Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΗ και Ιδιώτες προμηθευτές απορρίπτουν την πρόταση της ΡΑΕ για την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ρεύματος – Τι αναφέρουν στη διαβούλευση


Κοινή αρνητική στάση αναφορικά με τη νέα κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ρεύματος χαμηλής τάσης που προτείνει η ΡΑΕ υιοθετούν οι προμηθευτές, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι εναλλακτικοί.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση της Αρχής για

νέες κατηγορίες των τιμολογίων με βάση τον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο καταναλωτής. Στα πλαίσια αυτά, προτείνονται από τη ΡΑΕ τρεις κατηγορίες: χαμηλού, οριοθετημένου και υψηλού κινδύνου. Στην περίπτωση της πρώτης το τιμολόγιο είναι σταθερό, στη δεύτερη έχει ρήτρα περιορισμένης διακύμανσης ενώ στην τρίτη έχει ρήτρα απεριόριστης διακύμανσης, δηλαδή πλήρη έκθεση στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, θετικές ή αρνητικές.

Στην τοποθέτησή της στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης η ΔΕΗ αναφέρει ότι συμφωνεί με το να υπάρχουν δύο κατηγορίες, σταθερής χρέωσης και κυμαινόμενα, δίχως περαιτέρω κατηγοριοποίηση σε ότι έχει να κάνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Τονίζει σχετικά ότι ακόμα και η ίδια η ορολογία με χρήση της λέξης "κίνδυνος" θα οδηγήσει τους καταναλωτές σε ανησυχία και σε μια αρνητική σχέση με το προϊόν. Η ΔΕΗ είναι αντίθετη στη θέσπιση τέτοιων δεσμευτικών όρων για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής των προμηθευτών. 

Όπως παρατηρεί η Μυτιληναίος, η κατηγοριοποίηση του σταθερού τιμολογίου ως «μηδενικού ρίσκου», στερεί από τον καταναλωτή τη δυνατότητα και το κίνητρο να αναγνωρίζει την οικονομική πραγματικότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Μέσω της αποκλειστικής εστίασης στη σταθερότητα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ο καταναλωτής εκπαιδεύεται στην απολύτως εσφαλμένη αντίληψη πως η κατανάλωση του οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ενέχει ακριβώς το ίδιο (μηδενικό) ρίσκο και κόστος, όταν κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν ισχύει στην πράξη. Το «μηδενικό ρίσκο» συνεπάγεται έτσι και την απουσία οποιουδήποτε κινήτρου εκ μέρους του πελάτη για μείωση/αλλαγή του τρόπου κατανάλωσης του ή υιοθέτηση επιλογών που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η θέση της Ήρων είναι ότι η προβολή ενός μοναδικού κριτηρίου αφενός δυσκολεύει την ενσωμάτωση αυτού στα προτεινόμενα τυποποιημένα έντυπα των διαφορετικών προϊόντων και υπηρεσιών που ήδη προσφέρονται από Προμηθευτές όπως η ίδια, και αφετέρου δρα ανασταλτικά στην περαιτέρω ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Από την πλευρά της, η Volterra εκτιμά ότι η διάκριση των τιμολογίων στις τρεις παραπάνω κατηγορίες κινδύνου έχει το ρίσκο παραπλάνησης του καταναλωτή, καθώς εστιάζει σε ένα μόνο στοιχείο. Αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση μεγάλης πτώσης της τιμής επόμενης ημέρας, όπου οι καταναλωτές με τιμολόγια μηδενικού κινδύνου θα έχουν δέσμευση σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα τιμολόγια υψηλού κινδύνου.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, η Volton επισημαίνει ότι τα νέα τιμολόγια που προτείνονται πλήττουν ευθέως τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, αποσκοπώντας στον κανονιστικό καθορισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ συγχρόνως προδιαθέτουν αρνητικά τον καταναλωτή αναφορικά με τα τιμολόγια με ρήτρα διακύμανσης, έναντι των αντίστοιχων σταθερών.

Τέλος, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σχολιάζει σχετικά με τα παραπάνω ότι σε αντίθεση με ό,τι προτείνει η ΡΑΕ, στην ετήσια Έκθεση Παρακολούθησης των Ευρωπαϊκών λιανικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας του ACER καταγράφονται 14 διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σταθερά, κυμαινόμενα, μεικτά, με ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής, με εγγυήσεις προέλευσης ("πράσινα" τιμολόγια), τιμολόγια με παράλληλες προσφορές για προϊόντα (π.χ. κουπόνια) ή υπηρεσίες (π.χ. συντήρηση καυστήρα), τιμολόγια που συνδυάζουν προσφορές με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις τοποθετήσεις των εταιρειών στη διαβούλευση.

 

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου