Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Πρόσω ολοταχώς για 300 ευρώ/MWh η χονδρική ρεύματος - "Ράλι" στις τιμές φυσικού αερίου και ρύπων


Όλο και πιο κοντά στα 300 ευρώ/MWh πλησιάζει η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας, υπό την πίεση που ασκείται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Για σήμερα η τιμή της χονδρικής στο ρεύμα θα φτάσει στην

ελληνική αγορά στα 285,24 ευρώ/MWh την ίδια στιγμή που στη Γαλλία η τιμή θα είναι 302,14 ευρώ/MWh, στην Ιταλία 292,23 ευρώ /MWh και στην Ελβετία 297,51 ευρώ/MWh.

Οι υψηλές τιμές οφείλονται στο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και των ρύπων. Χθες η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 90 ευρώ/MWh, την ίδια στιγμή που τα δικαιώματα εκπομπής CO2 έφτασαν έως και τα 72,9 ευρώ/τόνος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για το μήνα Νοέμβριο έχει πλέον φτάσει στα 230 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να επιδοτήσει τους λογαριασμούς του ρεύματος με ποσό της τάξης των 39 ευρώ/μήνα, η οποία καλύπτει την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής έως και τα 220 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, εάν παραστεί ανάγκη θα εξεταστεί μέχρι τέλος του έτους και νέα αύξηση της επιδότησης, προκειμένου να καλυφθούν πιθανές νέες ανατιμήσεις.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου