Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Επανακατέθεσε ερώτηση για τη ΔΕΗ και τη διάθεση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής

ΣΥΡΙΖΑ: Επανακατέθεσε ερώτηση για τη ΔΕΗ και τη διάθεση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής

Σε επανακατάθεση της ερώτησής τους με με θέμα «Διαδικασίες εξπρές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔΕΗ για τη διάθεση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής με πολλά ερωτήματα» προχώρησαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό.

Η ερώτηση των 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση της Διοίκησης

της ΔΕΗ, μετά από έγκριση της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προχωρήσει, με διαδικασίες εξπρές και πριν ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, σε διάθεση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο Τύπο, προκύπτει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με απόφαση του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ, 'προσπέρασε' την εγχώρια αγορά.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, δήλωνε ότι συμφώνησε, με τους επικεφαλής των θεσμών, να υιοθετηθεί ένας ρυθμιστικά καθοριζόμενος μηχανισμός διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ ως επανορθωτικό μέτρο για τη «στρέβλωση του ανταγωνισμού» που προκαλεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Συμφωνήθηκε, επιπλέον, οι ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής να διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους για το 2021, στο 40% για το 2022 και το 2023, έως να παύσει η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

Σκοπός της εφαρμογής του μηχανισμού, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, ήταν να συμβάλει στη βελτίωση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών, καθώς η δυνατότητα των προμηθευτών να αποκτήσουν σταθερές ποσότητες σε σταθερές τιμές σε βάθος ετών, θα τους επιτρέψει να μειώσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της νέας αγοράς, να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο και να χαράξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις εμπορικές πολιτικές τους.

Δημοσιεύματα όμως αναφέρουν ότι παράγοντες της εγχώριας αγοράς κάνουν λόγο για διάθεση των ποσοτήτων με διαδικασία εξπρές αφενός γιατί πραγματοποιήθηκε πριν από την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης και αφετέρου επειδή, όπως καταγγέλλουν, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και η συναλλαγή έγινε αιφνιδιαστικά και μάλιστα ότι έκλεισε σε διάστημα 10 λεπτών, μεταξύ 18:30 και 18:40, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για προσυμφωνημένη πώληση σε traders και όχι σε κάποια εγχώρια εταιρεία προμήθειας.

Σημειώνουν ακόμη ότι αυτό αντίκειται στη 'θεραπεία' της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή αφού η διάθεση ποσοτήτων, που αποτυπώθηκε στη συμφωνία, είχε ως στόχο τη δυνατότητα των εναλλακτικών παρόχων να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά, κάτι που δεν εξασφάλισε η συγκεκριμένη συναλλαγή.

Επειδή η κυβέρνηση ΝΔ προχώρησε στη πώληση χωρίς σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και -όπως καταγγέλλεται- χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση
Επειδή δεν έχει οριστεί ακόμη εντολοδόχος παρακολούθησης της διαδικασίας
Επειδή η κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας της χώρας μας

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. υπουργός:

1. Ισχύουν όσα αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα περί απουσίας ενημέρωσης της εγχώριας αγοράς;

2. Γιατί η ΔΕΗ προχώρησε στην πώληση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής πριν από την σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή;

3. Με βάση ποιο θεσμικό πλαίσιο πραγματοποιούνται οι σχετικές συναλλαγές;

4. Ποια είναι η θέση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα διαλαμβανόμενα στην ερώτηση;

5. Ποιες ήταν τελικά οι ποσότητες που πωλήθηκαν στο ενεργειακό χρηματιστήριο της Λειψίας και τελικά ο αγοραστής ήταν trader ή κάποια ελληνική εταιρεία προμήθειας;

6. Με την συγκεκριμένη ενέργεια ενισχύθηκε η δυνατότητα των εναλλακτικών παρόχων της ελληνικής αγοράς ενέργειας να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια στην προθεσμιακή (χονδρεμπορική) αγορά και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών, με συνακόλουθη ελάφρυνση των καταναλωτών;»

 

www.cnn.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου