Νέο τοπίο δημιουργεί η απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μην χρηματοδοτεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης επενδύσεις στο φυσικό αέριο, θέτοντας ερωτήματα σε σχέση με την προοπτική του σχεδίου της κυβέρνησης να αποτελέσει το φυσικό αέριο το μεταβατικό καύσιμο, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Τα πρώτα σχόλια σε σχέση με το ζήτημα έκανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Συλλόγου
Απολιγνιτοποίησης και Αποκατάστασης Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας με θέμα την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, τονίζοντας πως για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ.Παράλληλα, στην ίδια εκδήλωση εκφράστηκε η αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την επόμενη ημέρα. Να σημειωθεί πως την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας απέρριψε ομόφωνα το σχέδιο δίκαιης Μετάβασης.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πόσο χρήματα ακριβώς θα διατεθούν στις περιοχές στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, η κα Σπυράκη υποστήριξε ότι θα δοθούν αθροιστικά χρήματα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και από τον τακτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης προχωράει με εμπόδια. Σημείωσε πως μεγάλη σημασία έχει η εφαρμογή του προγράμματος Renovation wave για την αναβάθμιση των κτιρίων. Αποτελεί ένα πρόγραμμα, όπως είπε, που μπορεί να δώσει δουλειές σε τοπικές επιχειρήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, όχι μόνο δημόσιων κτιρίων, αλλά και ιδιόκτητων κατοικιών. Είναι μια μεγάλη υπόθεση που μπορούν να εμπλακούν μηχανικοί και τεχνίτες, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα Σπυράκη σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί το μίνιμουμ πλαίσιο συναίνεσης και να αντισταθμιστούν οι απώλειες των θέσεων εργασίας, ενώ ανέφερε πως η νομοθεσία έχει κλείσει σε σχέση με τη διάθεση των 17 δισ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης εκ των οποίων τα 7,5 δισ. θα διατεθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό(2021-2027) και τα 10 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα μοιραστούν αναλογικά στις περιφέρειες. Τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να πάνε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη δημιουργία νέων, στην έρευνα και στην καινοτομία κάτι που αφορά στα πανεπιστήμια, στις ΑΠΕ και στην απανθρακοποίηση της τοπικής συγκοινωνίας.
«Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να είναι πολιτική ουσίας και όχι κερδοσκοπικό παιχνίδι» τόνισε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης. Τόνισε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να σχεδιάσει το ενεργειακό μίγμα της χώρας μόνο με ιδιωτικά συμφέροντα. «Από ιδιώτες που θέλουν να εισέλθουν στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω του φυσικού αερίου», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τέλος, στην ίδια εκδήλωση ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα κοινωνικό κενό χωρίς απασχόληση και προοπτική. «Στηρίζουμε την απολιγνιτοποίηση, αλλά αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, χωρίς σχέδιο παραγωγής συγκρότησης με την κοινωνία να καλείται σε ένα χρόνο να κάνει ριζική ανασυγκρότηση μοιάζει σαν ένα αυτοκίνητο που κινείται για να πέσει σε ένα διπλό τοίχο», τόνισε ο κ. Αρσένης.
Του Δημήτρη Αβαρλή
www.energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου