Διαθέτοντας πλέον μια δύναμη πυρός που μπορεί να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στο μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της ιστορίας της, η ΔΕΗ εισέρχεται ενισχυμένη στην επόμενη ημέρα μετά την ιστορική ΑΜΚ. Εκτός, όμως, από τις επενδύσεις που θα μετασχηματίσουν τον όμιλο στην κατεύθυνση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, η εταιρεία πλέον μπαίνει στη νέα εποχή με νέα ευρύτερη και πολυσυλλεκτική μετοχική σύνθεση, με το Δημόσιο να έχει περιοριστεί πλέον στην καταστατική
μειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία της ΑΜΚ ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας για τη ΔΕΗ κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. ευρώ στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης των 9 ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ. Πλέον στο μετοχολόγιο της ΔΕΗ μπαίνει η ελίτ της παγκόσμιας αγοράς. Ενδεικτικά στην ΑΜΚ συμμετείχαν και μπαίνουν με αξιόλογα ποσοστά CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schonfeld Strategic Advisors.Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης, η ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου της εταιρείας και θα επιτρέψει στην εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1 GW μέχρι το 2026, πράγμα που με τη σειρά του αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσα στην πρώτη τριετία (5,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2024) και θα αφορά 2,9 δισ. στις ΑΠΕ, 1 δισ. στη διανομή (ΔΕΔΔΗΕ) 1,4 δισ. άλλες επενδύσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ, όπως αντλησιοταμίευση, συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ψηφιοποίηση, ηλεκτρική κινητικότητα κ.λπ. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ στο επικαιροποιημένο στρατηγικό της πλάνο προβλέπεται να προχωρήσει σε διανομή μερισμάτων ύψους 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026.
Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των 5,4 δισ. ευρώ θα καλυφθούν κατά 1,3 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου, 1,3 δισ. από δανεισμό, 1,3 δισ. από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και τα υπόλοιπα από λειτουργικές χρηματοροές.
Παράλληλα, τα κεφάλαια που θα αντληθούν αναμένεται να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο επέκτασης της ΔΕΗ σε γειτονικές χώρες. Πληροφορίες θέλουν το σχέδιο αυτό της διεθνούς επέκτασης της επιχείρησης να αφορά κατά κύριο λόγο τις δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια, δηλαδή τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η επιχείρηση φέρεται να σκανάρει τις δύο χώρες και να μελετά διάφορες προτάσεις για εξαγορές και συνεργασίες, οι οποίες θα δώσουν τέλος στις αποτυχημένες μέχρι τώρα απόπειρες εξωστρέφειας της επιχείρησης.
Τα παραλειπόμενα της ΑΜΚ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διάρθρωση της αύξησης κεφαλαίου, καθώς το 90% των επενδυτών που συμμετείχαν είναι long investors, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Το 87% προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα, ενώ το 20% είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, όταν το 80% είναι νέοι επενδυτές. Τέλος, το κατανεμητέο ποσό, εξαιρουμένων των ποσών που καλύφθηκαν από το Υπερταμείο, τον cornerstone επενδυτή, δηλαδή τη CVC, και την EBRD, υπερκαλύφθηκε 5 φορές.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου