άποψης από ικανότατα στελέχη.

Θέλουμε σε κάθε περίπτωση να γίνει αντιληπτό ότι οι αναφορές - καταγγελίες πρωτίστως  δεν αφορούν αντιπολιτευτική δράση, αλλά ισορροπία, λόγω των συνεπειών τους. Έχουν καθαρά στήριξη στο δίκαιο των απαξιωμένων συναδέλφων, με διάθεση αφύπνισης σε αυτουργούς και βουβούς συνοδοιπόρους, που πιστεύουν ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι επιτρεπτές δεδομένου ότι είναι άδικες, απάνθρωπες και αντισυναδελφικές, κοινώς καταδικαστέες.

Καθώς και την ανάγκη στήριξης της Εταιρείας που τους δίνει το δικαίωμα στην εργασία έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χωρίς να παραβλέπουν το τώρα με την εφήμερη άσκηση εξουσίας.

Ο λαός και οι συνάδελφοι έχουν και μνήμη και αξιοπρέπεια και οφείλετε αν μη τι άλλο να τη σεβαστείτε.  Η δυσκολία συναντάται στη δημιουργία και όχι στην καταστροφή!!

Αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα και αυτό το επιτελικό κράτος δεν μας ταιριάζει, δεν το θέλουμε, γιατί δεν έχει ίχνος δημοκρατίας και σεβασμού απέναντι στους πολίτες και στους εργαζόμενους.  Είναι λυπηρό να αποδεχόμαστε σήμερα αποτυχημένες πολιτικές.

Είναι κρίμα στη χώρα που γεννήθηκε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να επικρατεί ο αυταρχισμός και η αλαζονεία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΑΜΕ ΕΤΕ ΔΕΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου