Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

mitsotakis-tsipras-voyli-arthro

Οι μετοχές του Δημοσίου άξιζαν 200 εκατ.  ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ , ενώ σήμερα  αξίζουν 1,2 δισ. , είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σκληρή απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ΔΕΗ έδωσε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρωτολογία του, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια, μίλησε για «εκχώρηση» της ΔΕΗ από την κυβέρνηση της Νέας

Δημοκρατίας. 

«Η αξία της μετοχής της ΔΕΗ όταν παραδόσατε την εξουσία ήταν 1 ευρώ. Ποια είναι η αξία σήμερα; 9 ευρώ», απάντησε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: 

Ποια η αξία των μετοχών του Δημοσίου επι ημερών σας; 200 εκατ. ευρώ. ποια η αξία των μετοχών σήμερα 1,2 δις ευρώ και τολμάτε να μιλάτε σήμερα για την ΔΕΗ . Εσείς που την χρεοκοπήσατε . Πήρατε τους συνδικαλιστές αγκαλιά στην πλάτη των καταναλωτών και των φορολογούμενων

Και ζητάτε τα ρέστα για κάτι που και εσείς είχατε δεσμευτεί. Ότι θα πουλήσετε μερίδιο της ΔΕΗ».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: 

«Προϋπολογισμός του 2018. Προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ 100. Για ποιο ποσοστό κ. Τσίπρα;

Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Ξέρετε γιατί; Ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ που εσείς διορίσατε και λέει 2 πράγματα: ναι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ένα ευρώ. Σε τέτοια κατάσταση είχε περιέλθει η ΔΕΗ επι των ημερών σας. 

Μας είπατε ότι έπαψε να είναι δημόσια η επιχείρηση. Επί ημερών σας έπαψε να είναι επιχείρηση. Θα είχε χρεοκοπήσει όλη η αγορά ενέργειας και θα βρισκόμασταν σε τραγική θέση κατά την οποία η ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα υποστήριζε τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά θα ψάχναμε πόρους να την κρατήσουμε ζωντανή. 

Εμείς κρατάμε το 34 % της επιχείρησης και βάζουμε χρήματα για πράσινα δίκτυα και επέκταση του δικτύου στα Βαλκάνια.

Η συμμετοχή Δημοσίου σε άλλες ευρωπαίκές επιχειρήσεις ξέρετε ποια είναι; Στην Ιταλία 23,8%, στην Γαλλία 35%

Εμείς κρατάμε το 34% δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε κάτω από αυτό και ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση και την διοίκησή της και προσβλέπου,ε στην δημιουργία μεγαλύτερων υπεραξιών για μετόχους. Τάχα λέτε δεν πήραμε εμείς χρήματα

Τα λεφτά που θα παίρνατε εσείς από την ΔΕΗ που θα πήγαιναν κ. Τσίπρα. Αν τα παίρνατε ; Στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στο χρέος; Στο 2ο

Οι λογαριασμοί που μας δείξατε αφορά επιχειρηματικές δραστηριότητες

Στο λογαριαμό υπάρχει και μια έκπτωση που κάνει η ίδια η ΔΕΗ. Η αύξηση είναι σημαντική αλλά έρχεται η ΔΕΗ και την μειώνει.

Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο αδύναμα ή τις επιχειρήσεις. Εμείς είπαμε πρώτα τα νοικοκυριά. Για την επιχείρηση η ενέργεια είναι πρώτη ύλη. Έχει την δυνατότητα να περάσει την αύξηση παραπέρα.

Γι αυτό και δεν δείξατε λογαριασμό νοικοκυριού.

Αυτές είναι οι δυνατότητες που έχουμε για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εφόσον το φαινόμενο συνεχιστεί θα διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες στήριξης της πραγματικής οικονομίας. 

Η τριτολογία Μητσοτάκη

Όταν μιλάτε για μνημόνια μου θυμίζετε την ιστορία με τον πυρομανή που συνεχώς φώναζε την Πυροσβεστική, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα - για να προσθέσει: 


Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια. Εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας για 4 χρόνια παρέα με τον κ. Βαρουφάκη και όλα τα ωραία που κάνατε το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την υπερήφανη διαπραγμάτευσή σας

Καταλαβαίνω προσωπικά για εσάς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πόσο επώδυνη ήταν η κωλοτούμπα του 2015. Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Εγώ μιλάω για το πρόβλημα που δημιουργήσατε στην χώρα και στους πολίτες που υπερφορολογήσατε. Σας απαντάω σε αυτά που λέτε με στόμφο ότι δήθεν βγάλατε τη χώρα από τα μνημόνια.

Γονική παροχή: είναι εως 800 χιλ κ. Τσίπρα.

Πόσες γονικές παροχές έγιναν των 800 χιλ; Και πόσες των 200 χιλ και των 150 χιλ ευρώ . Όλα αυτά είναι μεγάλος πλούτος;

Είστε ψεύτης. Και ψεύτης θα παραμείνετε όταν έρχεστε εδώ και διαστρεβλώνετε με αυτό τον τρόπο μια πολιτική της κυβέρνησης

Τα παλιά χουγια δεν διορθώνονται. Η αντιπολίτευση δεν σας διόρθωσε.

Είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός καταγεγραμμένος στην συνείδηση του λαού που κυβέρνησε 4 χρόνια και έχασε 3 αναμετρήσεις με πάνω από 9 μονάδες. Αρα λίγο παραπάνω σεβασμό. Όταν ξανακερδίσετε μπορείτε να πανηγυρίσετε.

ΔΕΗ και κοινωνικά τιμολόγια. Τα έχετε μπλέξει. Δεν μπορείτε να διακρίνετε την κοινωνική πολιτική που είναι ευθύνη της κυβέρνησης από τις πολιτικές της εταιρείας. Δεν είναι υποχρέωση της εταιρείας αλλά του κράτους. Το κράτος εξακολουθέι και στηρίζει τα νοικοκυριά και αυτή η πολιτική είναι ανεξάρτητη του παρόχου που θα επιλέξει ο καταναλωτής.

Αναφερθήκατε στο δημοσίευμα της Λαγκάρντ. Μόνο που είπε κι άλλα η κα Λαγκάρντ.

Για τις τιμές η κα Λαγκάρντ είπε: πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε σε μεγαλύτερη σταθερότητα τον επόμενο χρόνο καθώς πολλοί από τους λόγους που ανεβάζουν τις τιμές είναι προσωρινοί. Επιτέλους φροντίστε σε αυτά που καταθέτετε να είστε ακριβής. 


Στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει για το θέμα: 

«Αφήσατε τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να οργιάζουν και τώρα επιλέξατε να μετατρέψετε την ΔΕΗ από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο. Δίνετε σε ιδιώτες όλα τα εργαλεία άσκησης ενεργειακής πολιτικής. Η ΔΕΗ είχε ρόλο κοινωνικό να κρατά χαμηλά τιθς τιμές και τώρα επι 2 χρόνια κάνει το αντίθετο. Πρωταγωνιστεί σε ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων. Ήταν βασικό αίτημα των δανειστών η πώληση της ΔΕΗ. Οι προκάτοχοί σας προέβλεπαν και κάποιο κέρδος. Ο Σαμαράς ήθελε να πουλήσει το 17%. Εσείς δεν πουλάτε καν. Εκχωρείτε», συνεχίζει.

«Και φυσικά αυτό το ντιλ, να μιλάμε καθαρά, δεν το ρύθμισε καμία αγορά. Ένα fund καθόλου άγνωστό σας ελέγχει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιδιωτική ασφάλιση και ΔΕΗ σε συνεργασία με άλλα funds. Ότι δεν κατάφεραν οι δανειστές στο φως τις ημέρας επειδή δεν το επιτρέψαμε εμείς έρχεστε εσείς και το κάνετε σε μια νύχτα. Δεν το κάνετε σε μια νύχτα, το κάνετε νύχτα. Το σχέδιο αυτό το δουλεύετε καιρό. Αυτή η επιχείρηση, η ΔΕΗ δεν αύξησε από το 2015-19 ούτε ένα ευρώ. Αυτός ήταν ο κοινωφελής ρόλος της. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι ντιλς στο ΣΕΒ στα εξοπλιστικά, για το ασφαλιστικό. Ντιλς στην ενέργεια, ντιλς με τους σχολάρχες και τους κλινικάρχες. Είστε η κυβέρνηση των ντιλς».

Στην δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε για το θέμα της ΔΕΗ: 

Ηταν ανάγκη να φέρετε δημοσίευμα που διέψευσε ο κ. Παναγιωτάκης; Ο ίδιος το έχει διαψεύσει.

Έρχομαι όμως στην ουσία. Μας είπατε και μας δώσατε πίνακα για την αξία της μετοχές τότε και σήμερα. Αλήθεια κ. Μητσοτάκη οι καταναλωτές παίρνουν μέρισμα από τις μετοχές της ΔΕΗ;

Αφού τόσο ανεβαίνει η αξία της μετοχής γιατί πουλήσατε; Δώστε μια απάντηση. Εμμέσως προκαλέσετε τεράστια ζημία. Είναι θλιβερό να μου κουνάτε το δάχτυλο κάνοντας σύγκριση με τους προϋπολογισμούς των μνημονίων με το πιστόλι στο κρόταφο και εσείς λέγατε Γερούν γερά.

 

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου