Στη Δυτική Μακεδονία θα βρεθεί την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου σε συναντήσεις που θα
έχει με τοπικούς φορείς, αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απόφασή της να φύγει η χώρα από τον λιγνίτη έως το 2028, κυρίως για οικονομικούς λόγους, λόγω του κόστους των ρύπων.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το μεσημέρι της Παρασκευής θα παρευρεθεί σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία, εκτός από τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Κασαπίδη, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και άλλων επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, του πανεπιστημίου, συνδικαλιστές της ΔΕΗ κ.ά.
Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα ακούσει τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας αλλά και την αγωνία των εργαζομένων στη ΔΕΗ,
ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι το επιτελείο του θα ...ξεδιπλώσει όλο τον
σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής. Θα παρουσιαστούν τα πρότζεκτ των
ΑΠΕ που ήδη «τρέχει» η ΔΕΗ στα λιγνιτικά πεδία, αλλά και τα διάφορα προγράμματα στήριξης που έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δύο κοινωνικά πακέτα του ΟΑΕΔ, συνολικού προϋπολογισμού 107 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στην Αρκαδία για τη δίκαιη μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή.
Τα προγράμματα
Η αρχή έχει γίνει με δυο προγράμματα, προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 5.400 νέες θέσεις εργασίας. Το ένα αφορά σε επιδότηση της εργασίας για την πρόσληψη σε θέσεις πλήρους απασχόλησης 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση. Το δεύτερο αφορά στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για 2.000 ανέργους, ηλικίας 18-29 ετών στη Δυτική Μακεδονία (1.450 θέσεις) και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας (550 θέσεις).
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι χθες, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας «ξεκλείδωσε» με απόφασή του τα 30,5 εκατ. ευρώ που δικαιούνται οι δύο περιοχές από τα έσοδα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών, ψηφιακών και πράσινων δράσεων στις λιγνιτικές περιοχές.
Έχει προηγηθεί το πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΕΦΕΠΑΕ), η ολοκλήρωση καίριων μελετών (Ζώνη Καινοτομίας) και άλλων δράσεων και ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος του Πράσινου Ταμείου που θα στηρίξει κρίσιμα αναπτυξιακά, ενεργειακά, ψηφιακά, αρδευτικά, έργα και μελέτες.
Στόχος τα 1,6 δισ ευρώ από την Κομισιόν
Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΔΑΜ (ΠΔΑΜ) 2021-2027
και στα εδαφικά σχέδια για τη Δυτική Μακεδονία, την Αρκαδία και τα
νησιά τα οποία έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται ότι,
εντός του Δεκεμβρίου, η Κομισιόν θα αποστείλει τις πρώτες παρατηρήσεις
της και θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις έως ότου καταλήξουν
στα τελικά κείμενα.
Όπως υποστηρίζει στέλεχος της κυβέρνησης, για τη σύνταξη του προγράμματος υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τους ευρωπαίους αξιωματούχους οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή. Έτσι, η έγκριση εκτιμάται ότι δεν θα καθυστερήσει πέραν του πρώτου τριμήνου του νέου έτους. Να σημειωθεί ότι, μόνο με το …πράσινο φως της Κομισιόν για το ΠΔΑΜ θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για να ξεκινήσει η προκαταβολή και στη συνέχεια η εκταμίευση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 1,6 δισ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου