Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, μια ώρα περιπου μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών είχε επιτευχθεί κάλυψη στο σύνολο του ποσού των 1,35 δις. ευρώ στα 9 ευρώ. Αυτό σημαίνει οτι πλέον δεν υπάρχει εύρος προς τα κάτω (8,5 ευρώ), αλλά το σύνολο των μετοχών θα πωληθούν στο πάνω όριο των 9 ευρώ. Σύμφωνα με τις
εκτιμήσεις, οι προσφορές θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τα 4 δις. ευρώ.Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου. Μετά το κλείσιμο και με βάση τις προσφορές που θα έχουν κατατεθεί θα γίνει η κατανομή των μετοχών στους προσφέροντες.
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι γεγονός. Το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα και θα κλείσει τη Πέμπτη, με την επιχείρηση να προσδοκά ότι θα αντλήσει μέχρι 1,35 δισ ευρώ, το 85% των οποίων θα προέλθει από ξένα funds και το 15% από εγχώριους επενδυτές σε μια σχεδόν καθαρή ιδιωτικοποίηση. Το Δημόσιο, που θα συμμετάσχει στην αύξηση, κρατά το 34,12% διασφαλίζοντας το μάνατζμεντ και τα δικαιώματα του blocking minority, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το 51% στην 70χρονη ιστορία της ΔΕΗ.
Τον τόνο της αύξησης, πέραν των «κλειδωμένων» CVC Capital (350 εκατ ευρώ για το 10%) και EBRD (75-100 εκατ ευρώ), δίνουν οι δέκα και πλέον μεγάλοι θεσμικοί που έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν με χαμηλότερα νούμερα. Δηλαδή με ποσά μεταξύ 30 και 60 εκατ. ευρώ και με την ονοματολογία να κάνει λόγο για funds, όπως οι Fidelity, Oakhill, Shroeders, Apollo, Bluecrest, Pictet, κ.ά.
Αφαιρώντας τις προμήθειες και τα fees, το καθαρό ποσό από τα 1,1 με 1,35 δισ ευρώ τα οποία βγαίνει στην αγορά για να μαζέψει η ΔΕΗ θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσει το γιγανταίο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 5 δισ ευρώ μέχρι το 2024. Το ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση λέγεται ότι είναι τεράστιο και κινητοποιεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα από τους περίπου 36.000 και πλέον ενεργούς κωδικούς του χρηματιστηρίου. Τα βασικά σημεία της αύξησης συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία :
- Εύρος τιμής μετοχής. Θα είναι μεταξύ 8,5 και 9 ευρω, άρα θα εκδοθούν ανάμεσα στα 130 με 150 εκατομμύρια νέες μετοχές.
- «Προτεραιότητα» συμμετοχής. Αν και οι παλαιοί μέτοχοι δεν έχουν το κλασικό δικαίωμα προτίμησης εντούτοις θα έχουν «προτεραιότητα» συμμετοχής. Αυτό ισχύει για τις μετοχές που είχαν στην κατοχή τους μέχρι και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου. Στην σημερινή αποτίμηση του χαρτοφυλακίου τους, οι μετοχές αυτές εμφανίζονται ως «εκκαθαρισμένες».
- Πόσες μετοχές δικαιούται κάθε παλαιός μέτοχος. Η τιμή έκδοσης δεν είναι σταθερό νούμερο. Επομένως, ο επενδυτής, προκειμένου να μην απομοιωθεί το ποσοστό του θα πρέπει να κινηθεί με βάση το σενάριο των 9 ευρώ και να δεσμεύσει ισόποσο ποσό στο σενάριο που η ΔΕΗ αντλεί το «ταβάνι» των 1,35 δισ ευρώ.
- Τελική τιμή διάθεσης νέων μετοχών. Θα οριστεί από το ΔΣ της ΔΕΗ τη Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για τη διεθνή προσφορά σε συμφωνία με τους συντονιστές της έκδοσης και θα είναι ίδια και στη συνδυασμένη προσφορά.
- Αδιάθετες μετοχές. Εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές, τότε θα γίνει και δεύτερη κατανομή, αναλόγως της ζήτησης και της υπερκάλυψης που θα εκδηλωθεί. Δεν είναι ωστόσο σαφές ποιό θα είναι το ποσοστό κατανομής στην εγχώρια προσφορά. Σύμφωνα με το πλάνο, το 15% της έκδοσης, δηλαδή μεταξύ 19,5 και 22,5 εκατ. μετοχές, θα κατανεμηθούν σε εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Τα ποσά αυτά μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την υπερκάλυψη.
- Αιτήσεις. Θα μπορούν να γίνονται δεκτές μέχρι τις 16.00 της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου.
- Εναρξη διαπραγμάτευσης. Η εκκαθάριση της ζήτησης θα έχει ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου και από τις 16 Νοεμβρίου και μετά ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ταμπλό.
- Προμήθειες και fees. Είναι λογικό μια τέτοια αύξηση, από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, να γεννά μεγάλες προμήθειες για όσους ανέλαβαν να τη τρέξουν. Από το ανώτατο ποσό των 1,35 δισ, το οποίο θα αντλήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων η ΔΕΗ, το καθαρό έσοδο θα είναι 1,294 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο τα συνολικά έξοδα της αύξησης κεφαλαίου θα φτάσουν τα 55,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα αφορά σε fees. Σε 37,8 εκατ ευρώ υπολογίζονται οι αμοιβές των οικονομικών συμβούλων. Σε 9,9 εκατ. ευρώ, τα fees των underwriters της έκδοσης, σε 2,5 εκατ. οι προμήθειες για νομικές υπηρεσίες, σε 1 εκατ. τα δικαιώματα που θα εισπράξει το Χρηματιστήριο Αθηνών και σε 400.000 ευρώ αυτά που θα βάλει στο ταμείο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στα παραπάνω προσθέστε 1,9 εκατ ευρώ ως φορολογικά έσοδα της έκδοσης και 1,9 εκατ. ως «λοιπά έξοδα».
- Τρόπος αξιοποίησης των ποσών. Ενα ποσό θα διατεθεί για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, ύψους περίπου 3,2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η επιχείρηση έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε έργα σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024. Και ένα άλλο ποσό για τα έργα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κλπ
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου