Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη
χαμηλή τάση και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου περιλαμβάνουν τα εξής:- Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh, για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
- Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ύψος της επιδότησης για την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.
- Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα. Τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το επόμενο έτος όταν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.
Μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων
Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που πλήττονται από τη διεθνή κρίση στην ενέργεια.
Συγκεκριμένα, αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών, από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022, η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:
- Βιομηχανικές χρήσεις Χαμηλής Τάσης.
- Βιομηχανικές χρήσεις Μέσης Τάσης.
- Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης.
Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτήν για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ. Οι χρεώσεις θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.
Για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια που θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των δύο πρώτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβε μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ενέργεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι η μοναδική στην Ευρώπη που αξιολογεί την εξέλιξη του κόστους ενέργειας στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζει τα μέτρα στήριξης. Με την επέκτασή τους, το μήνυμα είναι σαφές: θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία προκειμένου να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας και κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει την Ευρώπη».
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Τον υπερδιπλασιασμό της κρατικής επιδότησης στο ρεύμα ανακοινώνει σήμερα το πρωί η κυβέρνηση με τις πληροφορίες να μιλούν για ενίσχυση περί τα 40 ευρώ το μήνα, από 18 που ισχύει σήμερα, για κάθε «ρολόι» στη χαμηλή τάση, δηλαδή σε σπίτια, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.
Στην πράξη τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά καταναλωτή, που ίσχυαν για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου πρόκειται να υπερδιπλασιασθούν στα επίπεδα των 120-130 ευρώ για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Σε επίπεδο συνολικής δαπάνης, τα 470 εκατ ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεπεράσουν αισθητά τα 600 εκατ ευρώ.
Το ένα σκέλος στο οποίο θα αναφερθεί σήμερα στις 09.30 ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αφορά την επιδότηση στο ρεύμα. Το δεύτερο θα αφορά στο επίδομα θέρμανσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι διευρύνεται σημαντικά, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και θα διατεθεί σε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Το πλέγμα μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας συνοδεύεται από την θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού επιδότησης του ρεύματος που θα συνδέει το ύψος της επιδότησης με την χονδρική τιμή της κιλοβατώρας (στα 212,72 ευρώ / μεγαβατώρα η τιμή χονδρικής για σήμερα https://www.energylive.cloud), καθώς επίσης η διάθεση 40 εκατ. ευρώ για την επανασύνδεση του ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά.
Σημειωτέον ότι το νέο σημερινό πακέτο μέτρων θα έχει ελάχιστο δημοσιονομικό αποτύπωμα. Το μόνο που επηρεάζει τον προϋπολογισμό είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο καθώς χτυπάει τα φορολογικά έσοδα με ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, όλα τα μέτρα, από την επιδότηση της τιμής στο ρεύμα μέχρι την αύξηση κατά 90 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι στον προϋπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης, καλύπτονται από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να κρατά δημοσιονομικές εφεδρείες προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά νέα έκτακτα γεγονότα είτε από την ενεργειακή κρίση, είτε από το μέτωπο της πανδημίας είτε από την περιβαλλοντική κρίση.
Τα επιπλέον ποσά θα προέλθουν πιθανότατα από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, που ξεπερνά τα 150 εκατ ευρώ, όπως θα δείχνει και το δελτίο για τον Αύγουστο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να δοθεί εντός εβδομάδας στη δημοσιότητα από τον ΔΑΠΕΕΠ. Σημαντικό τμήμα του πλεονάσματος, που «γεννούν», αφενός μεν οι ακριβές χονδρεμπορικές τιμές, αφετέρου δε τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των ρύπων, μπορεί κάλλιστα να κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς να αποκλείεται - επειδή η κατάσταση είναι δυναμική- να εξευρεθούν και πόροι από αλλού, όπως για παράδειγμα από το κρατικό προϋπολογισμό.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου