Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Στο ελληνικό κράτος για δημόσιες χρήσεις θα περάσουν 146.000 στρέμματα γης που έχει η ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές

 

Στο Ελληνικό Κράτος, με τίμημα 1 ευρώ, θα μεταβιβαστούν από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, 146.000 στρέμματα που σήμερα κατέχει η Επιχείρηση, ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του

νομοσχεδίου για τη «Δίκαιη Μετάβαση».

«Για τη ΔEΗ το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης είναι λαχείο. Και ταυτόχρονα και για το δημόσιο είναι λαχείο, για να κάνει την αποκατάσταση. Είναι μια win-win συμφωνία», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, προβλέπει την αξιοποίηση αυτών των γαιών, οι οποίες θα διατεθούν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό -70%- σε χρήσεις αναψυχής και πολύ μικρό ποσοστό θα πάει για βιομηχανική και αγροτική χρήση και για επενδύσεις στον τουρισμό. Mάλιστα όπως δήλωσε, από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) προβλέπονται 300 εκατ. ευρώ.

«Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στον οικονομικό μετασχηματισμό, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου από τη μονοκαλλιέργεια της λιγνιτικής εποχής, της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, σε ένα άλλο μοντέλο που οι συμπολίτες μας στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούν να εργάζονται σε άλλες εργασίες πολύ εξειδικευμένες» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Τα αναπτυξιακά σχέδια για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση καταλαμβάνουν, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, τη Δυτική Μακεδονία έχοντας ως επίκεντρο τις λιγνιτικές περιοχές Κοζάνης, Φλώρινας αλλά και τους άλλους νομούς Καστοριάς και Γρεβενών, με επίκεντρο τη Μεγαλόπολη. Τα σχέδια καταλαμβάνουν και τους πέριξ δήμους αλλά και τις περιοχές του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης.

Σύμφωνα, με όσα αναφέρθηκαν, το νομικό πρόσωπο, το οποίο δημιουργείται είναι ένα νομικό πρόσωπο που ιδιοκτήτης θα είναι η Πολιτεία. «Η ΔEΗ, η οποία ρυπαίνει, αποκαθιστά πλήρως τα εδάφη δια της αξίας των γαιών που μεταβιβάζει σε ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

(της Αλεξάνδρας Γκίτση, euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου