Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Αιτήσεις για πλωτά φωτοβολταϊκά 50 Μεγαβάτ από τη ΔΕΗ ΑΝ - Στα 650 Μεγαβάτ φτάνουν οι νέοι φάκελοι που κατέθεσε η εταιρεία


Πέραν των  1,9 Γιγαβάτ φωτοβολταϊκών που είχε καταθέσει πριν από περίπου ένα χρόνο και για τα οποία έλαβε πρόσφατα βεβαιώσεις Παραγωγού, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά επιθετικά σε αύξηση του χαρτοφυλακίου της με επιπρόσθετες αιτήσεις για έργα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία κατέθεσε στη ΡΑΕ, στον εν

εξελίξει κύκλο, αιτήσεις για φωτοβολταϊκά περίπου 650 Μεγαβάτ στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα στα οποία και πλωτά φωτοβολταϊκά περίπου 50 Μεγαβάτ σε λίμνες.

Είναι η πρώτη κίνηση στη χώρα μας στην αγορά των πλωτών φωτοβολταϊκών, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία σύντομα θα δραστηριοποιηθεί σε παράκτια αιολικά.

Μετά και τις τελευταίες κινήσεις, η ΔΕΗΑΝ πλασάρεται ως η εταιρεία με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων στη χώρα.

Όπως έγραψε πρόσφατα το energypress, η ΡΑΕ χορήγησε στην εταιρεία Βεβαιώσεις Παραγωγού, με βάση τις αιτήσεις που είχε υποβάλλει σε προηγούμενους κύκλους, συνολικής δυναμικότητας 1,9 Γιγαβάτ.

Πρόκειται για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο master plan για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μετά λιγνίτη εποχή, στις οποίες η ΔΕΗ σκοπεύει να προχωρήσει σταδιακά σε εγκατάσταση mega φωτοβολταϊκών.

Μέρος των αδειών αυτών πιθανόν να αξιοποιηθούν και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Γερμανική RWE, συνεργασίας που φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο για οριστικοποίηση μετά τις επαφές που είχαν τα δύο μέρη κατά το τελευταίο διάστημα.

Η εταιρεία «τρέχει» την περίοδο αυτή δύο εμβληματικά projects: Την ενότητα φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα και την ενότητα των 50 MW στη Μεγαλόπολη.

Στο πρώτο, γύρω στον Ιανουάριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων 15 MW και ενός υποσταθμού υψηλής τάσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή επιπλέον 15 MW από το συγκεκριμένο cluster, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 τοποθετείται η έναρξη των επιπροσθέτων 200 MW.

Όσον αφορά το έργο της Μεγαλόπολης, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για ανάθεση σε κατασκευαστή. Προ μηνός άνοιξαν οι προσφορές των πέντε μεγάλων ξένων και ελληνικών ομίλων που διεκδικούν την ανάληψη κατασκευής του συγκροτήματος.

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου