Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Έρευνα mononews: Ποιο είναι το φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος χωρίς ρήτρες–Τι θα γίνει από το 2022


Όλο και περισσότεροι καταναλωτές προσανατολίζονται και προτιμούν τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, που δεν περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς η τιμή της Mwh ηλεκτρικού ρεύματος, κάθε μήνα σημειώνει και νέο ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα τιμολόγια ρεύματος, στην αγορά, χρεώνουν μια τιμή ανά Mwh που συνήθως έχει και κάποια

έκπτωση ή κάποια επιπλέον έκπτωση συνέπειας.  Όμως επιβαρύνονται με ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της χονδρεμπορικής μπορεί και να διπλασιάζει το λογαριασμό με βάση την αρχική τιμή της MWh.

Αντίθετα, τα σταθερά τιμολόγια χρεώνουν πιο ακριβά την τιμή της MWh αλλά δεν επιβαρύνονται καθόλου με ρήτρα αναπροσαρμογής. Δεν έχουν όμως όλες οι εταιρείες προμήθειας, σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρες, καθώς μπορούν να τα προσφέρουν κυρίως οι καθετοποιημένοι όμιλοι.

Το πιο φθηνό σταθερό τιμολόγιο είναι της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα στις εταιρείες προμήθειας του mononews.gr, από τα προσφερόμενα τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα στην αγορά το φθηνότερο είναι το ΔΕΗ My Home online (0,ο90 ευρώ /kWh) και 3 ευρώ πάγιο. Ακολουθεί το τιμολόγιο του ΗΡΩΝ (0,110 ευρώ /MWh) και 10 ευρώ πάγιο, της NRG (0,115 ευρώ /MWh) και 1,5 ευρώ πάγιο (+από 10 ως 20 ευρώ συνδρομή ανάλογα την κατανάλωση) , της Protergia (0,15 ευρώ /MWh)και 15 ευρώ πάγιο, της Volterra (0,16 ευρώ /MWh) και 9 ευρώ πάγιο.

Κινητικότητα και …παρενέργειες

Τα ελκυστικά τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν ήδη δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά προμήθειας και έχει αυξηθεί η κινητικότητα των καταναλωτών, δημιουργώντας μια τάση επιστροφής στη ΔΕΗ.

Οι μετακινήσεις των καταναλωτών από εταιρία σε εταιρία πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλώνουν οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και όσο φτάνουν όλο και περισσότεροι φουσκωμένοι λογαριασμοί στα νοικοκυριά.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ήδη από το  Σεπτέμβριο οι μετακινήσεις καταναλωτών ήταν αυξημένες 50% σε σχέση με τον Απρίλιο και από το 1% έφτασαν το 1,5%. Τον Οκτώβριο όμως, όταν οξύνθηκε ακόμα περισσότερο η κρίση, το κύμα αυτό διπλασιάστηκε και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 2% του πελατολογίου των εταιρειών ενώ οι τάσεις αυτές συνεχίζονται.

Οι μετακινήσεις αυτές, αναφέρουν άλλες πληροφορίες, σε μεγάλο βαθμό αφορούν επιστροφές στη ΔΕΗ και το Σεπτέμβριο υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των καταναλωτών που έφυγαν από τους ιδιώτες προμηθευτές και επέστρεψαν στη ΔΕΗ.

Αντιδράσεις

Η αγορά προμήθειας  την περίοδο αυτή είναι καζάνι που βράζει. Οι επιχειρήσεις του κλάδου χρειάζονται πολλαπλάσια ρευστότητα για να αγοράζουν ενέργεια από τη χονδρεμπορική αγορά και ταυτόχρονα προχρηματοδοτούν την επιδότηση του Υπουργείο Ενέργειας μέχρι να βγει η υπουργική απόφαση και να την πληρωθούν από το Κράτος.

Στο περιβάλλον αυτό, τα προνομιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, ενοχλούν και οι εταιρείες προμήθειας διαμηνύουν σε διάφορους τόνους ότι αυτή η στήριξη της ΔΕΗ στους καταναλωτές δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το θέμα είναι σε γνώση του υπουργείο Ενέργειας, και εκτιμάται ότι άτυπα η περίοδος με τις ευνοϊκές χρεώσεις της ΔΕΗ θα κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ως τότε, οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας φαίνεται ότι δείχνουν ανοχή, με δεδομένο την οξύτητα της ενεργειακής κρίσης, αναμένοντας ότι από το 2022 δεν θα συνεχιστεί.

Ερωτηθείς πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε σχετικά: “Στο ρεύμα ήταν κεντρική πολιτική επιλογή η ΔΕΗ να κάνει εκπτώσεις. Αυτό όμως μπορεί να γίνει σε πεπερασμένους χρόνους και σε συγκεκριμένες κρίσεις. Αν η ΔΕΗ συνεχίσει να επιδοτεί έχει πρόβλημα η αγορά. Οι πολιτικές παρεμβάσεις στην αγορά έχουν έννοια και λόγο ύπαρξης όταν γίνονται σε μια περίοδο κρίσης. Αν όμως είναι σε ευθεία ανακολουθία με τις διεθνείς τιμές υπάρχει πρόβλημα”.

Εξάλλου, ανάλογο θέμα λίγες ημέρες πριν είχε θέσει η Mytilineos, στο πλαίσιο της διαβούλευση της ΡΑΕ για τη μορφή των νέων τιμολογίων ρεύματος. Ειδικότερα, η Mytilineos,  που όπως τονίζει   στηρίζει πάγια την ενδυνάμωση της ΔΕΗ και τον ρόλο που έχει παίξει επί δεκαετίες στον εξηλεκτρισμό της χώρας, στη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας και των ελληνικών νοικοκυριών, είχε αναφέρει στη σχετική διαβούλεση:

“…είναι σημαντικά χαμηλότερο το σταθερό τιμολόγιο του Βασικού Παρόχου σε σχέση με το συνολικό ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι προμηθευτές στη Χαμηλή Τάση. Καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα συγκεκριμένα ύψη τιμών, η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών οδηγεί σε αυξανόμενη και εκ νέου επιστροφή/μετακίνηση καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, έχοντας ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κλείσιμο της αγοράς και την περαιτέρω εξασθένιση του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής”.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου