Αλλάζει τα δεδομένα, βελτιώνει την πιστοληπτική της εικόνα και φέρνει την ΔΕΗ ενδεχομένως ένα βήμα πιο κοντά την έξοδο στις αγορές το «χριστουγεννιάτικο δώρο» της Fitch Ratings, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ του Energypress.
Η είδηση δεν είναι μόνο ότι ο αμερικανικός οίκος συμπεριέλαβε την
επιχείρηση για πρώτη φορά στην λίστα των εταιρειών που αξιολογεί. Είναι ότι η βαθμολογία που της επιφύλασσε, το «ΒΒ-» με σταθερό το outlook, ξεπερνά κατά δύο φορές εκείνη της S&P τον Νοέμβριο («Β») και ανοίγει στην επιχείρηση το δρόμο για να αρχίσει να εξετάζει την έκδοση ομολογιακού δανείου, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.Στην Χαλκοκονδύλη χαμογελούν και δικαίως, καθώς όχι μόνο επισφραγίζεται μια απόλυτα πετυχημένη χρονιά, αλλά μπαίνουν ακόμη πιο ισχυρές βάσεις και για την επόμενη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχει αποφασιστεί το «πότε» της εξόδου. Σύμφωνα με μια ανάγνωση, η έξοδος θα πρέπει να περιμένει πρώτα την ανακοίνωση των ετησίων αποτελεσμάτων, αλλά και θετικά νέα από το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αναβαθμιστεί περαιτέρω η εικόνα της εταιρείας. Δεν πρέπει δηλαδή να γίνει παρά προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα ωστόσο με μια άλλη άποψη, η εμπιστοσύνη της Fitch και η επιβράβευση στην «στρατηγική επανατοποθέτησης της επιχείρησης στην αγορά», όπως αναφέρει η έκθεση, σημαίνει ότι το παρόν τάιμινγκ είναι θετικό και η προετοιμασία για την έκδοση δεν πρέπει να αργήσει. Τελικές αποφάσεις θα λάβει η διοίκηση της ΔΕΗ από τη νέα χρονιά, ενώ αρμόδιες πηγές θυμίζουν με νόημα ότι τέτοιες κινήσεις δεν προαναγγέλονται.
Tα «κλειδιά» σύμφωνα με τη Fitch
Ακτινογραφόντας την απόφαση του ξένου οίκου, βασικό ρόλο στην αξιολόγηση «ΒΒ-», έπαιξαν η ενσωματωμένη επιχειρηματική δομή της ΔΕΗ, η κυρίαρχη θέση της στην αγορά, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της εξαιτίας της στρατηγικής της επανατοποθέτησης και οι θετικές μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό κλάδο από το 2019 μέχρι και σήμερα. Αξιολόγηση μάλιστα που θα ήταν ακόμη καλύτερη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Fitch, αν δεν υπήρχε στην Ελλάδα ένα ευμετάβλητο και σχετικά αδιαφανές πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, καθώς και ένα ιστορικό πολιτικών παρεμβάσεων στην ΔΕΗ, γεγονός που επηρεάζει τις καθαρές ταμειακές ροές της επιχείρησης καθ’ όλη την διάρκεια του επενδυτικου κύκλου. Σημειωτέον ότι όσον αφορά το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας, αυτό εκτιμάται σε «Β+».
Από εκεί και πέρα, ρόλους- «κλειδιά» στην αξιολόγηση διαδραμάτισαν :
- Το γεγονός ότι το κράτος ελέγχει την πλειοψηφία στο μετοχικό της κεφάλαιο, (το Δημόσιο είναι εγγυητής για το 50% του χρέους της), αλλά και αποτελεσματικό μάνατζμεντ και διοικητικό της συμβούλιο.
- Η ουσιαστική βελτίωση στα οικονομικά της με το επαναλαμβανόμενο EBITDA να φτάνει τα 696 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, καταγράφοντας αύξηση κατά κατά 599 εκατ. από τα 96,9 εκατ. που είχε ανακοινώσει το ίδιο διάστημα πέρυσι.
- Οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό κλάδο οι οποίες επέτρεψαν στην ΔΕΗ να βελτιώσει αισθητά τις ταμειακές της ροές. Τέτοια ήταν η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η οποία την ανάγκαζε να πουλά ενέργεια σε τιμές κάτω του κόστους.
- Η μετάβαση της ΔΕΗ σε ενα νέο ανταγωνιστικό τρόπο τιμολόγησης που αντικατοπτρίζει το κόστος της ενέργειας σε συνδυασμό με την μείωση πέρυσι του ΕΤΜΕΑΡ.
- Το ταχύτερο κλείσιμο των μη αποδοτικών λιγνιτικών μονάδων.
- Τα μέτρα που προβλέπει το master plan για τις λιγνιτικές περιοχές και τοπλήγμα που θα τους επιφέρει το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων, σε συνδυασμό με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου (περίπου 1.500 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης ως τον Σεπτέμβριο του 2020).
- Η στρατηγική της ΔΕΗ για μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, μέσα από επενδύσεις ύψους 1,1 δισ ευρώ σε έργα ΑΠΕ για την περίοδο 2020-2023, με στόχο περίπου τα 1,5 GW μέχρι το 2023.
Τι δείχνει το «B+» για το πιστωτικό προφίλ
Βέβαια και παρά τις προσδοκίες για σταθεροποιημένο EBITDA περίπου 900 εκατ.ευρώ, η Fitch εκτιμά ότι η σταθερή μόχλευση για την περίοδο 2021-2023 θα έχει ένα συντελεστή 5,5. Το αποδίδει αφενός στις υψηλές κεφαλαιοχικές δαπάνες που έχει μπροστά της η ΔΕΗ, από τα μεγάλα έργα ΑΠΕ, έως τον εκσυγχρονισμό δικτύων και την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαίδα V και αφετέρου στις εκροές κεφαλαίου κίνησης. Σύμφωνα με τον οίκιο, το Free Cash Flow αναμένεται αρνητικό κατά την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα γύρω στα 300 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Την ίδια στιγμή υψηλοί, παραμένουν οι στόχοι απομόχλευσης. Σύμφωνα με την Fitch, η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να δώσει προτεραιότητα στην απομόχλευση συμπεριλαμβανομένου ενός στόχου μέγιστου καθαρού χρέους 3,5 φορές προς το EBITDA έως το 2023. Στόχοι που συνάδουν με τις εκτιμήσεις της Fitch για πιστωτικό προφίλ «Β+».
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου