Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Καταγγελίες, ασφαλιστικά μέτρα και τηλεδιάσκεψη των προμηθευτών με DG Comp για τις... ανισορροπίες της αγοράς εξισορρόπησης

 

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι τιμές στην χρηματιστηριακή αγορά εξισορρόπησης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (που απέχουν, όπως όλα δείχνουν, από τα 43,37 €/MWh της πρώτης εβδομάδας του Δεκέμβρη, αλλά δεν παύουν να είναι 3, 4 και 5 φορές υψηλότερες από εκείνες που ίσχυαν πριν το terget model).

Ήδη υπήρξε διορθωτική κίνηση από ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ που έβγαλαν

σε διαβούλευση τροποποίηση του κανονισμού εξισορρόπησης, τα αποτελέσματα της οποίας τροποποίησης, αναμένονται με ενδιαφέρον αλλά και επιφυλάξεις.

Εν τω μεταξύ για σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη μερίδας των μη καθετοποιημένων εταιρειών με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν, προκειμένου να τεθούν υπόψη των Βρυξελλών τα δεδομένα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του target model στη χώρα μας και οι επιπτώσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ηλεκτρική αγορά.

Την Παρασκευή η διοίκηση της ΡΑΕ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών προμήθειας, ενώ στη ΡΑΕ και στον ΑΔΜΗΕ έχουν ήδη φτάσει οι πρώτες νομικές κινήσεις εκ μέρους κάποιων μη καθετοποιημένων προμηθευτών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν σχετικές κινήσεις και από άλλες εταιρείες.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ έχει λάβει Αίτημα Λήψης Προσωρινών Μέτρων για άμεση αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων των Προμηθευτών από την Αγορά Εξισορρόπησης. Στη συνέχεια (και επειδή, όπως αναφέρεται, η Αρχή δεν προέβη σε κάποια ενέργεια) κατατέθηκε στη ΡΑΕ καταγγελία εναντίον του Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ) για παράβαση των υποχρεώσεών του. 

Ζητείται μάλιστα να διαταχθεί ο ΑΔΜΗΕ να τροποποιήσει άμεσα, με αναδρομική ισχύ, την σχετική Τεχνική Απόφασή του, αλλά και να του επιβληθεί πρόστιμο ανάλογο με τη ζημία που έχει προκληθεί στους μη καθετοποιημένους Προμηθευτές.

 

 Θοδωρής Παναγούλης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου