Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η Ελλάδα αυτοκτονεί ενεργειακά προς όφελος της Τουρκίας!

 Η Ελλάδα αυτοκτονεί ενεργειακά προς όφελος της Τουρκίας! Γιώργος Αδαλής

 Οι ενεργειακές κρίσεις στον πλανήτη έχουν δημιουργήσει ιστορικά πάνω από 20 μικρά και μεγάλα παγκόσμια οικονομικά κραχ, τα οποία έχουμε καταγράψει σε σχετικό άρθρο πριν την πανδημία. Το πόσο λαβωμένη θα βγει μια χώρα από το εκάστοτε κραχ, εξαρτάται από το πόσο επιτυχημένο είναι το ενεργειακό μείγμα που έχει επιλέξει η

κυβέρνησή της.

Το τέρας της κρίσης δείχνει τα δόντια του δυο φορές τον χρόνο, τον Αύγουστο και τον Φεβρουάριο που αυξάνεται η ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων είναι το “σώφρον ενεργειακό μείγμα”! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ας πάψει να χρησιμοποιεί την πανδημία ως άλλοθι για όσα έχουν υποστεί τα πορτοφόλια των Ελλήνων και όσα ακόμα χειρότερα πρόκειται να υποστούν.

Ο κορωνοϊός εργαλειοποιήθηκε με σκοπό να επιταχυνθεί η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, επειδή ο πρωθυπουργός το έχει κάνει θρησκεία. Στην κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι η πρώτη περίοδος της μετάβασης θα διαρκέσει δέκα χρόνια. Στο διάστημα αυτό, θα δημιουργηθούν πολλαπλές ενεργειακές κρίσεις, οι οποίες θα αφαιμάξουν τους πολίτες, κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση γνώριζε εξαρχής ότι έρχεται ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Στην Ελλάδα, το 30-35% των ασθενέστερων εισοδηματικά νοικοκυριών θα πληγεί προσεχώς από τον “πληθωρισμό της κουζίνας”. Η άνοδος των τιμών, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα τιμολόγια του ηλεκτρικού και την άνοδο των καυσίμων, πνίγουν τα νοικοκυριά που παλεύουν να ζήσουν με εισόδημα κάτω των 900 ευρώ.

Ένα στα τρία νοικοκυριά

Οι πολυμελείς και μονογονεϊκές οικογένειες είναι οι πλέον ευάλωτες. Μέχρι τώρα, κατάφερναν να φτάσουν σχεδόν χωρίς χρήματα στην τέταρτη εβδομάδα του μήνα. Εφεξής, μετά βίας τα χρήματα θα επαρκούν μέχρι την τρίτη εβδομάδα. Στο τέλος του χειμώνα 2022, λόγω των νέων ανατιμήσεων, το σύνολο αυτών των νοικοκυριών που στην Ελλάδα φτάνει πλέον στο 30% του συνόλου θα γονατίσουν.

Πολλά φέτος θα εξαρτηθούν από το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας. Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε μετά την άνοιξη 2022. Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, θα δημιουργήσει –τουλάχιστον– άλλη μια τεράστια ενεργειακή κρίση προς το τέλος της δεκαετίας και άλλες δύο μικρότερες προς το μέσον της δεκαετίας. Ανεξάρτητα από αυτό, για τα επόμενα δέκα χρόνια, οι χώρες θα είναι εκτεθειμένες κάθε Αύγουστο και Φεβρουάριο, λόγω του ενεργειακού ελλείμματος που προκαλεί η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και στην Ελλάδα κατοικούν Ελβετοί τραπεζίτες. Ο ελληνικός λαός έχει ζήσει μια δεκαπενταετία ύφεσης, κρίσης και μνημονίων, με αποτέλεσμα οι αντοχές του να έχουν ξεπεράσει τα όρια. Η κυβέρνηση νομοθετεί, λες και οι πολίτες έχουν κρυμμένους τενεκέδες με λίρες. Μόνο ελάχιστοι επιχειρηματίες κατάφεραν στα χρόνια της κρίσης να θησαυρίσουν. Το γεγονός ότι πήρε κάποια θετικά μέτρα σε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα, όπως (π.χ. μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων), δεν αλλάζει την γενική εικόνα και την φτωχοποίηση ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών.

Σώφρον ενεργειακό μείγμα

Ο κλήρος έλαχε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαχειριστεί την πιο κρίσιμη περίοδο για τον Ελληνισμό μεταπολεμικά. Το κλειδί βρίσκεται στην διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Ακόμα κι αν έχουμε φέτος ελαφρύ χειμώνα, ακολουθούν οι καύσωνες του καλοκαιριού και ο παγετός του επόμενου χειμώνα το 2022. Αν σταματούσε αύριο κιόλας η πανδημία, χρειάζονται άλλα τρία χρόνια από σήμερα για να επουλωθεί η ζημιά. Κι αυτό χωρίς στο μέλλον να υπολογίσουμε μια νέα ενεργειακή κρίση.

Το κλειδί της επιτυχίας λοιπόν, που αναζητά η κυβέρνηση, δεν βρίσκεται μέσα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αλλά στα καλώδια της ΔΕΗ και ονομάζεται “σώφρον ενεργειακό μείγμα”! Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά αποτελεί κανόνα: Χωρίς φθηνό ρεύμα δεν έρχεται ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη δεν θα μπορούμε καν να χρηματοδοτήσουμε το σύστημα Υγείας μας. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση μόνο σωφροσύνη δεν επιδεικνύει στο ζήτημα αυτό, ενώ απουσιάζει πλήρως ο στρατηγικός σχεδιασμός για αυτάρκεια ενεργειακών πόρων.

Αλλοπρόσαλλες κινήσεις, οικονομίστικες ευκαιριακές πολιτικές και παλινδρομήσεις συνθέτουν την μέχρι σήμερα πολιτική στα ενεργειακά. Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση, αντί να διορθώνει τα σφάλματα του παρελθόντος, προσπαθεί να τα θάψει κάτω από μια άρπα-κόλλα θεωρία, ανέφικτη και τελικά επικίνδυνη. Κυρίως, αδυνατεί να κατανοήσει ότι σε περιόδους κρίσης, το ζητούμενο δεν είναι απλά η τιμή του ρεύματος και των καυσίμων, αλλά κυρίως εάν θα καταφέρουμε να έχουμε επάρκεια ρεύματος και καυσίμων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Επιμένω, διότι απαιτείται η επαναφορά της κοινής λογικής στην χάραξη ενεργειακής πολιτικής.

Εγκατάλειψη ενεργειακών πόρων

Η κυβέρνηση, παρασυρόμενη από τα ESG investment funds, υποσχέθηκε την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας ως το 2027. Γρήγορα, μείωσε την προθεσμία στο 2023. Πρόκειται κυριολεκτικά για καταστροφική προσέγγιση εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, με τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του λόγω lockdown να θέλει απεγνωσμένα φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πόσο καταστροφική ήταν αυτή η πολιτική αποδείχτηκε στην πράξη, αφού η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει. Αφού έκλεισε τα λιγνιτικά εργοστάσια και τα ορυχεία, αναγκάστηκε να ανοίξει ξανά κάποια λιγνιτικά και κάποια άλλα να τα θέσει σε επιφυλακή! Παρόλα αυτά δεν αλλάζει πολιτική, εμμένει στην παύση της λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων. Και ακόμα χειρότερα, ενταφιάζει τα ορυχεία λιγνίτη. Ενώ ο λιγνίτης μπορεί να εξαχθεί, η κυβέρνηση δεν συζητά την πώληση λιγνίτη σε τρίτες χώρες!

Περισσότερα στο  Η Ελλάδα αυτοκτονεί ενεργειακά προς όφελος της Τουρκίας! - slpress.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου