Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Τι ζήτησαν και τι πήραν οι Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές από τις νέες μετοχές στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ - Η νέα μετοχική σύνθεση


Επτά μετοχές για κάθε δέκα που αιτήθηκαν είναι αυτές που θα καταλήξουν στα χέρια των εγχώριων θεσμικών, έναντι μόλις τεσσάρων στις δέκα για τους ιδιώτες.

Αυτή είναι περίπου η αναλογία που προκύπτει από τη κατανομή που

έγινε όσον αφορά τους Έλληνες μετόχους μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Η ζήτηση των εγχώριων θεσμικών καλύφθηκε κατά 71% όταν στην περίπτωση των ιδιωτών, το αντίστοιχο ποσοστό αφορά μόνο το 43,5%. Εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς παρ’ ότι η επιχείρηση κάλυψε τη βασική ζήτηση ακόμη και τη πλεονάζουσα, εντούτοις έδωσε πολύ μεγαλύτερο βάρος στους θεσμικούς που είναι μακροχρόνιοι επενδυτές και μικρότερο στους ιδιώτες, όπως δείχνει και η χθεσινή χρηματιστηριακή της ανακοίνωση.

Σημειωτέον ότι ένα μεγάλο μέρος των παλαιών μετόχων της ΔΕΗ δεν μπήκε στην αύξηση κεφαλαίου, αφήνοντας αδιάθετες μετοχές, που διατέθηκαν πια σε νέους επενδυτές. Οι παλαιοί αυτοί μέτοχοι δεν συμμετείχαν στην ΑΜΚ, είτε γιατί κατείχαν μικρές θέσεις, είτε γιατί θεώρησαν ότι θα βρουν να αγοράσουν τη μετοχή φθηνά, (κοντά στα 9 ευρώ), κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες μετά την αύξηση συνεδριάσεις. Χθες, η μετοχή έκλεισε στα 10,70 ευρώ.

Σταχυολογώντας τα βασικότερα σημεία της χθεσινής ανακοίνωσης της ΔΕΗ, προκύπτει όσον αφορά την ελληνική αγορά (δημόσια προσφορά) ότι :

  • Οι θεσμικοί επενδυτές πήραν συνολικά 8.996.080 μετοχές, αξίας σχεδόν 81 εκατ. ευρώ, όταν είχαν ζητήσει 12.661.134 μετοχές (αξίας 114 εκατ ευρώ). Δηλαδή πήραν το 71% όσων ζήτησαν.
  • Στον αντίποδα, οι ιδιώτες πήραν 13.503.920 μετοχές, αξίας 121 εκατ. ευρώ, όταν είχαν ζητήσει 31.036.786 μετοχές (αξίας 279,3 εκατ ευρώ). Δηλαδή οι ιδιώτες ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό κάτω από 43,5%. Ενα 60% δεν πήρε τις μετοχές που ζήτησε.
  • Από τα 13.503.920 μετοχών των ιδιωτών, τα 7.843.784 θα πάνε σε όσους είχαν δικαίωμα προνομιακής κατανομής επειδή ήταν παλαιοί μέτοχοι. Από εκεί και πέρα, 5.660.784 μετοχές είναι το «περίσσευμα» καθώς σημαντικό τμήμα των παλαιών μετόχων δεν συμμετείχε. Αυτές οι μετοχές θα μοιραστούν σε όσους γράφτηκαν στο βιβλίο είτε προκειμένου να αγοράσουν μετοχές πέραν των δικαιωμάτων που τους αναλογούσαν ως παλαιοί μέτοχοι, είτε χωρίς να κατέχουν μετοχές.

Από εκεί και πέρα, τα ξένα funds αποκτούν για πρώτη φορά, όπως έχει γράψει το Energypress, το 50% των μετοχών της ΔΕΗ, με το Δημόσιο να περιορίζεται στο 34% και τους ιδιώτες εγχώριους και ξένους να περιορίζονται στο 16%. Αυτή είναι η νέα μετοχική σύνθεση της επιχείρησης που αριθμεί πλέον 382 εκατομμύρια μετοχές έπειτα και από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τα στοιχεία από τη κατανομή των 150 εκατομμυρίων νέων μετοχών προς 9 ευρώ, δείχνουν ότι στην ελληνική προσφορά, (δημόσια προσφορά) το περίπου 60% κατανεμήθηκε σε ιδιώτες και το 40% περίπου σε θεσμικούς. Στο εξωτερικό (διεθνή προσφορά), το 29,96%, αξίας 344 εκατ ευρώ, πήρε η CVC Capital ως βασικός επενδυτής (cornerstone investor), το 9,21% το υπερΤαμείο και το υπόλοιπο 60,83% μοιράστηκε μεταξύ των ξένων επενδυτών. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει με 75 εκατ ευρώ η EBRD, αλλά και πλειάδα ισχυρών funds, κάποια εκ των οποίων συμμετέχουν στην νέα μετοχική σύνθεση με ποσοστά κάτω του 5%. 

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου