Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Κρίσιμες οι μονάδες αποθήκευσης στη νέα αγορά ηλεκτρισμού

γεκ τερνα 

Εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται σε λειτουργία το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού, το περίφημο target model. Και όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες αγορές της Ευρώπης, η έναρξη της αγοράς έχει συνοδευτεί από προβλήματα "προσαρμογής", με κυριότερο το αυξημένο κόστος που παρουσιάζεται στην περίφημη νέα αγορά εξισορρόπησης.

Εν πολλοίς, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ενώ η επίλυση της αγοράς

ηλεκτρισμού γίνεται από το ενεργειακό χρηματιστήριο στη βάση της οικονομικότητας των μονάδων που συμμετέχουν κάθε ημέρα στην αγορά, έρχεται στη συνέχεια ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ανάλογα με τις ανάγκες για την ασφάλεια του συστήματος δίνει εντολές στις μονάδες που είναι διαθέσιμες είτε να αυξήσουν την προσφερόμενη ισχύ τους είτε και να τη μειώσουν. Για αρκετές ώρες το προηγούμενο διάστημα αυτή η διαδικασία έφτασε να κοστίζει, με βάση τις προσφορές που έδιναν οι παραγωγοί, αρκετές χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για ποιον λόγο; Διότι πολύ απλά το σύστημα, μεταξύ άλλων, το σύστημα εμφανίζει σημαντικές ανάγκες για ευέλικτη ισχύ εξαιτίας της αυξημένης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και μπορεί κατά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του target model να εμφανίστηκαν ακραίες τιμές, καθώς ακόμη η αγορά δεν έχει βρει την ισορροπία της, ωστόσο η ανάγκη για ευέλικτη ισχύ στο νέο μοντέλο της αγοράς είναι πραγματική και θα εντείνεται όσο αυξάνεται περισσότερο η διείσδυση των ΑΠΕ.

Άλλωστε όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της αγοράς, οι αυξημένες τιμές στην αγορά εξισορρόπησης, επί της ουσίας εκπέμπουν σήμα ότι η αγορά έχει ανάγκη από νέες επενδύσεις.

Σε αυτά ακριβώς τα προβλήματα αναφέρθηκε χθες, με αφορμή ερώτηση μετόχου κατά τη διάρκεια της έκτακτης ΓΣ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο επικεφαλής του ομίλου Γ. Περιστέρης. Όπως είπε, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με ακραίες τιμές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις ανισορροπίες αυτές ως στρεβλώσεις και ακραία φαινόμενα.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι εάν υπήρχαν στο σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας, τύπου αντλησιοταμίευσης θα είχαν αποφευχθεί αυτά τα φαινόμενα ανωμαλίας στην αγορά και θα επιτυγχανόταν η βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών ΑΠΕ, δηλαδή των αιολικών και των φωτοβολταϊκών. Παράλληλα θα παρέχονταν όλες εκείνες οι πρόσθετες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου.

Βεβαίως για να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση ώριμων έργων αντλησιοταμίευσης είναι απαραίτητη η άμεση οριστικοποίηση και εφαρμογή στην πράξη του θεσμικού πλαισίου για την κεντρική μεγάλης κλίμακας αποθήκευση. Σημειώνεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προωθεί τη δημιουργία δύο μεγάλων έργων αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και το Αμάρι του Ρεθύμνου.

Αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Η επένδυση της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία.

Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου

Με τροφοδοσία της αντλητικής λειτουργίας αποκλειστικά από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου και την αντλησοταμίευση στο φράγμα Ποταμών  στο νομό  Ρεθύμνου, προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάσταση  με εγγυημένη ισχύ 50 MW (εγκατεστημένη 75 MW),  που αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης εγγυημένη ενέργεια 227 GWH.

Το όλο σχήμα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών, 25 MW η κάθε μια και δώδεκα αντλίες μεταβλητών στροφών,  συνολικής ισχύος 38,4 MW. Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήρας  του φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρας), και κατασκευάζεται ο άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκατ. κ.μ. 450 μέτρα ψηλότερα.

Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου