Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Νέα ΔΕΗ με γεμάτα ταμεία – Το πλάνο της επόμενης μέρας. Με πλήρως ανανεωμένη στρατηγική η επόμενη ημέρα της κορυφαίας ενεργειακής εταιρείας της χώρας

 Νέα ΔΕΗ με γεμάτα ταμεία – Το πλάνο της επόμενης μέρας | tovima.gr 

Το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα. Οι προσδοκίες για υψηλές αποδόσεις επαληθεύτηκαν. Ο στόχος για άντληση 1,350 δισ. ευρώ υπερκαλύφθηκε. Περισσότερα από δέκα ισχυρά funds διεκδίκησαν

τα μεγαλύτερα «πακέτα» μετοχών. Το «Δ» από τη ΔΕΗ ξεθώριασε, αν και το Δημόσιο θα παραμείνει ο ισχυρότερος μέτοχος με 34,1% των μετοχών. Πώς μεταφράζονται όμως όλα αυτά για την επόμενη ημέρα της κορυφαίας ενεργειακής εταιρείας της χώρας;

Θωράκιση

Η διοίκηση της επιχείρησης, με το… ρευστό πλέον στην τσέπη και με πυξίδα το δικό της «green deal» βελτιώνει τον σχεδιασμό της για το lifting της ιστορικής επιχείρησης. Με ισχυρή κεφαλαιακή θωράκιση πια, διαμορφώνει μια πλήρως ανανεωμένη στρατηγική, σε σύγκριση με εκείνη που είχε παρουσιαστεί σε αναλυτές στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση.

Το προνομιακό πεδίο που ξεδιπλώνεται δίνει περιθώρια μεγαλύτερων ελιγμών στο τιμόνι της διοίκησης για επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα αλλά και στην αγορά των Βαλκανίων. Ειδικότερα, η πορεία της επιχείρησης προς την πράσινη μετάβαση σχεδιάζεται να διαγράψει μια διαδρομή με πρώτη στάση στο 2024, οπότε θα έχει χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 7,2 GW (γιγαβάτ) και δεύτερη στο 2026, οπότε το κοντέρ των έργων ΑΠΕ θα δείχνει 9,5 GW (από 9,1 GW που προέβλεπε ο σχεδιασμός στα τέλη Σεπτεμβρίου).

«Πράσινες» μονάδες

Ετσι το επενδυτικό της πρόγραμμα έως το 2026 αναβαθμίζεται στα 9,3 δισ. ευρώ (από 8,4 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί πριν από ενάμιση μήνα). Από αυτά πάνω από 3 δισ. ευρώ αφορούν επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, ισχύος περίπου 5 GW (4.958 MW), τα οποία θα προκύψουν από το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο των 10 GW της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» (θυγατρική της ΔΕΗ).

Μάλιστα, εάν στα νέα 5 GW προστεθούν και οι υδροηλεκτρικοί της σταθμοί, η αποθήκευση ενέργειας και τα έργα που σχεδιάζει να εξαγοράσει στα Βαλκάνια, οι «πράσινες» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ θα φτάσουν τον στόχο των 9,5 GW, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό θα αναπτυχθεί στα εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Σε μια πενταετία το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 40% (ή στο 22% δίχως τα υδροηλεκτρικά).

Σε ξένες αγορές

Στα πλεονεκτήματα της επιχείρησης όσον αφορά το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου της «πράσινης» ενέργειας περιλαμβάνονται η τεχνογνωσία στον τομέα των ΑΠΕ, οι μεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις γης, η εγγυημένη σύνδεση με το δίκτυο για τα πρώτα 3 GW καθώς και η δυνατότητα για σύναψη διμερών πράσινων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εντός του ομίλου της ΔΕΗ.

Οσον αφορά τα σχέδια διείσδυσης σε ξένες αγορές, οι αναζητήσεις για εξαγορές μονάδων «πράσινης» ενέργειας επικεντρώνονται σε Βουλγαρία και Ρουμανία όπου διαφαίνονται μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης έργων ΑΠΕ ανά έτος – στην πρώτη προσδιορίζεται έως το 2030 περίπου στο 15% (3 GW αύξηση της πράσινης ισχύος) και στη δεύτερη στο 8% (6 GW). Η ΔΕΗ σχεδιάζει η πρόσθετη ισχύ από έργα ΑΠΕ σε ξένες αγορές το 2024 να φτάνει τα 0,8 με 1,1 GW.

€6,1 δισ. για την υλοποίηση των επενδυτικών στόχων

Για την επίτευξη των επενδυτικών στόχων, την πρώτη τριετία (2022-2024) θα δαπανηθούν κεφάλαια 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% (περίπου 4,2 δισ. ευρώ) θα διατεθούν σε έργα ΑΠΕ και στη διανομή ενέργειας. Ειδικότερα, περίπου 2,3 δισ. ευρώ (40%) θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, τουλάχιστον 0,9 δισ. ευρώ (15%) στην ανάπτυξη ΑΠΕ στις γειτονικές αγορές και 1 δισ. ευρώ (15%) στη διανομή, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων. Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, τον τομέα προμηθειών της επιχείρησης, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση.

Η μονάδα παραγωγής ρεύματος από σκουπίδια ισχύος 56 MW σχεδιάζεται να έχει λειτουργήσει το 2025. Επίσης, η ΔΕΗ στοχεύει να έχει εγκαταστήσει, μεσοπρόθεσμα, 10.000 σταθμούς φόρτισης σε όλη τη χώρα, επενδύοντας συνολικά περίπου 110 εκατ. ευρώ έως το 2030 που θα αποφέρουν σε ετήσια βάση στα λειτουργικά κέρδη 50 εκατ. ευρώ. Θα επιδιώξει επίσης να επενδύσει περίπου 680 εκατ. ευρώ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των οπτικών ινών, μεταξύ 2022 και 2026, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή της, με απώτερο στόχο τη δημιουργία έως το 2030 μιας πελατειακής βάσης περίπου ενός εκατομμυρίου ατόμων, έσοδα περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ και ετήσια EBITDA περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ανάπτυξη του δικτύου

Οσο για το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής, περιλαμβάνει επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ έως το 2026, που θα αυξήσουν τη ρυθμιστική βάση των περιουσιακών του στοιχείων περίπου στα 3,3 δισ. ευρώ. Οι έξυπνοι μετρητές εκτιμάται ότι συνεισφέρουν στις προσπάθειες που ήδη γίνονται (π.χ. με τις τιτλοποιήσεις ανεξόφλητων οφειλών) για να μπει φρένο στα ληξιπρόθεσμα χρέη των πελατών της, τα οποία φτάνουν στα 3,1 δισ. ευρώ.

Γενικότερα, έως το 2026, από τα 9,3 δισ. ευρώ το 55% θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις ΑΠΕ (εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν κατά 39% στο επαναλαμβανόμενο EBITDA), το 20% στη διανομή, το 7% στη συμβατική παραγωγή, 4% στην παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια, 3% στo λιανεμπόριο και το υπόλοιπο 11% σε άλλα έργα.

Χαρτοφυλάκιο έργων

Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κυρίως από τα έσοδα πώλησης του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ (εκτός από ένα μέρος που θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή χρεών), την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, από δανεισμό, αλλά και από τις λειτουργικές ταμειακές ροές. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα κέρδη προ φόρων υπολογίζονται πλέον σε 912,4 εκατ. ευρώ το 2026 (από 67 εκατ. ευρώ το 2020) ενώ τα λειτουργικά κέρδη θα διπλασιαστούν σε ορίζοντα πενταετίας από 885,8 εκατ. σε 1,675 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά το τρέχον χαρτοφυλάκιο των έργων της σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της «Πτολεμαΐδας 5» των 660 MW που αναμένεται να λειτουργήσει το 2022 ως λιγνιτική μονάδα και από το 2025 να αλλάξει τεχνολογία και να λειτουργεί με φυσικό αέριο, βιομάζα ή με συνδυασμό καυσίμων χαμηλών εκπομπών, με το επενδυτικό κόστος να ξεπερνά συνολικά τα 1,6 δισ. ευρώ. Ακολουθεί το 2023 η ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού του Μετσοβίτικου και το 2024 το φράγμα της Μεσοχώρας στον Αχελώο.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι στους παράγοντες κινδύνου που περιγράφονται στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ γίνεται ειδική αναφορά στον ισχυρό ρόλο της ΓΕΝΟΠ, καθώς και σε εκείνον του Δημοσίου, το οποίο παρά τη μείωση του ποσοστού του, παραμείνει ισχυρό, δύο παράγοντες που, όπως επισημαίνεται, ασκούν σημαντική επιρροή στην εταιρεία, περιορίζοντας την ευελιξία της.


Τράτσα Μάχη

www.tovima.gr 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου